Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

1.12.2020Lifestyle

Společně to zvládneme! Zdravé stravování se připojuje k péči o zdravotníky v první linii

Všichni se snažíme zpracovat situaci ohledně covidu-19. Respirační onemocnění se dotýká v různé míře takřka každého z nás, ať už jednotlivců, nebo firem. Je to dlouhé, psychicky vyčerpávající, stav se mění z týdne na týden a rozsah následků epidemie budeme vědět až s velkým odstupem.

Zjistit více

 

Ti, kdo jsou bezprostředně v každodenním kontaktu s nemocí a snaží se boj s covidem uhrát v pacientův prospěch, je personál covidových stanic. Zdravé stravování si je toho vědomo, a rozhodlo se pomoci způsobem, který je pro něj nejbližší. Pro veškerý personál covidových stanic Uherskohradišťské nemocnice, která je v regionu strážnické firmy nejblíž, tak putují Ready to Eat pokrmy Dobrého stravování.

Při dojednávání zásobování Katka Šimková ze Zdravého stravování zjišťovala aktuální situaci v nemocnici Uherské Hradiště (dále jen NEMUH).

Jak zaměstnanci, kteří jsou s covidem v zápřahu od jara, situaci zvládají?

NEMUH, Margita Ondroušková, vedoucí odběrového místa a staniční setra chirurgie 3. SLF: „Zaměstnanci jsou pochopitelně více unavení, protože oproti normálnímu stavu, díky vyšším počtům hospitalizovaných pacientů a nárůstu těžších stavů, jsou vystaveni náročnější psychické i fyzické zátěži.

Dalším faktem je, že hodně zdravotnického personálu jsou také rodiče školáků. Musí tak řešit hlídání, které je komplikovanější z důvodu zvýšeného rizika nákazy, nebo zvládat ještě distanční výuku potomků. Vše skloubit a fungovat jako zdravotník i rodič je velmi náročné.“

Zvýšená ochranná opatření a pomůcky jsou teď nedílnou součástí pracovní bezpečnosti. Kolikanásobně delší dobu zabere zdravotníkovi dostat se do plné výbavy?

NEMUH, Margita Ondroušková, vedoucí odběrového místa a staniční setra chirurgie 3. SLF: „Pokud se sestra musí tzv. filtrovat, tedy oblékat před vstupem do pokoje pacienta, znamená to přibližně 5minutové zdržení. Navíc musí mít vše připravené před vstupem do pokoje, pokud jde podávat cílené medikace.

V případě, že personál reaguje na zvonek pacienta, musí se nejprve zjistit, co pacient potřebuje, následně se odfiltrovat, svépomocí, nebo s pomocí kolegyně pomůcky připravit a podat na pokoj. Filtrování i dezinfekce jsou náročné nejen časově, ale i fyzicky. U odběrového místa pro Covid-19 v Uherskohradišťské nemocnici je zdravotní personál ve speciální výbavě od 7 do 11:30, kdy má první pauzu na jídlo a své potřeby.

Běžným jevem jsou otlaky z respirátorů, masek a čepic, kůže na rukou je v dlouhodobém kontaktu s rukavicemi, které se mění, není to nic příjemného.“

Mají se zdravotníci vůbec čas najíst a co ocení u jídla?

NEMUH, Šárka Burešová, staniční sestra ARO: „Na to je velmi těžké paušálně odpovědět. Záleží dle náročnosti služby v určitý den, podle stavu a počtu příjmu pacientů, závažnosti průběhu onemocnění u pacientů. Je to hodně individuální.

Každopádně u jídla oceňujeme kombinaci rychlosti přípravy a jsme rádi za plnohodnotná jídla, která dodají energii. Tím, že stačí hotovky Dobrého stravování jen vytáhnout z lednice a ohřát, tak ušetříme čas, a jídlo můžeme přizpůsobit našemu rozvrhu.

Především oceníme maso s přílohou nebo těstoviny. Výborné je také ovoce kvůli fruktóze. Jídla od Zdravého stravování jsou i chuťově moc dobrá a je z čeho vybírat.“

Je solidarita firem i jednotlivců vyšší než na jaře? Co vše do nemocnice „přichází“?

NEMUH: „Stejně jako tomu bylo na jaře, i nyní se zvedla obrovská vlna solidarity. Podpora je neuvěřitelná a dává zaměstnancům sílu do dalších pracovních dní. Nyní máme oproti jaru více hospitalizovaných covid pozitivních pacientů nejen na standardních lůžkách, ale především na lůžkách intenzivních, což jsou lůžka s ventilátory.

Situace se mírně zlepšuje. Ale stále nemůžeme říct, že je to již za námi. Firmy i jednotlivci jsou velmi štědří. Darují od nejrůznějších sladkostí a jídel (čokolády, napečené koláče, pasterizovaná jídla v krabičkách) přes drogérii (krémy na ruce, mýdla, parfémy) po hodnotnější dary, jakou jsou například kávovary, soda-stream, rádia, myčka nádobí či pračka se sušičkou.

Obdrželi jsme také různé relaxační, volnočasové a pobytové poukazy. Takovou milou kuriozitou byl i dar z Norska, a to 7 kg uzeného lososa a 5 velkých bonboniér.“

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio