AKTUALITY

KVĚTNOVÉ STÁTNÍ SVÁTKY

25.04.2019

V květnu na státní svátky ( na STŘEDY 1. a 8.5.) VAŘÍME a rozvážíme stravování. Pokud potřebujete tedy tento den zrušit nebo změnit adresu pro doručení, informujte nás. Změny přijímáme 3 pracovní dny předem.
číst dále »

SOUTĚŽ SE ŽRAVÝM STRAVOVÁNÍM

01.04.2019

SOUTĚŽ se Žravým stravováním je tu! A není to apríl! Rozhodli jsme se jednoho z vás obdarovat luxusně propečeným bůčkem, připravovaném pod dohledem našeho tukologa Joachima Fattyho, o hmotnosti 5 kg na super dietní párty.
číst dále »

Bůček plus: největší inovace od založení Zdravého stravování

31.03.2019

Připravili jsme pro vás zcela převratný program založený na nejnovějších vědeckých objevech. Po desetiletích výzkumu američtí vědci zjistili, že původně zatracovaný bůček je novou superpotravinou budoucnosti, podobně jako sádlo a škvarky.
číst dále »

další aktuality »

Právě se nacházíte: Úvodní strana / Blog

Sůl není nad zlato!  

Sůl není nad zlato! 18.03.2016
Berete naše krabičky? Zdají se vám někdy méně chutné či méně slané? Pravděpodobně je "na vině" sůl. Sůl je sice dobrý sluha, ale bohužel zlý pán. My ve Zdravém stravování chceme vařit zdravě, a zároveň chutně, proto se solí šetříme.

Tvrzení, že bez soli by nebylo možné žít, není přehnané.

Pro lidský organismus představuje sůl hlavní zdroj sodíku a dalších iontů, které jsou pro správnou funkci těla zcela nezbytné. Také je zdrojem jódu, kterého míváme ve stravě nedostatek. 

Na druhou stranu nadměrný příjem soli je zdraví nebezpečný.

Nemocí způsobených nadměrným příjmem soli je dlouhá řada – hypertenze, srdečně cévní onemocnění, astma, rakovina žaludku, otoky, obezita, ledvinové kameny, osteoporóza. Dlouhodobě vyšší spotřeba soli významně přispívá vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Sůl totiž zadržuje vodu v těle a tím se zvyšuje objem tekutin, které musí srdce přečerpat. Následkem toho pak vzniká vyšší krevní tlak v cévách a otoky na dolních končetinách. Přetěžováno je tak srdce a ledviny. 

Možná nebude věřit.

Většina lidí je  zvyklá na slanější chutě a to proto, že sůl je součástí většiny pokrmů.  Používá se na dochucování, při konzervaci a fermentaci potravin či v masném průmyslu. V průmyslově vyráběných potravinách je soli zkrátka moc. Doporučený denní příjem soli je 5 g denně. Jen pro představu, jedna kávová lžička obsahuje zhruba 8 g soli. Dospělý člověk v ČR má obvykle příjem soli 3x vyšší než je doporučený.  Tedy okolo 15 g soli denně. 

Jednou z prvních změn při úpravě jídelníčku dle zásad správné či zdravé výživy je omezení solení a konzumace potravin s vyšší koncentrací soli. Pečlivě proto vybíráme suroviny bez přidaných aditiv a pokrmy při jejich přípravě nepřesolujeme. 

Omezit solení lze, a to velmi jednoduše. Svůj příjem soli si hlídejte! Vyhněte se dosolování jídel přímo na talíři či krabičce. Jde o druh zvyku či určitého typu závislosti, který lze snadno odstranit.

Ilustrační obrázek

Salt by  Charles Thompson   (Flickr,  CC-BY 2.0 )


« zpět na seznam

Dnešní Menu

25. dubna 2019

snídaně Pomazánka z uzeného sýra, pečivo
svačina (dopolední) Paprikový cottage s jarní cibulkou
oběd Gratinovaný kuřecí plátek s brynzou a šunkou, rýže s baby karotkou
svačina (odpolední) Malinový jogurt s cereáliemi
večeře Tortilla s tuňákem a vejcem

Celý jídelníček pro tento týden »

Objednejte si online

OBJEDNAT

Ukázka jídel

Zasílání novinek

Chcete být infomováni akcích a novinkách?
Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme
váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde
pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením
e-mailu a kliknutím na tlačítko.
Všechny detaily i vaše práva zde.

Oblasti rozvozu jídla:

  • Beroun
  • Brno
  • Bruntál
  • Břeclav
  • Čáslav
  • Česká Třebová
  • České Budějovice
  • Domažlice
  • Frýdek Místek
  • Habartov
  • Hodonín
  • Hradec Králové
  • Cheb
  • Chodov
  • Jindřichův Hradec
  • Jihlava
  • Karlovy Vary
  • Karviná
  • Klatovy
  • Kolín
  • Kuřim
  • Kutná Hora
  • Kroměřiž
  • Kyjov
  • Liberec
  • Litomyšl
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mladá Boleslav
  • Moravská Třebová
  • Napajedla
  • Náchod
  • Nové Město nad Metují
  • Olomouc
  • Otrokovice
  • Ostrava
  • Ostrov
  • Opava
  • Pardubice
  • Plzeň
  • Polička
  • Praha
  • Prostějov
  • Přerov
  • Rohatec
  • Rožnov pod Radhoštěm
  • Rychnov nad Kněžnou
  • Rýmařov
  • Sokolov
  • Strážnice
  • Svitavy
  • Šumperk
  • Tábor
  • Tachov
  • Třebíč
  • Turnov
  • Uherské Hradiště
  • Uherský Brod
  • Valašské Meziříčí
  • Velká nad Veličkou 
  • Velké Meziříčí
  • Veselí nad Moravou
  • Vsetín
  • Zábřeh
  • Zlín

©2013 Zdravé Stravování • Všechna práva vyhrazena • Všeobecné obchodní podmínkyŘešení sporůOsobní údaje

Vytvořeno studiem Up-net Multimedia