Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

12.11.2021Lifestyle

Po porodu to vyváženou stravou nekončí, ale pokračuje

Už v těhotenství svou stravou předáváte budoucímu děťátku živiny, vitaminy a minerální látky, které se podílejí na jeho správném vývoji. Jestliže jste si kvůli tomu odpírala nezdravé dobroty, jako jsou třeba sušenky s náplní, kynuté buchty či smažené hranolky, podobně byste si měla počínat i v období kojení. Zdravá strava a vynechání rizikových potravin se podílí na tvorbě a kvalitě mateřského mléka a pomůže miminku předejít problémům s trávením i alergiemi.

Zjistit více

 

Vztah mezi stravou a mateřským mlékem

Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejvhodnější forma stravy, co můžete svému čerstvě narozenému potomkovi dát. Díky svému ideálnímu složení se maminkám doporučuje jako výhradní forma výživy v prvním půl roce života dítěte. Přirozeně obsahuje potřebné živiny pro růst a vývoj a obranné látky vytvářející imunitu. Vy však můžete skladbou stravy podpořit jeho tvorbu a kvalitu.

Kojení je značně energeticky náročné, proto je potřeba dostatečně navýšit kalorický příjem. Látky, které přijmete ze snědených potravin jednak využije vaše tělo, ale zároveň pak přechází i do mateřského mléka. Skrz trávicí trakt se dostávají ze žaludku přímo do krve, ze kterých je pak mléčné žlázy vytváří. Proto je vhodné, aby byl váš jídelníček nejen energeticky vydatný, ale především zdravý a pestrý. Kromě živin se pak v mléce objevují i tzv. antigeny neboli potencionální alergeny. Vyřadit byste tudíž měla potraviny, které mohou páchat neplechu. Celkově při výběru potravin a pochutin myslete na to, že co škodí vám, nepřináší nic dobrého ani dítěti,“ vysvětluje a apeluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

První 4 měsíce jsou kritické

Nejvíce náchylný je novorozenec v prvních čtyřech měsících života. Děti se rodí s málo vyvinutým střevním traktem, proto jejich zažívání zdaleka nepracuje jako u dospělého člověka. Mateřské mléko podporuje rozvoj zdravé střevní mikroflóry.

V době, kdy je ve střevě ještě nedovyvinutá tzv. slizniční bariéra, je kojenec citlivější na potravinové alergeny. Především v těchto prvních měsících byste si tak měla dávat pozor na potencionálně nevhodné potraviny a z jídelníčku je vynechat. Zařazovat je poté lze postupně po malých porcích. Když nezaznamenáte u dítěte žádné potíže, můžete s potravinou pokračovat,“ vysvětluje Šimková.

Důležitou součástí kojení je také dostatečné odříhnutí dítěte, které zamezí bolestem břicha, protože nahromaděný vzduch jde ven nikoliv dovnitř do střev, a které může trvat až půl hodiny po krmení.

Zakázané ovoce nejvíce chutná aneb čemu se vyvarovat

Bolesti bříška způsobí dítěti především nadýmavé potraviny, jako je čerstvé světlé pečivo, luštěniny, kedlubna, cibule, květák, brokolice, kapusta, pórek, ale také rajčata. Stejně působí dokonce i zrníčka a slupky z ovoce a zeleniny, vše si tedy oloupejte. S nadšením se nesetkávají ani tropická ovoce, jako jsou citrusové plody, či chuťově výrazné jahody. Spolu s cizokrajnými ořechy se jedná o časté alergeny, které jsou špatně snášeny a jejich konzumace může mít u miminka za následek ošklivý ekzém.

Vyhněte se také ostrým a příliš kořeněným jídlům. Pro maminky jsou dále nevhodná příliš tučná a smažená jídla a nekvalitní uzeniny. Z hygienického hlediska jsou pak riziková syrová vejce a maso a nepasterizované mléčné výrobky.

Nutričně vyvážený jídelníček by měl obsahovat zejména kvalitní bílkoviny (např. libové maso), které mimo jiné podporují tvorbu mléka, a polysacharidy (např. ovesné vločky, rýže, jáhly), které zasytí a uvolní energii postupně. Dále pak mléčné produkty, dostatek ovoce a zeleniny, a kvalitní tuky,“ uvádí Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Místo sladkosti jogurt

Po porodu najedete na úplně jiný režim, než jste byla zvyklá, vše se točí kolem malého človíčka, což může být značně vyčerpávající a na nabrání energie nemusí být příliš času. Často vás pak může přepadnout chuť na nezdravé sladké dobroty v naději, že vám baterky dobijí a uleví ve stresových situacích. Dejte si, ale určitě to nepřehánějte, vhodnější je častěji zařadit energeticky hodnotné zdravé svačinky.

Sladkosti bychom měly konzumovat uvážlivě. Je dobré myslet na to, že cukr ve zvýšené míře vám může ubírat vápník, který je důležitou součástí stravy kojící matky. Tělo minerální látky, kam vápník patří, začne brát ze svých zásob a může například uspíšit nástup osteoporózy, zvýšit kazivost zubů, únavu či zhoršit kvalitu pleti. Cukr bychom proto měly, nejen v tomto období, ve stravě zejména umírňovat a teprve poté nahrazovat vhodnějšími sladidly.

Mezi ně patří například čekankový sirup či „dovolené“ ovoce.  Zaměřte se na příjem potravin bohatých na vápník, jako jsou třeba tvarohy, kysané mléčné výrobky či sýry. Pro maminky, u jejichž dítěte se projevila alergická reakce na bílkovinu kravského mléka neboli ABKM, a musí dodržovat bezmléčnou dietu, jsou mléčné produkty tabu a musí brát z jiných zdrojů. Vhodnou alternativou je například tofu, špenát, sardinky, chia semínka či dýně,“ radí Šimková.

Každá chce být fit mámou

Pouze malému procentu žen se po porodu vrátí původní postava bez sebemenšího přičinění. Každá by si to přála a málokterá novopečená maminka neřeší, jak co nejrychleji zhubnout kila navíc.

Drastické diety však nejsou tou správnou cestou. Jak již bylo zmíněno, kojení bere velké množství energie, proto by měl být jídelníček sestaven tak, aby ji dostatečně doplnil a matka mohla zdravě fungovat. Zároveň se spolu s tuky vyplavují ven z těla také veškeré škodliviny, které se do mateřského mléka dostávají. Hubnutí po porodu by mělo probíhat pozvolna zdravou cestou,“ doporučuje Šimková.

V nově vzniklém kolotoči mnoho maminek nezvládá vymýšlet, natož připravovat, pestře sestavené pokrmy, které jsou důležité nejen v cestě za vytouženou postavou. Hlavními pomocníky bývají babičky, tety a další příbuzní, kteří v krabičkách pravidelně dováží hodnotná jídla. Ne každá má ale takové šikovné kuchtíky, nebo jen své okolí nechce obtěžovat.

Tady může být pomocnou rukou některý z krabičkových programů, který zajistí pravidelný přísun živin. Zdravé stravování nabízí přímo program Pro mámy, ve kterém je při přípravě jídel zohledňována nevhodnost již zmíněných potravin kojících žen.

Tekutiny a zase tekutiny

Dostatečný pitný režim je důležitou součástí zdravého životního stylu a své odůvodnění najde i při kojení, kdy je více než kdy jindy potřeba pro transport živin. Mateřské mléko je z osmdesáti procent tvořeno právě vodou, proto je pro jeho tvorbu podstatná.

Kojící žena by měla denně vypít alespoň 2,5-3 litry tekutin. Kromě neperlivé vody jsou vhodné vlažné bylinkové čaje. Doporučuji fenykl, anýz a heřmánek, ale také třeba šípek, rooibos či citronovou trávu. Na trhu jsou k dostání i speciální kombinace pro podporu kojení. Hrnek kávy či zeleného čaje si úplně odpouštět nemusíte, ovšem měla byste jej dobře načasovat, aby kofein miminku nezpůsobil neklid a problémy s usínáním. Vhodným zdrojem tekutin jsou také poctivé domácí vývary z kvalitních surovin,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio