Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

9.8.2020Recepty z krabiček

3 recepty na saláty

 

Zjistit více

 

 

Teplý čočko-fazolový salát s červenou řepou a celerem

Suroviny na salát (1 porce)

  • 50 g syrové červené řepy
  • 50 g syrového celeru
  • řepkový olej
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 1 žlutá paprika
  • 50 g ovsa
  • 50 g čočky
  • 50 g černých fazolí
  • barevný drcený pepř, hladkolistá petržel

Suroviny Ingredience na krém:

  • 30 g syrového celeru
  • 20 g olivového oleje
  • 5 g čerstvého kopru
  • hoblinky parmazánu
  • podle potřeby zeleninový vývar (tak, abychom získali krémovou nebo tekutější konzistenci jako u dresingu)

Postup

Nakrájíme syrovou bulvu řepy a celeru na kostičky cca 1x1x1cm. Rozehřejeme si řepkový olej na cca 130 °C a konfitujeme zeleninu dokud není příjemná na skus.

Uvaříme si oves, čočku a fazole. Cibulku nakrájíme na jemno, cuketu a žlutou papriku na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, zesklovatíme cibulku, přidáme cuketu a opečeme na barvu, pak přidáme papriku, tu stačí jen lehce zarestovat. Posypeme troškou drceného barevného pepře. Přidáme uvařený oves, fazole a čočku a prohřejeme společně s čerstvě nasekanou hladkolistou petrželkou.

Tuto směs naaranžujeme na talíř a posypeme konfitovanou červenou řepou a celerem. Talíř dozdobíme hoblinkami parmazánu a zelenkavým krémem, který připravíme následovně.

Uvaříme si zbytky celeru, a když je úplně měkký, tak dáme do mixéru spolu s olivovým olejem, zeleninovým vývarem a čerstvým koprem. Je třeba mixovat dlouho, aby z toho vznikl krásný zelenkavý krém, který osolíme. Případně dochutíme parmezánem (rozmixujeme).

 

Těstovinový salát se špenátem a sójovými boby

Suroviny (1 porce)

  • 150 g čerstvých špenátových těstovin
  • 150 g listového špenátu
  • 50 g červené papriky
  • 50 g zelených fazolek
  • 50 g mladých sójových bobů
  • 20 g česneku
  • 10 g zázvoru
  • 1 g chilli vloček
  • 2 lžíce Ketjab manis
  • 1 lžička rybí omáčka
  • řepkový olej
  • 1 dcl rýžové víno
  • 1 lžička cukr
  • sůl podle chuti
  • sezam na zdobení

Postup

Na páře si připravíme sójové mladé boby a dlouhé zelené fazolky.

Česnek si nakrájíme na jemné plátky. V kastrolku rozehřejeme rýžové víno a cukr, přidáme česnek a odpaříme. Jakmile bude tekutina pryč, přidáme trošku řepkového oleje a lehce vysmažíme.

Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme drcené chilli vločky a zázvor nakrájený na jemné proužky a lehce orestujeme. Pak přidáme proužky papriky a blanžírované fazolky, osolíme a zakápneme omáčkou ketjap-manis a rybí omáčkou.

Jakmile máme zarestované, přidáme na páře povolený a vymačkaný špenát (nebo optimálně čerstvý baby špenát) a spojíme dohromady. Posypeme zelenými boby a je hotovo.

Na konci vše promícháme s uvařenými těstovinami, dáme na talíř a zdobíme česnekem a sezamem.

Těstovinový salát se špenátem a sójovými boby

Salát s grilovaným masem a arašídovým sambalem

Suroviny (1 porce)

Maso
  • 120 g kuřecího masa
  • 2 g citronové trávy
  • 10 g šalotky
  • 5 g česneku
  • 5 g chilli červených papriček
  • 4 g čerstvého galangalu
  • římský mletý kmín
  • 1 g čerstvých stonků koriandru
  • 4 g tmavé sójové omáčky
  • 4 g rybí omáčky
  • 5 g třtinového cukru
  • 7 g řepkového oleje
  • 1 g kurkumy
  • 1 g soli

Arašídový sambal
  • 50 g arašídového másla
  • 50 g kokosového mléka
  • 5 g ústřicové omáčky
  • 5 g omáčky ketjap manis
  • 3 g rybí omáčky
  • 3 g třtinového cukru
  • 5 g čerstvého koriandru
  • čerstvé chilli/nebo chilli vločky podle chuti

Salát
  • 1 vejce
  • 30 g fazolových lusků
  • 30 g ledového salátu
  • 30 g pak choi (čínské zelí)
  • 20 g cibule
  • 20 g jarní cibulky

Postup

Příprava masa na gril na asijský způsob

Všechny suroviny mimo masa rozmixujeme dohladka a vytvoříme marinádu. Maso nakrájíme na malé kousky a namarinujeme v omáčce. Kousky masa pak napícháme na grilovací jehlu a na mírné teplotě ugrilujeme.Do misky dáme ricottu, jogurt, žloutky, vanilku, med, citronovou šťávu a arašídové máslo. Vše důkladně promícháme a nakonec přidáme vločky rozmixované na mouku s práškem do pečiva.

Arašídový sambal

Ingredience rozmixujeme do hladkého krému, podle potřeby naředíme kokosovým mlékem.

Salát

Vajíčko uvaříme, rozkrojíme na ¼. Na oleji zesklovatíme cibuli a osmažíme lehce zblanšírované fazolové lusky. Saláty nakrájíme a vše servírujeme ve stylu Buddha bowl.

Salát s grilovaným masem a arašídovým sambalem

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2023 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio