AKTUALITY

Státní svátek 1.května a 8.května 2018

10.04.2018

Rádi bychom Vás informovali, že na STÁTNÍ SVÁTEK 1.května a 8.května 2018 VAŘÍME. Pokud tedy potřebujete jídlo na tyto dny zrušit, nebo změnit adresu pro doručení, informujte nás. Děkujeme.
číst dále »

Velikonoční provoz

08.03.2018

Rádi bychom Vás informovali, že na Velký pátek 30.3.2018 a Velikonoční pondělí 2.4.2018 nevaříme. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné Velikonoce.
číst dále »

Potkejme se osobně!

12.01.2018

V únoru se koná pravidelná akce Den zdraví s VZP a my budeme u toho. Těšíme se na vás v Uherském Brodě a Uherském Hradišti.
číst dále »

další aktuality »

Právě se nacházíte: Úvodní strana / Blog

Sůl není nad zlato!  

Sůl není nad zlato! 18.03.2016
Berete naše krabičky? Zdají se vám někdy méně chutné či méně slané? Pravděpodobně je "na vině" sůl. Sůl je sice dobrý sluha, ale bohužel zlý pán. My ve Zdravém stravování chceme vařit zdravě, a zároveň chutně, proto se solí šetříme.

Tvrzení, že bez soli by nebylo možné žít, není přehnané.

Pro lidský organismus představuje sůl hlavní zdroj sodíku a dalších iontů, které jsou pro správnou funkci těla zcela nezbytné. Také je zdrojem jódu, kterého míváme ve stravě nedostatek. 

Na druhou stranu nadměrný příjem soli je zdraví nebezpečný.

Nemocí způsobených nadměrným příjmem soli je dlouhá řada – hypertenze, srdečně cévní onemocnění, astma, rakovina žaludku, otoky, obezita, ledvinové kameny, osteoporóza. Dlouhodobě vyšší spotřeba soli významně přispívá vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Sůl totiž zadržuje vodu v těle a tím se zvyšuje objem tekutin, které musí srdce přečerpat. Následkem toho pak vzniká vyšší krevní tlak v cévách a otoky na dolních končetinách. Přetěžováno je tak srdce a ledviny. 

Možná nebude věřit.

Většina lidí je  zvyklá na slanější chutě a to proto, že sůl je součástí většiny pokrmů.  Používá se na dochucování, při konzervaci a fermentaci potravin či v masném průmyslu. V průmyslově vyráběných potravinách je soli zkrátka moc. Doporučený denní příjem soli je 5 g denně. Jen pro představu, jedna kávová lžička obsahuje zhruba 8 g soli. Dospělý člověk v ČR má obvykle příjem soli 3x vyšší než je doporučený.  Tedy okolo 15 g soli denně. 

Jednou z prvních změn při úpravě jídelníčku dle zásad správné či zdravé výživy je omezení solení a konzumace potravin s vyšší koncentrací soli. Pečlivě proto vybíráme suroviny bez přidaných aditiv a pokrmy při jejich přípravě nepřesolujeme. 

Omezit solení lze, a to velmi jednoduše. Svůj příjem soli si hlídejte! Vyhněte se dosolování jídel přímo na talíři či krabičce. Jde o druh zvyku či určitého typu závislosti, který lze snadno odstranit.

Ilustrační obrázek

Salt by  Charles Thompson   (Flickr,  CC-BY 2.0 )


« zpět na seznam

Objednejte si online

OBJEDNAT

Ukázka jídel

Zasílání novinek

Chcete být infomováni akcích a novinkách?
Vepište zde svou e-mailovou adresu.

Oblasti rozvozu jídla:

  • Beroun
  • Brno
  • Bruntál
  • Břeclav
  • Čáslav
  • Česká Třebová
  • České Budějovice
  • Domažlice
  • Frýdek Místek
  • Habartov
  • Hodonín
  • Hradec Králové
  • Cheb
  • Chodov
  • Jindřichův Hradec
  • Jihlava
  • Karlovy Vary
  • Karviná
  • Klatovy
  • Kolín
  • Kuřim
  • Kutná Hora
  • Kroměřiž
  • Kyjov
  • Liberec
  • Litomyšl
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mladá Boleslav
  • Moravská Třebová
  • Napajedla
  • Náchod
  • Nové Město nad Metují
  • Olomouc
  • Otrokovice
  • Ostrava
  • Ostrov
  • Opava
  • Pardubice
  • Plzeň
  • Polička
  • Praha
  • Prostějov
  • Přerov
  • Rakovník
  • Rohatec
  • Rožnov pod Radhoštěm
  • Rychnov nad Kněžnou
  • Rýmařov
  • Sokolov
  • Strážnice
  • Svitavy
  • Šumperk
  • Tábor
  • Tachov
  • Třebíč
  • Turnov
  • Uherské Hradiště
  • Uherský Brod
  • Valašské Meziříčí
  • Velká nad Veličkou 
  • Velké Meziříčí
  • Veselí nad Moravou
  • Vsetín
  • Zábřeh
  • Zlín

©2013 Zdravé Stravování • Všechna práva vyhrazena • Všeobecné obchodní podmínkyŘešení sporů

Vytvořeno studiem Up-net Multimedia