Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

28.12.2022Lifestyle

3 rady, jak přežít Silvestra bez úhony

Drželi jste životosprávu na uzdě přes vánoční svátky? To je dobře, jen tak vydržte do konce roku a nespusťte se na Silvestra. To by byla věčná škoda. Přinášíme pár rad, jak přežít závěr roku bez úhony a kocoviny.  

Zjistit více

 
alkohol silvestr

Ozdravte si silvestrovské pohoštění

Majonézové chlebíčky, tučné jednohubky a kupa chipsů. I tak vypadá v mnoha domácnostech závěr roku. Přitom ozdravit si silvestrovské pohoštění nezabere moc úsilí a určitě si pochutnáte. Přistupte k pohoštění jako k pozdní druhé večeři a sestavte ho tak, aby v něm byly zastoupeny všechny živiny, tedy jak bílkoviny, tak komplexní sacharidy a zdravé tuky. „Pomazánky připravte z tvarohového základu a podávejte na celozrnném pečivu. Tvaroh bude zdrojem bílkovin i dobře využitelného vápníku a vitamínu D. Tvaroh je absolutně univerzální, a tak ho můžete skvěle kombinovat. Smícháním se zeleninou, strouhaným sýrem, bylinkami či konzervovanými rybami vytvoříte během chvíle chutnou a výživnou pomazánku či dip na salát. Pro přípravu pomazánek můžete sáhnout i po luštěninách, jako jsou čočka, sója či fazole. Z další luštěniny, tentokrát cizrny, můžete vytvořit famózní variace na hummus, který můžete podávat se syrovými zeleninovými hranolky. Zelenina dodá pohoštění vlákninu a vodu. Ze sýrů bude skvělá třeba mozzarella prokládaná rajčátky a zakápnutá olivovým olejem s lístky bazalky,“ dává tip nutriční specialitka Mgr. Kateřina Šimková. Šunku zařaďte tu vysokoprocentní, sušené šunky nejsou ideální, protože obsahují dost soli. Nabízí se připravit i různé salátové variace například z kuskusu nebo celozrnných těstovin. K zobání můžete na stůl připravit misku s nesolenými natural ořechy a semínky.

Pijte hodně vody

Během silvestrovských oslav nezapomínejte důsledně doplňovat pitný režim v podobě nealkoholických nápojů, respektive čisté vody. Tu můžete ozvláštnit bylinkami či nakrájeným ovocem i zeleninou. Konzumací alkoholu dochází ke snížení podílu vody v těle a zamíříte snadno k dehydrataci, která představuje jednoho z hlavních viníků kocoviny. „Alkohol díky malému objemu tekutin v organismu v něm optimálně nemůže proudit. Dehydratace navíc vysušuje pokožku, máme pocit sucha v ústech, budeme více unavení a malátní,“ říká Kateřina Šimová. Jednoduchým indikátorem nízké hladiny tekutin v organismu může být barva naší moči, proto není na škodu po vykonání potřeby občas nahlédnout před spláchnutím do záchodové mísy. Pokud je moč sytě zabarvená, měli bychom více pít. Jaké množství tekutin je považováno za dostatečné? „Člověk by měl vypít minimálně 40 mililitrů tekutiny na 1 kilogram své tělesné hmotnosti. Pozor na led a bublinky v nápojích. Pití ledových nápojů způsobuje rychlé překrvení tkání jícnu a vede k falešnému dojmu, že jste dostatečně hydratovaní a nemáte potřebu doplňovat tekutiny, což je nežádoucí. Nápoje by měly mít teplotu okolo 16-18 °C. Sycené vody vypijeme méně než té bez bublinek,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Pozor na kalorický alkohol

Hlídáte-li si důsledně kalorický příjem, tak si vyšetřete skleničku sektu až na půlnoční přípitek. Alkohol je nesmírně kalorický. Takovým nápojem Tequila Sunrise ve 2 cl do sebe dostanete 367 kcal a Mojitem 312 kcal. Pokud nechcete sedět během večera „na sucho“, dejte si bílý vinný střik ze suchého vína, má jen 90 kJ. Konzumace 2 dcl piva „desítky“ bude znamenat už značně vyšší energetický příjem, a to 308 kJ. „Alkohol nejen odvodňuje, jak jsem zmiňovala výše, ale dodává i klamný pocit tepla. Oblíbené zimní teplé nápoje jako svařák, grog či punč vás tak zahřejí velmi krátkodobě. Děje se tak díky obsaženému alkoholu, který způsobí rozšíření cév. Chcete-li se o silvestrovské noci zahřát, tak sáhněte raději po horkém čaji se zázvorem nebo po kávě dochucené kořením, které zahřeje. Jsou jimi třeba hřebíček, kardamom, skořice či chilli,“ vysvětluje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Co byste měli o alkoholu ještě vědět? Na rychlost vstřebávání alkoholu mají vliv také faktory, jako je prázdný žaludek, druh alkoholu, dokonce i jeho teplota a množství sacharidů v něm obsažené a samozřejmě množství nealkoholických nápojů, které společně s alkoholem konzumujeme. Etanol obsažený v alkoholu v kombinaci s cukrem ovlivňuje kalorickou hodnotu nápoje. Alkohol navíc otupuje naše zábrany a vzbuzuje chuť k jídlu. „Pokud se chystáte na akci a chcete kocovině předejít, doporučuji se pořádně najíst a volit klidně tučnější jídlo, jelikož tuk ve stravě způsobuje pomalejší vstřebávání alkoholu,“ uzavírá Kateřina Šimková.  

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio