Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

18.11.2022Lifestyle

5 rad, jak rychle zhubnout po porodu

Těhotenství patří pro většinu žen k nejkrásnějšímu období jejich života, avšak nese s sebou logické navýšení hmotnosti, se kterým následně maminky po porodu často bojují. Bohužel jen málokterá žena se po porodu dostane bez problémů na svou původní váhu. Nepatříte-li mezi tyto šťastné ženy a tápete, jak zhubnout po porodu, přinášíme vám pár rad, se kterými půjdou kila zdravě a zvesela dolů.

Zjistit více

 

1. Udržujte si dostatek energie

Pestrá a vyvážená strava je důležitá pro naše tělo i mysl, ať se nacházíme v jakékoliv životní etapě. V těhotenství předáváme stravou budoucímu děťátku živiny, vitaminy a minerální látky, které se podílejí na jeho správném vývoji. Následně po porodu má strava při kojení vliv na množství a kvalitu mateřského mléka, kdy je navíc potřeba navýšit energetický příjem.

„Při kojení je potřeba navýšit bílkoviny cca o 15 gramů denně, sacharidy o cca 50 gramů a nesmíme zapomenout ani na tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny,“ upozorňuje nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková. Nejenže se konzumované potraviny podílí na tvorbě a kvalitě mateřského mléka, ale pomáhají nám předejít u dítěte bolavého bříška či projevu alergií. Jídlo pro nás představuje palivo pro motor, který žene naše tělo i mozek. Kvalitní jídlo je tudíž nejlepší způsob, jak dodat tělu energii a zbavit se únavy. Nevhodnou stravou naopak můžeme únavu jen posílit.

Aby maminky mohly fungovat doslova na »plné obrátky«, zdravá výživa zajistí optimální výkon a dostatek energie na všechny úkoly. Zdravá a pestrá strava zabezpečí, že maminka má dostatek energie, který na miminko potřebuje ve dne i v noci,“ doplňuje Kateřina Šimková.

2. Vsaďte na pravidelné a odměřené porce

Snad každá máma při hubnutí po porodu bojuje s nedostatkem času a své stravování odkládá na druhou kolej. Právě nepravidelný stravovací režim bývá však často důvodem stagnujícího poklesu hmotnosti maminek, které řeší hubnutí po porodu. Základem je nastavení správné velikosti porce, celkový energetický příjem a rozložení stravy během celého dne.

Doporučuji nepodceňovat žádný chod dne, jako je snídaně, oběd, večeře, ani dopolední a odpolední svačina.

Důležité je sledovat složení potravin a vyhnout se konzumaci vysoce energetických potravin ve večerních hodinách. Při nákupu se zaměřte na složení, jogurty vybírejte do 4 % obsahu tuku, sýry s max. 30 % tuku v sušině, šunky s vysokým obsahem masa.

V rámci zabránění plýtvání maminky často dojídají po svých dětech, což bohužel může znamenat za celý den významný nadbytek kalorií. Zkuste dojídání po nich omezit. Pravidelnou a vyváženou stravou spolu s těmito opatřeními zabráníte plíživému přibývání na váze a podpoříte hubnutí,“ vysvětluje Kateřina Šimková.

Naučte pravidelnosti také své děti, kterým dávejte menší porce a raději jim postupně přidávejte, abyste jídlem neplýtvali. Buďte důsledná u sebe i svých dětí a jezte společně ve vyhrazeném čase, vaše tělo se bude cítit dobře a nebude mít potřebu ukládat si přebytečné kalorie do tukových faldíků.

Zapomínat nesmíme také na pravidelný pitný režim, který je pro maminky, především při kojení, i miminka velmi důležitý, bez něj to rozhodně nepůjde. Tekutiny mají vliv i na plynulost krevního oběhu, a tím optimální transfer živin.

3. Dopřejte si psychickou pohodu

Péče o nového člena rodiny zabere většinu času, který žena byla zvyklá trávit před porodem zcela jinak. V harmonogramu vám již nezbývá čas nejen na práci, ale ani na koníčky, kosmetiku, cvičení a mnohdy ani samotné vaření. Psychická pohoda je však nejen pro hubnutí velmi důležitá.

Maminkám, kteří řeší, jak rychle zhubnout, vždy radím, že ta nejlepší cesta je hubnout pomalu a postupně. Některým ženám jdou kila rychleji dolů, jiným pomaleji. Nadbytečnými kily se nesmíte stresovat, jelikož psychická pohoda hraje při boji s nadbytečnými kily nemalou roli,“ radí Kateřina Šimková.

Zamyslete se, co vám pomůže a uleví. Dopřejete si odpočinek, zatímco vaše dítko spinká, požádejte o víkendu partnera o pár hodin spánku navíc, vyčleňte si svůj čas na protáhnutí těla bez dítěte. Neodbývejte se, jelikož s dobrou náladou a doplněnou energií jde všechno lépe, „Tápete-li, kde vzít čas na přípravu jídla pro sebe, nechte tuto starost na jiných a nemáte-li možnost podpory v této oblasti od rodinných příslušníků, vsaďte na odborníky.

Ve Zdravém stravování jsme vytvořili stravovací program určený přímo pro kojící maminky. Program Pro mámy vám zajistí dostatek energie a správný poměr živin. Díky kvalitní a pravidelné stravě vás nebudou přepadat chutě na sladké a spokojené bude i bříško vašeho miminka. Krabičková dieta vám zajistí až 5 chodů denně a dovoz až domů,“ vyjmenovává benefity krabičkové diety přímo pro maminky Kateřina Šimková.

Pokud neřešíte stravu při kojení, vybrat si můžete z řady dalších programů a jídelníček na míru. Krabičková dieta vám umožní jíst pravidelně a vyváženě a neztrácet čas nákupem a vařením. Méně stresu a kvalitní jídelníček jsou efektivním pomocníkem v boji s nadbytečnými kily.

4. Vyhněte se obloukem jakékoliv extrémní dietě

Vyvarujte se jakýmkoliv drastickým dietám, které vám sníží energii na minimum a zároveň naruší váš bazální metabolismus i psychiku. Pokud se zároveň nacházíte v období šestinedělí či stále kojíte, mějte na paměti, že při drastickém hubnutí po porodu se veškeré škodlivé látky vyplavují z těla společně s tuky a dostávají se do mateřského mléka.

Zdravé hubnutí především u kojících maminek musí probíhat zákonitě postupně a pozvolna. Extrémní diety naruší nejen kvalitu mateřského mléka, ale i zmíněný bazální metabolismus. Ten jednoduše udává, kolik kalorií potřebujete přijmout pro správný chod základních životních funkcí. Tuto hodnotu si snižujeme, když se nestravujeme správně anebo stravování podhodnocujeme. Čím vyšší je hodnota vašeho bazálního metabolismu, tím více jídla si můžete dopřát bez obav, že se to odrazí na vašich křivkách,“ vysvětluje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Hladovění představuje pro organismus extrém největší a dochází při něm k vyplavení stresového hormonu zvaného kortizol.

5. Dejte se do pohybu

Klíčem k úspěšné redukci hmotnosti je spojení správného jídelníčku, psychické pohody a pohybové aktivity. Cvičení má nejen estetický vliv, ale významně působí i na psychiku či budování svalové hmoty. Co se týče rychlosti a progresu, ve výhodě jsou ženy, které byly pohybově aktivní před těhotenstvím.

Při nové roli maminky však platí, že každý pohyb se počítá, protože času na sebe již nemá žena rozhodně tolik, kolik před těhotenstvím. „V období šestinedělí se s cvičením netrapte a nic neuspěchejte. Tělo hlavně potřebuje čas, aby se regenerovalo. Doporučuji každodenní procházky s kočárem zpestřit například oblíbeným cvičením pro maminky, tzv. strolleringem. Jedná se o outdoorové cvičení s kočárky, které spojuje zábavu i užitek zároveň,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Pohybové aktivity vám pomohou udržovat balanc mezi vašim energetickým příjmem a energetickým výdejem.

Obrázek: Image by shurkin_son on Freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio