Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

4.2.2020Lifestyle

Odkud bereme zdroj bílkovin pro přípravu krabiček

Bílkoviny jsou jednou ze tří základních výživových složek. Nejen v redukčním jídelníčku mají svoji nezastupitelnou roli. Ve spojení s cvičením si díky nim budujete svalovou hmotu, a naopak redukujete tuk. Bílkoviny na talíři vás i zasytí a pokud je zkombinujete se správně zvolenými sacharidy, nebudete pociťovat hlad.

Zjistit více

 

Při hubnutí by měly bílkoviny tvořit přibližně 30 % celkového energetického příjmu, přičemž byste si měli hlídat, aby ve stravě byly zastoupeny bílkoviny jak živočišného, tak rostlinného původu.

Věděli jste, že bílkoviny rostlinného původu nejsou plnohodnotné? Je tím myšleno, že nemají celé spektrum esenciálních aminokyselin, které si organismus nedokáže vyrobit a na jehož příjmu je závislý z potravy. Ale i potraviny bohaté na rostlinné bílkoviny jdou nakombinovat tak, abychom dosáhli kompletní škály esenciálních aminokyselin. 

My tohle máme zmáknuto a hledáme do vašich krabičkových programů co nejvíce zdrojů bílkovin. Představujeme Vám některé z nich.

Maso. Nespokojíme se s tím předkládat Vám jen obligátní kuřecí, hovězí a vepřové maso. Nechceme, aby se vaše chuťové pohárky nudily a přicházely o zážitek z konzumace nepříliš známých mas. Proto v našich krabičkách čas od času najdete i pokrmy připravené například z masa krůtího, králičího, dančího, kachního, mufloního, jeleního, pštrosího, telecího, jehněčího nebo skopového. Nezapomínáme ani na ryby či dary moře.

Maso obecně je vysokým zdrojem bílkovin a my si hodně zakládáme na tom, aby bylo libové.

Masové náhražky. Pro vegetariány, ale i pro ozvláštnění běžných krabičkových programů používáme pro přípravu jídel bílkovinové bomby ze surovin, jako je seitan, tofu, tempeh, sójové maso nebo robi. Pro jejich výrobu se používá například sójová či pšeničná bílkovina.

Šunky. Ty se hodně objevují ve snídaňových a svačinkových krabičkách Zdravého stravování a používáme tu, co nese označení Šunka nejvyšší jakosti. U nich musí obsah čistých svalových bílkovin tvořit minimálně 16 %, dále pak sledujeme obsah masa, který by měl být co nejvyšší.

Jogurty a jím podobné mléčné produkty. Není jogurt jako jogurt. U například řecké jogurty jsou z pohledu vysokého obsahu bílkovin nutričně hodnotnější. I tady je nutné sledovat složení a poměr bílkovin a tuku v produktu. Pokud si budete v obchodech vybírat jogurt, čtěte pozorně etiketu. Pokud pak chcete mít zdravou svačinu či snídani, rozhodně upřednostněte bílý jogurt před ovocným.

Pakliže si chcete jogurt osladit, využijte skořici, trochu čerstvého nebo mraženého ovoce. Do krabičkových svačinek Zdravé stravovaní hodně používáme i tvarohy, kefíry a jiné kysané výrobky. Ty jsou díky fermentaci velmi prospěšné pro imunitu.

Sýry. Výborným zdrojem bílkovin jsou pochopitelně sýry, a to s max. podílem tuku do 30 %. Pokud si nevíte rady, držte se poučky. Čím je sýr tučnější, tím méně bude mít bílkovin a naopak. Mezi méně tučné sýry se řadí například mozzarella light, olomoucké tvarůžky (pozor zde je hodně soli) a mezi populací tolik oblíbený eidam 20% a 30%.

Obiloviny. V našich krabičkách se hodně setkáte s obilovinami a pseudobilovinami. Příkladem je quinoa, která je právě typickým zástupcem potraviny bohaté na rostlinnou bílkovinu. Při kuchyňské úpravě nadchne na první pohled svým barevným spektrem.

Setkat se můžete s quinoou bílou, červenou i černou, což na talíři může umocnit vizuální efekt jídel. Barevná odlišnost se nijak neprojevuje na nutriční hodnotě ani chuti, která je neutrální. Své uplatnění najde jako příloha, součást salátů, může posloužit i jako zavářka do polévek, nebo se z ní dají připravit dezerty.

Luštěniny. Rostlinou bílkovinu čerpáme i z luštěnin, jako je například cizrna a čočka. Cizrnu používáme jako zajímavou a na vitamíny a minerály bohatou přílohu, připravujeme z ní ale i saláty, pomazánky nebo hummus. Čočka stejně jako quinoa nabízí velké množství barevných odrůd, které na rozdíl od quinoi mají odlišnou chuť. Červenou a žlutou čočku hodně používáme pro přípravu jídel inspirovaných Indií, zelená čočka podtrhne chuť vepřových a zvěřinových jídel.

Na vyváženém jídelníčku je nejskvělejší to, že je nejen zdravý, ale i pestrý a dává prostor vytvářet neotřelé kombinace. A přesně o to se tým nutričních specialistů a kuchařů Zdravého stravování snaží.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio