Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

20.6.2022Lifestyle

Vypěstujte si nálož živin. Jednoduše doma!

Ve Zdravém stravování rádi pracujeme s microgreens, které odebíráme od spřátelené aquaponické farmy inGreen, kterou s kamarády založil Michal Tesařík. Protože jejich pěstění můžete zvládnout při troše umu i doma, tak jsme spolu s Michalem Tesaříkem dali dohromady pár věcí, jak si pěstění microgreens můžete ulehčit a co je dobré vědět.

Zjistit více

 

 Co jsou microgreens a proč je zařadit do jídelníčku

Nejsou to klíčky, jak si mnozí myslí. „Klíčky potřebují růst 2 až 4 dny a jedí se i s kořínkem, zatímco u microgreens se konzumuje pouze vrchní část rostlinky, a to až poté, co jí dáme 7 až 10 dní k růstu. Microgreens, jako hodně mladé rostlinky překypují množstvím vitamínů, minerálních látek i esenciálních aminokyselin a enzymů. Oproti dospělé rostlině se může jednat pro vaši představu až o 40x vyšší množství prospěšných látek,“ zmiňuje Michal Tesařík.

S pomocí microgreens tak můžete hravě pokrýt část příjmu živin, které byste doháněli například konzumací zeleniny či ovoce.

Kam s nimi

Univerzálnost, i tak by se daly charakterizovat microgreens. Abychom nezničili jejich mimořádnou nutriční hodnotu, je dobré s nimi zacházet šetrně a používat je v syrovém stavu.

Výčet, jak s nimi naložit, je opravdu široký, hodí se do pomazánek, salátů, smoothie či rizot. Díky jejich atraktivnímu vzhledu ozdobí i sendviče, polévky, těstoviny, steaky nebo oslní i jako jedlá dekorace na sýrovém prkénku. Z microgreens si můžete udělat i pesto.

Jak na klíčení (pro začátečníky a „lenochy“)

Variant, jak se pustit do klíčení, je mnoho. Pro začátečníky, kteří nevědí, zda se pěstování microgreens budou věnovat dlouhodoběji nebo i pro lidi oceňující nenáročnost, jsou vhodné již zkompletované sety.

„Ty z naší farmy mají unikátní antiseptický absorbent na bázi draslíku. Inovativní absorbent zamezuje vzniku jakýchkoliv plísní a umožní rostlince napojit kořínky a nasát vodu. Tím i odpadne průběžné zavlažování, které u tradičního pěstování microgreens je nezbytné. V zakoupeném setu najdete nakličovací misku, granulovaný absorbent a bio osivo, které není geneticky modifikované. Do misky nasypete dle instrukcí absorbent, zalijete ho vodou a zasejete semínka a misku přikryjete na 48 hodin přiloženým víčkem. Pak už jen vyčkáte 7 až 10 dní a můžete sklízet. Použitý gel můžete s klidným svědomím kompostovat nebo uložit do bio odpadu,“ zmiňuje Michal Tesařík z inGreen.

Tímto způsobem si ponecháte radost z klíčení (navíc s eliminací neúspěchu), než když si koupíte již vzrostlé microgreens v obchodě.

Klíčení pro náruživé pěstitele

Chcete-li si užít klíčení se všemi nástrahami od píky, tak si můžete nakoupit nakličovací nádobu, osivo a příp. další doprovodné pomůcky a pustit se do pěstění ve velkém stylu. „Vydáte-li se touto cestou, tak používejte chemicky neošetřená potravinářská semena. Tady je opravdu žádoucí sáhnout po bio kvalitě, protože microgreens se konzumují čerstvá a neprochází tepelnou úpravou kvůli nežádoucí ztrátě živin,“ uzavírá Michal Tesařík.

K probuzení semínek dojde při kontaktu s vodou. Dle druhu se až 10 hodin namáčí ve filtrované vodě a následně se umístí do pěsticí nádoby. Během 7 dní za častého proplachování, které významně přispívá k omezení růstu nežádoucích mikroorganismů, dojde k vypěstění očekávaných microgreens.

Ustřižené microgreens můžete i krátce skladovat v lednici, ale je vhodnější průběžně sklízet a dopěstovávat si čerstvé microrostlinky.

Ať už se vydáte jakoukoliv cestou pěstění, věříme, že to zvládnete a microgreens si oblíbíte, tak jako my.

 

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio