AKTUALITY

Zjednodušujeme systém výjimek

18.12.2019

U některých výjimek dochází od 6. 1. 2020 k malému zjednodušení.
číst dále »

V ROCE 2020 VAŘÍME OD 6.1.2020

03.12.2019

V novém roce vaříme od 6.1.2020. První jídlo vám tedy doručíme v neděli 5.1.2020 (trasy s ranním rozvozem 6.1.2020 ráno). Přes svátky (od 21.12.2019) je mimo i naše zákaznické centrum.
číst dále »

Program VEGAN: Chcete odlehčit jídelníček?

03.12.2019

Specifický a zcela odlišný od našich klasických programů. Nenajdete v něm maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, vejce, ani med, želatinu a sádlo. Veškeré suroviny jsou tedy rostlinného původu.
číst dále »

další aktuality »

Právě se nacházíte: Úvodní strana / Blog

Polopravdy a mýty o sektu!  

Polopravdy a mýty o sektu! 08.02.2016
Láhev plná bublinek by určitě neměla chybět při žádné slavnostní události. Ještě před tím než vyrazíte nakoupit „přípitkové pití“ je dobré vědět, že nejsou bublinky jako bublinky. Mezi nimi může být někdy dost zásadní rozdíl!

Sekt 

Sekt (někdy také šumivé víno) je označení alkoholického nápoje, které je vyráběn primárním či sekundárním kvašením vína nebo moštu. V šumivém víně vzniká oxid uhličitý samovolně a to díky přidání směsi cukru a kvasinek nazývané tirážní likér do prvotně kvašeného vína. Tímto se odstartuje proces druhotného kvašení, kdy se za pomoci kvasinek přeměňuje cukr na etanol a oxid uhličitý. Sekt je šumivý nápoj, který je skladován ve skleněných láhvích s korkovým či plastovým uzávěrem, jejž je možné tlakem sektu vytlačit z láhve. Nejoblíbenějším sektem u nás v ČR je klasická „bohemka“. 

Perlivé víno 

Jako perlivá vína se označují vína, která jsou při lahvování nasycena oxidem uhličitým. Bublinky v perlivém víně nevznikají procesem kvašení, ale jsou dodávány dodatečně při lahvování. Typickým příkladem je známé italské Lambrusco. 

Šampaňské víno 

Často říkáme, že si jdeme připít „šampáněm“, ale ve většině případů je to výše zmíněné šumivé nebo perlivé víno. Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Od roku 1908 se totiž jedná o chráněnou značku. Šampaňské víno se vyrábí stejně jako šumivé víno, ale jeho výroba je povolena jen ze tří odrůd, jimiž jsou rulandské modré, mlynářka a Chardonnay. 

Mýty a polopravdy 

Sekt je nejlepší z mrazáku 

Jak na nejlépe vychladit sekt? Stačí jej dát na pár minut do mrazáku a můžete ho podávat! Ne, takhle to nefunguje. Bílá vína i sekty potřebují určitý čas, aby se správně vychladila a neutrpěla jejich chuť. Velká změna teploty a rychlé zchlazení sektům škodí. A teplotní šok má vliv i na jejich chuť. Doma je nejlepší šumivé víno chladit minimálně 24 hodin v lednici ve vodorovné poloze při teplotě 4 až 6 stupňů Celsia. 

Čím větší bublinky tím lepší 

Každý sekt perlí trochu jinak a na sommelierských soutěžích se perlení a cesty bublinek důkladně posuzují. Nelze však říci, že velké bublinky jsou plusem, a proto na velikosti bublinek nezáleží. 

Po bublinkách bolí hlava 

V případě, že pijete pouze kvalitní sekt, tak by Vám být špatně nemělo. Problémy s ranním bolení hlavy po pití sektu jsou důsledkem množství vypitého sektu a mícháním různých druhů alkoholických nápojů. V rozumné míře by šumivá či perlivá vína na ranní bolest hlavy mít vliv neměla, ale doporučuje se prokládat je čistou vodou. 

Lžička vložená do nevypité lahve sektu zabrání vyprchání bublinek 

Tento trik se ještě nedávno těšil velké popularitě. Dokonce se na trhu objevily lžičky, díky kterým údajně bublinky v sektu vydrží věčnost. Je to ale mýtus! Stačí si doma udělat pokus a ověřit si to. Otevřete dvě lahve šumivého vína a do jednoho vložte lžičku, do druhého ne. Druhý den uvidíte sami. :-) Řešením jsou ale speciální tlakové zátky, díky kterým vydrží otevřený sekt v lednici až tři dny. 


Zdroje: 
http://www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/rozdeleni-vin/sumiva-a-perliva.html
http://dosklepa.cz/clanek/letem-svetem-vinem/jake-jsou-rozdily-mezi-sumivym-vinem-sektem-a-sampanskym-vyznate-se-v-bublinach
http://life.ihned.cz/jidlo/c1-64249210-lzicka-v-lahvi-mrazak-a-bolest-hlavy-po-bublinkach-osm-nejcastejsich-mytu-o-sektu

Ilustrační obrázky
Lets cheers Happy new year 2009 by  nImAdestiny   (Flickr,  CC-BY 2.0 )
Champagne Pour by  Didriks   (Flickr,  CC-BY 2.0 )

« zpět na seznam

Objednejte si online

OBJEDNAT

Ukázka jídel

Zasílání novinek

Chcete být infomováni akcích a novinkách?
Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme
váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde
pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením
e-mailu a kliknutím na tlačítko.
Všechny detaily i vaše práva zde.

Oblasti rozvozu jídla:

  • Beroun
  • Brno
  • Bruntál
  • Břeclav
  • Čáslav
  • Česká Třebová
  • České Budějovice
  • Domažlice
  • Frýdek Místek
  • Habartov
  • Hodonín
  • Hradec Králové
  • Cheb
  • Chodov
  • Jindřichův Hradec
  • Jihlava
  • Karlovy Vary
  • Karviná
  • Klatovy
  • Kolín
  • Kuřim
  • Kutná Hora
  • Kroměřiž
  • Kyjov
  • Liberec
  • Litomyšl
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mladá Boleslav
  • Moravská Třebová
  • Napajedla
  • Náchod
  • Nové Město nad Metují
  • Olomouc
  • Otrokovice
  • Ostrava
  • Ostrov
  • Opava
  • Pardubice
  • Plzeň
  • Polička
  • Praha
  • Prostějov
  • Přerov
  • Rohatec
  • Rožnov pod Radhoštěm
  • Rychnov nad Kněžnou
  • Rýmařov
  • Sokolov
  • Strážnice
  • Svitavy
  • Šumperk
  • Tábor
  • Tachov
  • Třebíč
  • Turnov
  • Uherské Hradiště
  • Uherský Brod
  • Valašské Meziříčí
  • Velká nad Veličkou 
  • Velké Meziříčí
  • Veselí nad Moravou
  • Vsetín
  • Zábřeh
  • Zlín

©2013 Zdravé Stravování • Všechna práva vyhrazena • Všeobecné obchodní podmínkyŘešení sporůOsobní údaje

Vytvořeno studiem Up-net Multimedia