Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

27.1.2020Lifestyle

Po Vánocích zpátky do formy? Katka osobně vyzkoušela nový program Protein extra

Svátky jsou už za námi a vy teď možná tápete, co s nimi. Řeč není o nevhodných a nechtěných dárcích, ale o přebytečných kilech. Naše nutriční garantka Katka Šimková si na vlastní kůži prošla novým programem Protein extra, který s nechtěnými kily rychle zatočí, a podělí se s Vámi o svoji zkušenost a postřehy.

Zjistit více

 

 O Vánocích je téměř vždy jiný režim

Je to stejné rok, co rok. Přijde konec hezkých slunných dní, začne zima, pak sváteční hody a my nakonec v lednu stojíme čelem k zrcadlu a ptáme se opakovaně, proč zas ty kila navíc.

Nestyďte se! Nejste v tom sami! I naše nutriční specialistka Katka ví, jak je toto období náročné na dělání výživových kompromisů a boj s přibíráním: „Vánoční svátky jsou časem tradic. Je to symbol rodinné pohody, ke které automaticky patří i dobré chutné jídlo, které si třeba během roku nevaříme. Když k tomu připočítám celkovou změnu režimu, nemusíme být v lednu se sebou zcela spokojeni. Tento rok se to stalo i mně. Naše rodina žije tradiční Vánoce se vším všudy. S dětmi pečeme cukroví, na štědrovečerním stole máme smažené filé s jogurtovo-majonézovým bramborovým salátem a babička nás zásobuje českou klasikou. I sebelepší pohyb v lese s našimi psy by mi asi nepomohl. Když jsem přišla v lednu do práce a stoupla si na váhu, měla jsem 2 kg navíc,“ říká Katka.

Co teď? Určitě nedržte hladovku!

Hubnutí není otázkou hladovění, které tělo vyčerpává a směruje ho spíše ke zpomalení metabolismu a k dalšímu ukládání tuku. Při redukčním režimu by mělo být v první řadě správně nastavené množství přijaté energie na den, a tedy velikost porcí, které za den sníme. „Energetická bilance je to nejklíčovější,“ upozorňuje Katka a jedním dechem dodává, že někdy je to daleko komplikovanější. „Jsou typy lidí, kteří vyzkoušeli jak běžnou stravu s klasickým rozložením makroživin, tak i různé diety nediety, často i se správným nastavením energie, ale hubnutí nebylo příliš úspěšné. Zdravé stravování proto sestavilo nový program, který by si měl s touto situací poradit.

Zkuste zvýšit příjem bílkovin!

Změna poměru makroživin může být klíčem ke svižnější redukci. „Někdy sice člověk má adekvátní příjem energie vzhledem k jeho životnímu stylu, ale při analýze jídelníčku třeba zjišťujeme, že je navýšený příjem sacharidů nebo tuků na úkor bílkovin, a ty jsou důležité zejména pro budování svalové hmoty a celkové nastartování metabolismu.“ I z tohoto důvodu jsme vymysleli nový program přímo kypící proteiny.

Šunková rolka, Protein Extra, Zdravé stravování

Díky navýšení porcí masa, ryb, vajec, kvalitních šunek, sýrů, ořechů a semínek a vyloučení klasických sacharidových příloh jsme se dostali na úroveň přepnutí metabolismu do glukoneogenézy a ketogenézy. Těchto cizích chemických názvů se neděste. Nic špatného se nám přitom v těle neděje. Právě naopak, jde o zcela jiné využívání živin jako zdroje energie – organismus vyčerpává energetické zásoby uložené ve svalech a játrech a po vyčerpání si tvoří takzvané ketolátky z rozpadu tukové tkáně. Pozitivem je pak nejenom redukce nadbytečného tuku, ale často také zlepšení hladiny cukrů a tuků v krvi, nebo upravení tlaku krve u jedinců s metabolickým syndromem.

Jde to!

„Po návratu do práce jsem se rozhodla podstoupit 2týdenní změnu jídelníčku a jedla jsem krabičky programu Protein extra.“ Výsledek byl více než uspokojivý. „Vyhovovalo mi velké množství a pestrost masa, což si myslím, že nadchne lidi, kteří jsou zatíženi na masitou stravu. Vůbec jsem neměla pocit hladu, ani mě díky sytosti jídel nehonila mlsná. Měla jsem opět energii na své sportovní aktivity. Snažila jsem se cvičit minimálně 4 hodiny do týdne, nejčastěji kombinaci běhu a cvičení s vlastní váhou. Když jsem aktivitu potřebovala dohnat, o víkendech jsme s dětmi vyrazili na procházku se psy. A naši psi nejsou žádní gaučoví povaleči, takže jsme si celkem mákli.

Naši psi nejsou žádní gaučoví povaleči, takže jsme si celkem mákli.

Skvělý pocit a dojmy jsou jedna věc, ale analýza na přístroji InBody věc druhá. Výsledky měření ale hubnoucí efekt potvrdily. Po čtrnácti dnech dvě kila dolů na tuku a kilo na svalech nahoru. To je více než uspokojivý výsledek. Kvůli tomu, že sval a tuk je prostorově a váhově jiný, tak se celková tělesná hmotnost nezměnila. „Mějme na paměti, že číslo na váze není směrodatné, protože nemusí charakterizovat změny dějící se uvnitř těla. Když bych to měla více názorně přiblížit, tak proteinovou dietou Zdravého stravování jsem se zbavila vnitřního tuku, který odpovídá 8 kostkám 250gramového másla. Oblečení mi teď sedí daleko lépe, a to je skvělý pocit,“ dodává Katka. Díky navýšení svalové hmoty dochází k zvýšení bazálního metabolismu. Čím více svalů tělo má, tím více stravy si může (musí) dovolit, aby se svalová hmota udržovala a nedocházelo k jejímu odbourávání, což je pro proces hubnutí důležitým bodem. Mnoho lidí si právě myslí, že při redukčním režimu musí sahat po co nejnižší energii a často si tím právě spíše škodí, než pomáhají.

Důležité je pokračovat

Abychom neskončili jen u novoročních nakopávacích předsevzetí, je důležité nepolevovat a zachovat si hlavní gro správného vyváženého a pravidelného jídelníčku. S tím nám hravě pomohou různé krabičkové programy Zdravého stravování, stačí si jen vybrat ten, který vám bude vyhovovat nejlépe, a s tím vám může pomoci náš nutriční tým,“ uzavírá Katka Šimková.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio