Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

23.3.2021Lifestyle

Viscerální tuk dobře slouží, špatně vládne

Viscerální neboli útrobní tuk vnímá mnoho lidí pouze z jeho negativní stránky, podobně jako tuky obecně. Pravdou však zůstává, že jeho zdravá míra je pro náš organismus nepostradatelná.

Ne, nejde o překlep. Útrobní tuk obklopuje životně důležité orgány, u kterých plní funkci mechanické ochrany, tepelné izolace a zároveň slouží jako zásobárna energie na horší časy. Avšak, jeho přílišná akumulace je pro nás nezdravá a ve větší míře nebezpečná.

Podkožní versus viscerální

Tuky obecně jsou v dnešní společnosti posedlé štíhlostí vnímány negativně, přestože jsou nepostradatelným faktorem pro naše zdraví i dlouhověkost. Tuk, který zaobluje naše tělo a tvoří naše křivky představuje tuk podkožní.

Viscerální neboli útrobní tuk se nachází v dutině břišní a jeho úkolem je obalovat důležité orgány, jako jsou střeva, játra či ledviny. Nadměrná akumulace viscerálního tuku však vede ke zdravotním potížím a rozvoji metabolických a kardiovaskulárních komplikací spojených s nadváhou a obezitou.

Co si budeme povídat, tuky máme rádi, jelikož jsou nositelem chuti, avšak jejich energetická hustota je vyšší než u ostatních živin. Bílkoviny a sacharidy obsahují 17 kJ/g, oproti tomu tuky mají celých 38 kJ/g a zároveň nižší sytící schopnost než bílkoviny a sacharidy. Zajímá-li vás, jak je na tom vaše tělo s tuky, objednejte se na měření dostupnými přístroji. V poradnách Zdravého stravování se můžete nechat změřit pomocí přístroje InBody,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Měření a hodnocení

Při návštěvě poradny Zdravého stravování jsou pro nutričního specialistu důležité pro analýzu zdravotního stavu klienta dva faktory, jedním z nich je viscerální tuk a druhý je poměr svalové hmoty. Zatímco vyšší procento svalové hmoty je žádoucí, vyšší hodnota viscerálního tuku je nezdravá. V zásadě platí, že ženy mají vyšší procento tuku než muži.

Vnitřní tuk chrání jejich rozmnožovací orgány a v případě těhotenství také plod. Optimální hodnota celkového tuku v těle se u žen pohybuje v rozmezí 18-28 %. U mužů tato optimální hodnota činí 10-20 %.

U svalové hmoty je tomu právě naopak, vyšší hodnoty jsou optimální pro muže, u nich se hovoří o rozmezí 35-45 %, zatímco u žen je optimální hodnota 25-35 %. Další údaje, se kterými se můžeme setkat je měření v jednotkách kg a cm². Při měření v kg se zdravá norma pohybuje okolo 1-9 kg, v cm čtverečních se jedná o řez břišní dutinou, kde norma je okolo 70 cm².

Orientačně lze analýzu viscerálního tuku zjistit měřením obvodu pasu. U žen se za mírně rizikovou považuje hodnota nad 80 cm, výrazně riziková je míra 88 cm. U mužů značí 94 cm mírné riziko a 102 cm již riziko vysoké.

Na procento tělesného tuku v těle mají vliv také faktory jiné než pohlaví, a to věk, zdravotní stav a samozřejmě míra pohybových aktivit. Zvýšené procento tělesného tuku je rizikové, avšak platí to i obráceně. I velmi nízký obsah tuku v těle s sebou nese zdravotní rizika,“ upozorňuje Kateřina Šimková.

Zdravotní rizika

Kapacita tukových zásob je prakticky neomezená, vnitřní tuky se však neukládají pouze při zvýšeném příjmu energie, ale také v případě drastických diet, při kterých se tělo chrání a jako ochranný mechanismus si začne energii ukládat ve formě tuků. Ukládání podkožního tuku je spojeno s nadváhou a obezitou, které jsou nezdravé a tělu nesvědčí.

Akumulace viscerálního tuku v dutině břišní je však ještě více nebezpečná, jelikož viscerální tuk je metabolicky aktivnější než tuk podkožní. V těle dochází k vyšší produkci látek s prozánětlivými účinky a metabolicky škodlivých faktorů. S obezitou a nadměrným ukládáním tuků je spojeno také poškození jaterní tkáně, což je nemoc zvaná nealkoholická steatóza jater, která může vést až k cirhóze jater.

Vysoká akumulace útrobního tuku se podílí na vzniku diabetu druhého typu, vysokého tlaku a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Dále vás může trápit rapidní úbytek energie, dochází ke zvýšení rizika únavových zlomenin a osteoporózy, u žen navíc může dojít k problémům s menstruací a otěhotněním.

Zjistit více

 

Problémy s otěhotněním mohou nastat i v opačném případě, tedy když máme viscerálního tuku nedostatek. S jeho nízkou hladinou se potýkají zejména lidé trpící anorexií a bulimií, kteří usilují o nízkou hmotnost. Tuky mají závažný vliv i na hladinu ženských hormonů. Nedostatek tuků se promítne i na našem vzhledu, kdy se objevují problémy s pletí a vypadáváním vlasů.

Zaměřeno na redukci

Na ukládání tuků v těle včetně toho viscerálního se podílí, vedle již zmíněných faktorů, především špatná a nepravidelná strava, dále nedostatek pohybu, hormonální nerovnováha či genetika. Udává se, že genetika determinuje akumulaci vnitřního tuku až z 50 %. Pozor však, aby se genetika nestala vaší výmluvou.

Ptáte-li se, jakým potravinám se vyhnout pro snížení rizika ukládání viscerálního tuku, odpověď je jednoduchá. Omezte konzumaci alkoholu a nasycených mastných kyselin, které jsou zastoupeny především v tučných živočišných produktech.

Zmínit můžeme tučná masa, smetanu, smetanové jogurty, tučné sýry a pochutiny, jako jsou sušenky, chipsy, čokolády či smetanové dezerty. Nasycené mastné kyseliny by měly být v jídelníčku zastoupeny maximálně z 30 % z celkových tuků.

Pokud potřebujete procento viscerálního tuku ve vašem těle snížit, zaměřte se v první řadě na svůj jídelníček, který by měl být vyvážený a obsahovat všechny potřebné živiny v optimálním poměru. Tělu potřebujete prostřednictvím stravy vždy dodat dostatek energie, aby nedocházelo k ukládání tuků na „horší časy“.

Vedle úpravy jídelníčku doporučuji zařadit do vašeho režimu také pohyb. Ideální je pohybové aktivity zařazovat postupně a sledovat svůj denní energetický příjem a výdej, kdy je pro hubnutí nezbytné dostat se do kalorického deficitu. Kombinací správné stravy a pohybu zhubnete zdravou cestou dlouhodobě. S viscerálním tukem vám bohužel nepomůže ani liposukce, kterou lze odsát pouze tuk podkožní,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio