Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

2.4.2020

Detox naruby. Víc dávejte než berte

Příchod jara svým způsobem prožívá každý člověk. Proč se vlastně objevuje ta známá jarní únava nebo špatná nálada? Kolik je pravdy na tom, že bez detoxu nemůžeme prakticky existovat, tak jak nám je to předkládáno? Pojďme se detoxikaci podívat na zoubek a zjistit, zda skutečně máme zanesené tělo škodlivinami.

Zjistit více

 
Smoothie od Zdravého stravování

Organismus se detoxikuje celoročně

Lidský organismus má velice sofistikovaně vyvinutý detoxikační systém, který přirozeně minimalizuje toxické látky a metabolity, a to 24 hodin denně 365 dní v roce. Tento systém zahrnuje játra, ledviny, v menší míře pak také plíce, kůži a lymfatický systém.

Aby tyto orgány fungovaly správně, je důležitá pravidelná kvalitní a vyvážená výživa s dostatkem energie a aminokyselin – stavebních kamenů bílkovin, díky kterým se tělo dokáže zbavit toxinů. Naopak drastické půsty a detoxikační diety založené na nízkém až žádném příjmu energie mohou být kontraproduktivní a zpomalit nám metabolismus. Vzhledem k tomu, že nám tyto orgány poskytují detoxikační službu každý den, je naivní domnívat se, že jednou detoxikační kúrou uděláme svému tělu službu na celý rok.

Základem zdravého organismu je dlouhodobě pestrý a vyvážený jídelníček. Pro získání ztracené energie a podpoření obranných mechanismů a zlepšení imunity můžeme jídelníček obohatit o antioxidanty z ovocných a zeleninových smoothies nebo salátů s ořechy a semínky. Věděli jste, že takový průjem, který je průvodním jevem detoxikace, je často brán za znamení úspěšného procesu pročištění. Ve skutečnosti průjem jen rozhodí vaši střevní mikrobiotu, která je osídlena příznivými střevní mikroorganismy, díky čemuž se můžeme potýkat například i se zhoršením imunity.

Co tedy dělá jaro s lidským tělem

Jaro je oproti ostatním ročním obdobím náročnější pro každý organismus. S prodluženým slunečním svitem se zvedají hladiny hormonů v těle a zrychluje se metabolismus. Na jaře se zvyšuje tělesná aktivita, aktivuje se zvýšená produkce melatoninu, působícího na nervový systém a naše tělo je nuceno čerpat energii a vitaminy ze zásob. Není tak divu, že je toto období pro tělo náročné a reaguje na něj jarní únavou.

Takzvané „zatížení“ organismu pramení z jeho přípravy na zimu, kdy si naše tělo ukládá zásoby a připravuje se na chladné počasí a nedostatek potravy. V dnešní době hojnosti a dostatku ale přes zimu nestrádáme, tak jako naši předci. Během zimních měsíců, kam spadají i vánoční svátky, si úspěšně sami z vlastní vůle tělo zahlcujeme tučným a sladkým jídlem a uložíme si do zásob nějaký ten tukový polštář.

Měli bychom využít toho, že na jaře lidé mnohem snadněji hubnou, a díky zrychlujícímu se metabolismu je tělo připraveno na celkovou jarní očistu, kterou dodržovali už naši předkové v podobě předvelikonočního půstu. Ačkoliv půst měl liturgický podtext, tak bychom se jím mohli inspirovat, neboť se jedla lehká, dobře stravitelná a nutričně bohatá jídla připravená z ryb, luštěnin, obilovin, kořenové zeleniny, kysaného zelí a semen. 

Neberme tělu živiny, ale vykročme ze stereotypu

Základem tzv. detoxu nebo spíše jarní očisty by měla být změna jídelníčku ve smyslu vystoupení ze zavedeného stereotypu. Odlehčené dny bychom měli postavit na zvýšeném příjmu zeleniny, ovoce a dostatku tekutin. Zkrátka odlehčit svůj jídelníček a obohatit ho o pestrobarevné potraviny. Čerstvá zelenina a ovoce jsou bohaté na antioxidanty, jako je vitamin C a E, zinek či selen. Díky tomu podpoříme také obranné mechanismy a imunitu.

A nezapomeňme na zařazení kysaného zelí do jídelníčku, je to taková opomíjená tuzemská superpotravina bohatá na vitaminy, minerály a bakterie mléčného kvašení. Právě ty stojí za zdravím střevního mikrobiomu a obranyschopnosti imunitního systému. Kysané zelí navíc stabilizuje hladinu krevního cukru. Vhodná je příprava ovocného a zeleninového freshe, smoothies a salátů. Zdrojem esenciálních aminokyselina a zdravých tuků jsou jídla se zastoupením rostlinných olejů lisovaných za studena, ořechů, semínek, luštěnin a vajec.

V jídelníčku by neměly chybět ryby, obiloviny, celozrnné luštěniny a zakysané mléčné výrobky. Důležitá je i šetrná tepelná úprava jídel. Vyhněte se smažení a dlouhému vaření. Mnohem šetrnější je vaření v páře nebo rychlé orestování např. zeleniny na pár kapkách kvalitního oleje, aby se využily i vitaminy rozpustné v tucích. Díky šetrným tepelným úpravám si nápoje a pokrmy zachovají mnohem více živin, vitamínů a minerálních látek.

Imunita na prvním místě

Na zdravotní stav má velký vliv také počasí, které se z počátku jara ještě velmi proměňuje. Nízké teploty a střídání tepla a zimy odolnost organismu snižují. Časté jsou jarní virózy či chřipkové epidemie léčené mnohdy i nesprávně antibiotiky, která pomáhají v boji s nemocí, ale často vedou k průjmům a ke změnám střevní mikroflóry.

Přitom právě pro správnou funkci imunitního systému, který nám pomáhá udržovat ve velké míře střevní mikroflóra, je potřeba, aby bylo v jídelníčku dostatečné zastoupení probiotik (např. mléčné kultury, kvašená zelenina, kysané zelí) a prebiotik (vláknina, čerstvé ovoce a zelenina, celozrnné obiloviny). Lidé hodně tápou, co který pojem znamená a často je zaměňují. Obojí souvisí se zdravou střevní mikroflórou. Probiotika jsou přátelské bakterie, které chrání tělo před těmi špatnými a prebiotika pak slouží jako jejich potrava.

A rada na závěr. Lépe se tělu bojuje s jarní únavou i různými virózami, když je dobře zavodněno, a proto nesmíme zapomínat ani na dostatečný pitný režim, tvořený vodou v kombinaci s minerálkami a čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio