Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Inspirativní recepty z krabiček: pro nabití antioxidanty

Antioxidanty jsou jednoduše řečeno látky, které neutralizují neprospěšné volné radikály, jež potřebujeme minimalizovat. Strava bohatá na antioxidanty podpoří imunitní systém, zpomalí proces stárnutí a preventivně působí proti řadě onemocněním. Významnými antioxidanty jsou například vitamín C, selen či zinek. Připravte si jídla na ně bohatá.

Zjistit více

 
Recept bohatý na antioxidanty

Kančí se šípkovou omáčkou s rakytníkem, muffin z rýže a quinoí

Suroviny

  • 120 g kančí kýty (syrový stav)
  • 40 g mrkve
  • 30 g šípkového džemu
  • 25 g vejce
  • 20 g cibule
  • 20 g rajského protlaku
  • 15 g jasmínové rýže (suchý stav)
  • 10 g slaniny
  • 10 g arborio rýže (suchý stav)
  • 10 g vína
  • 5 g černé quinoy (suchý stav)
  • 4 g řepkového oleje
  • 4 g cukru
  • 3 g rakytníku
  • 2 g pšeničné mouky
  • 1 hladkolistá petržel
  • vývar
  • pepř
  • sůl

Postup maso s omáčkou 

Maso očistíme a nakrájíme na kusy. Cibulku oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostky. Slaninu krájíme na malé kostičky. Na oleji restujeme mrkev. Za chvíli přidáme cibulku a restujeme do zlátnutí cibulky. Poté přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a promícháme. Následně přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Zasypeme cukrem, zalijeme vínem a vyrestujeme téměř do sucha. Nakonec přidáme rajčatový protlak a šípky. Ve studeném vývaru rozmícháme mouku, přidáme do směsi a provaříme. Táhneme při 98 stupních minimálně hodinu, až je maso měkké. Rakytník do směsi přidáváme až nakonec, jen ho zamícháme v omáčce.

Postup cereální knedlík/muffin

Oba druhy rýže a quinou si uvaříme. Každou surovinu uvaříme zvlášť. Necháme suroviny vychladnout. Rýži a quinoy dobře promícháme, poté do směsi zamícháme další ingredience - vajíčko, nasekanou petrželku a dle chuti sůl. Vzniklou směs plníme do formy na muffiny. Pečeme na cca 140 stupňů 15 minut.

Recept bohatý na antioxidanty

Kančí se šípkovou omáčkou s rakytníkem, muffin z rýže a quinoí

Drůbeží játra s paprikami, rýží a červenou čočkou

Suroviny

  • 130 g krůtích jater (v syrovém stavu)
  • 4 ml řepkového oleje
  • 30 g červené cibule
  • 30 g červené papriky
  • 30 g žluté papriky
  • 30 g pórku
  • 30 ml pomerančové šťávy
  • 40 g bílého zelí
  • 40 g jasmínové rýže (v suchém stavu)
  • 10 g červené čočky (v suchém stavu)
  • oregano
  • pomerančová kůra
  • sůl, pepř

Postup

Játra si očistíme od blan a nakrájíme na kousky. Zprudka je orestujeme na kapce řepkového oleje. Poté je vyjmeme z pánve.

Cibuli nakrájíme na klínky a začneme ji restovat na rozpáleném řepkovém oleji. Za chvíli přidáme pórek nakrájený na kolečka, nastrouhané zelí, a nakonec papriky nakrájené na kostky. Vše společně restujeme. K zelenině následně vrátíme játra. Nakonec přidáme pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, oregano, pepř a sůl dle chuti. V případě potřeby použijeme vývar na podlití směsi.

Rýži a červenou čočku uvaříme podle návodu, hotové je spolu promícháme.

Recept bohatý na antioxidanty

Drůbeží játra s paprikami, rýží a červenou čočkou

Quinoy s para ořechy a kustovnicí

Suroviny

  • 40 g quinoy (v suchém stavu)
  • 15 ml datlového sirupu
  • 25 g para ořechů
  • 10 g kustovnice
  • 10 g brusinek

Postup

Quinoy si uvaříme ve vodě, poté ji polijeme datlovým sirupem a dobře promícháme. Ořechy, kustovnici a brusinky zamícháme dovnitř směsi, nebo poklademe na vrch. Vše je možné obohatit ještě o jiné oříšky nebo sušené plody podle chuti.

Recept bohatý na antioxidanty

Quinoy s para ořechy a kustovnicí

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio