AKTUALITY

Zjednodušujeme systém výjimek

18.12.2019

U některých výjimek dochází od 6. 1. 2020 k malému zjednodušení.
číst dále »

V ROCE 2020 VAŘÍME OD 6.1.2020

03.12.2019

V novém roce vaříme od 6.1.2020. První jídlo vám tedy doručíme v neděli 5.1.2020 (trasy s ranním rozvozem 6.1.2020 ráno). Přes svátky (od 21.12.2019) je mimo i naše zákaznické centrum.
číst dále »

Program VEGAN: Chcete odlehčit jídelníček?

03.12.2019

Specifický a zcela odlišný od našich klasických programů. Nenajdete v něm maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, vejce, ani med, želatinu a sádlo. Veškeré suroviny jsou tedy rostlinného původu.
číst dále »

další aktuality »

Právě se nacházíte: Úvodní strana / Blog

To je to pravé ořechové  

To je to pravé ořechové 23.03.2015
Ořechy jsou potravinou, kterou byste měli pravidelně zařadit do jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin, tuků, sacharidů, ale i minerálních látek a vitaminů.

Ořechy obsahují pro organismus prospěšné nenasycené mastné kyseliny, které jsou součástí pro tělo potřebných tuků. Mnoho mýtů však před konzumací oříšků varuje. Ano, jsou to sice vhodné tuky, ale pořád jsou to tuky bohaté na energii. Jejich konzumace proto nemůže být neomezená a i zde platí mé oblíbené heslo „všeho s mírou“. Každý druh ořechu má svá specifika a v dnešním článku si představíme mandle, kešu a lískové ořechy. 

Mandle 

Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné. Pěstují se dva druhy mandlí - sladké a hořké. A již před 200 lety př. n. l. si na mandlích pražených v cukru pochutnávali staří Římané. Mandle obsahují velké množství vápníku, hořčíku a vitaminu E, který má antioxidační účinky. Posilují také náš imunitní systém, podporují růst a zdraví vlasů i nehtů. Mandle můžete jen tak zobat, přisypat do ovesné kaše, plátky mandlí ozdobit vánočku nebo je vypít v podobě mandlového mléko. To připravíte tak, že namočíte mandle na pár hodin do obyčejné vody. Vodu následně slijte, dopusťte čerstvou a mandle do hladka rozmixujte. 

Mandle dále obsahují: hořčík, vápník, draslík, měď a zinek 

Mandlové müsli tyčinky (8 ks) 


  • 1 hrnek ovesných vloček 
  • 1/2 hrnku mandlí 
  • 1/2 hrnku brusinek 
  • 1 lžička skořice 
  • 1 banán 
  • 4 lžičky jablečného pyré nebo rozvařených jablek 

Na pánvi na sucho opražíte vločky s mandlemi, až mírně zhnědnou a rozvoní se. Mezitím rozmačkáte banán, ke kterému přidáte jablečné pyré, skořici, brusinky a na závěr opražené vločky s mandlemi. Vše zamícháte a hmotou naplníte zapékací misku. Pečete asi 30 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí nakrájíte na tyčinky. 

Kešu ořechy 

Ledvinovník západní je tropický strom, který nám poskytuje jedlé nažky známé pod názvem ořechy kešu. Jeden takový vzrostlý strom ročně vyprodukuje až 50 kg kešu oříšků. Kešu obsahují okolo 50 % tuků, 25 % sacharidů a 20 % bílkovin. Dále jsou tyto vynikající oříšky bohaté na hořčík podporující činnost svalů a nervů, na železo pro chudokrevné i na vlákninu pro lepší trávení. Kešu můžete použít do müsli směsí, zeleninových i ovocných salátů nebo vytvořit kešu pomazánku na pečivo. Kešu ořechy rozmixujte s trochou vody na jemnou kašičku. Ochuťte oblíbeným kořením, česnekem, cibulkou či bylinkami a můžete mazat na krajíc chleba. 

Kešu dále obsahují: vitaminy B1, B2,B5, A, E, hořčík, draslík, železo, mangan, selen a zinek 

Kešu máslo 


  • 150 g kešu oříšků 
  • Lžíce medu 
  • Podle požadované konzistence přidat vodu nebo olej 

Vše umixujete tyčovým mixérem do hladkého krému. Dáte do skleničky a uložíme v chladničce nebo rovnou namažte na čerstvé pečivo. 

Lískové oříšky 

Líska je symbolem moudrosti, lískové pruty slouží k přivolání deště a dále je líska spojována s plodností a sváděním. Plody lísky známe jako lískové oříšky dozrávající koncem léta. Lískové oříšky mají vysoký obsah tuků (až 60 %) a najdeme v nich i spoustu vitaminu a minerálních látek. Za povšimnutí stojí především vitaminy skupiny B, vitamin E, vápník pomáhají v prevenci řídnutí kostí nebo fosfor proti únavě a vyvolávající vyšší fyzický výkon. „Lískáče“ mají taktéž široké uplatnění v kuchyni. Konzumujeme je syrové, pražené, umleté či nasekané. Jako součást müsli, polevy na dortu nebo jako ořechové mléko. 

Dále obsahují: vitaminy skup. A, B, E, draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen 

Lískovo-oříškové mléko (2 porce) 


  • 500 ml mléka 
  • 60 g lískových oříšků 
  • kousek vanilky 
  • med 2 lžičky 

Lískové oříšky lehce opražte, umelte a spolu s vanilkou zalijte horkým mlékem a oslaďte. Nechte asi patnáct minut stát v teple. Vanilku můžete vynechat.


Připravila Kateřina Vítů

Zdroje

Pro zdravé srdce, nervy, kosti i pleť: Ořechy. S chutí o jídle. 2014, č. 4.
http://superpotraviny.webnode.cz/orechy/
http://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADska_obecn%C3%A1
http://www.zkustozdrave.cz/proc-je-dobre-jist-orechy-.html
http://www.jakbytfit.cz/zdrava-strava/proc-jist-orisky-vsech-druhu/

Ilustrační obrázky

"Nuts" by Mariya Chorna (Flickr, CC-BY-2.0)
"cashews on roadside.... yummy, yummy, yummy." by Hudsӧn (Flickr, CC-BY-2.0)
"Hazelnuts / Avellanas" by Emilio I. Panizo (Flickr, CC-BY-NC-SA-2.0)
"Almonds" by Yves Remedios (Flickr, CC-BY-2.0)


« zpět na seznam

Objednejte si online

OBJEDNAT

Ukázka jídel

Zasílání novinek

Chcete být infomováni akcích a novinkách?
Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme
váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde
pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením
e-mailu a kliknutím na tlačítko.
Všechny detaily i vaše práva zde.

Oblasti rozvozu jídla:

  • Beroun
  • Brno
  • Bruntál
  • Břeclav
  • Čáslav
  • Česká Třebová
  • České Budějovice
  • Domažlice
  • Frýdek Místek
  • Habartov
  • Hodonín
  • Hradec Králové
  • Cheb
  • Chodov
  • Jindřichův Hradec
  • Jihlava
  • Karlovy Vary
  • Karviná
  • Klatovy
  • Kolín
  • Kuřim
  • Kutná Hora
  • Kroměřiž
  • Kyjov
  • Liberec
  • Litomyšl
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mladá Boleslav
  • Moravská Třebová
  • Napajedla
  • Náchod
  • Nové Město nad Metují
  • Olomouc
  • Otrokovice
  • Ostrava
  • Ostrov
  • Opava
  • Pardubice
  • Plzeň
  • Polička
  • Praha
  • Prostějov
  • Přerov
  • Rohatec
  • Rožnov pod Radhoštěm
  • Rychnov nad Kněžnou
  • Rýmařov
  • Sokolov
  • Strážnice
  • Svitavy
  • Šumperk
  • Tábor
  • Tachov
  • Třebíč
  • Turnov
  • Uherské Hradiště
  • Uherský Brod
  • Valašské Meziříčí
  • Velká nad Veličkou 
  • Velké Meziříčí
  • Veselí nad Moravou
  • Vsetín
  • Zábřeh
  • Zlín

©2013 Zdravé Stravování • Všechna práva vyhrazena • Všeobecné obchodní podmínkyŘešení sporůOsobní údaje

Vytvořeno studiem Up-net Multimedia