Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

21.1.2020Lifestyle

Ketodieta, aneb nebezpečí dlouhodobého proteinového hubnutí

Vánoční výzdoba ještě není ani uklizená a už se obchody plní pomůckami do fitness a sportovním oblečením. Je tu doba lednového hubnutí. Ze všech stran slyšíme „hlavně bílkoviny“ a taky nezapomenout na proteiny, důležité pro svaly a hubnutí! Pojďme se tedy podívat na zoubek všudypřítomné ketodietě. V následujících řádcích také přiblížíme, proč by měla být pouze krátkodobá a probíhat kontrolovaně pod dozorem odborníka.

Zjistit více

 
Úprava makroživin

Co je zač?

No carb, low carb, ketogenní, ketonová nebo prostě ketodieta je výživový směr, který slibuje rychlé hubnutí a ztrátu tuku. „Jedná se o redukční dietu postavenou na minimální konzumaci sacharidů a cukrů, mezi které patří potraviny, jako je pečivo, ovoce, přílohy typu těstoviny či rýže a samozřejmě cukrovinky. Proteinová dieta je naopak založená na jídelníčku, kde hraje prim maso, sýry, vejce, tofu, luštěniny a mléčné výrobky, tedy potraviny ryze bílkovinové povahy nebo s jejich vysokým obsahem. Je důležité si uvědomit, že bílkoviny jsou v přiměřeném množství nezbytné pro stavbu a obnovu svalů, ale ve velkém množství mohou tělu také ublížit. Dieta stojí na faktu, že když tělu chybí sacharidy a nemá energii, využívá zdroje jinde, a to z uložených zásob,“ vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Jak to probíhá

Když tělu chybí okamžitá energie z potravy, tedy sacharidy, které tělu nedodáváme, musí sáhnout do zásob. Organismus si při běžném fungování ukládá cukr do jater a svalů a tuky do tukových buněk, aby v nouzovém režimu měl z čeho zajistit fungování mozku, svalů srdce a dalších tkání, jejichž hnacím motorem jsou právě sacharidy.

Když je nedostává, čerpává energetické zásoby uložené ve svalech a játrech a po jejich vyčerpání si tvoří takzvané ketolátky z rozpadu tukové tkáně. Odtud pramení název diety. Výsledným efektem je, že rychle hubneme. Nejprve se odvodníme, neboť voda je vázána na tzv. glykogen, což je zásobárna glukózy v játrech a svalech, a posléze začneme ztrácet tuk. Pozitivem je pak nejenom redukce nadbytečného tuku, ale často také zlepšení hladiny cukrů a tuků v krvi,“ dodává Kateřina Šimková.

Pozitivní stránka a zajímavosti

Při této dietě nemáte hlad, ani patologické chutě na slané či sladké. Je to díky tomu, že zpravidla jíte syté potraviny, které mají navíc nízký glykemický index. Asi největší předností této diety je opravdu rychlý úbytek váhy. I proto je ketodieta využívána lékaři v okamžiku, kdy potřebují dosáhnout v krátkém čase extrémního zhubnutí morbidně obézních pacientů, aby je mohly odoperovat. Zajímavostí je i to, že u ketodiety musíte dodržet určité fáze. Jedná se o fázi hubnoucí, stabilizační a fázi, kdy se musíme naučit správným stravovacím návykům, které organismus navedou do optimálních pochodů a zabrání tak riziku tzv. jo-jo efektu.

Nebezpečí praktikování dlouhodobé proteinové diety

Ale při jednostranném jídelníčku složeném z bílkovinných potravin se dostavuje silná únava, bolesti hlavy, pocity vyčerpání. Tato dieta není vhodná v žádném případě pro děti nebo těhotné ženy a osoby s onemocněním ledvin a jater.

Při nadměrném a dlouhodobém příjmu bílkovin dochází také k vyčerpávání některých vitamínů a minerálních látek, které se na metabolismu bílkovin podílejí. Jedná se hlavně o zinek, vitamíny B komplexu a vápník. Zpracováním velkého množství bílkovin dochází k zatížení ledvin, protože tělo si nedokáže skladovat bílkoviny do zásoby a jejich odpadní látky mohou ve velkém množství ledviny i nevratně poškodit,“ upozorňuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Velmi nepříjemný a častý jev při ketóze je zvláštní pachuť v ústech a dech, který je cítit po čpavku. Zhorší se nám i kvalita vlasů a nehtů. Změnou jídelníčku, který provází jiné než běžné fyzio-chemické pochody, se může projevit sklon k depresím. Někdy mohou lidé trpět zácpou, protože jim ve stravě chybí dostatečný příjem vlákniny. Další nevýhodou je ale i jo-jo efekt, protože málokterý hubnoucí dojde tak daleko, aby se naučil správně jíst tzn. že po vysazení diety a vrácením sacharidů do jídelníčku zpravidla dojde k prudkému nárůstu hmotnosti.

Hubnutí pod dozorem s Protein extra

Jak z toho vytěžit maximum, abyste rychle zhubli, ale vyhnuli se všem výše popsaným rizikům? Když proteinovou dietu, tak pod dohledem odborníka a krátce. „Chápu, že rychlý úbytek hmotnosti je pro většinu lidí motivující, proto jsme vymysleli maximálně 14denní program Protein Extra, kdy dochází ke krátkodobé úpravě makroživin v jídelníčku tak, aby změnu organismus dobře snášel bez zmiňovaných rizik a zároveň došlo k výraznějšímu efektu hubnutí. Během 14 dnů dodáte tělu více bílkovin na úkor sacharidů a doslova nakopnete metabolismus. Základem jídelníčku programu Protein Extra jsou různé druhy mas, jako je nejen kuřecí, krůtí a králičí, ale také pštrosí, jelení, jehněčí, skopové a mufloní či strava bohatá na vajíčka, mléčné výrobky, oříšky, semínka či zeleninu. Po jeho skončení plynule přejděte na některý z krabičkových programů Zdravého stravování, který eliminuje jo-jo efekt a naučí vás správným stravovacím návykům, tak bude vaše redukční proměna efektní a dlouhodobá,“ uzavírá nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio