AKTUALITY

Zjednodušujeme systém výjimek

18.12.2019

U některých výjimek dochází od 6. 1. 2020 k malému zjednodušení.
číst dále »

V ROCE 2020 VAŘÍME OD 6.1.2020

03.12.2019

V novém roce vaříme od 6.1.2020. První jídlo vám tedy doručíme v neděli 5.1.2020 (trasy s ranním rozvozem 6.1.2020 ráno). Přes svátky (od 21.12.2019) je mimo i naše zákaznické centrum.
číst dále »

Program VEGAN: Chcete odlehčit jídelníček?

03.12.2019

Specifický a zcela odlišný od našich klasických programů. Nenajdete v něm maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, vejce, ani med, želatinu a sádlo. Veškeré suroviny jsou tedy rostlinného původu.
číst dále »

další aktuality »

Právě se nacházíte: Úvodní strana / Blog

Zdraví a sílu najdeš v sýru!  

Zdraví a sílu najdeš v sýru! 22.04.2015
Není sýr jako sýr. Na trhu máme velké množství druhů sýrů, které se dělí podle toho, jakým způsobem se vyrábí, podle sortimentu nebo podle jejich tučnosti. A právě tuku v sýru bude věnovaný tento článek.

Sýrem se obecně rozumí mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla (nebo jiného srážecího činidla), prokysáním a oddělením podílu syrovátky. Čerstvým sýrem rozumíme nezrající sýr tepelně neošetřený po kysání. Zrající sýr je takový sýr, u kterého po prokysání došlo k dalším biochemickým a fyzikálním procesům. Tavený sýr je sýr upravený přídavkem tavících solí a mezi sýry řadíme i tvaroh, což je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Podle tvrdosti můžeme sýry dělit na tvrdé, polotvrdé a měkké. Čím je sýr tvrdší, tím méně obsahuje vody a více sušiny.

Tuk v sýru

Tučnost sýrů nevypovídá jenom o celkovém množství tuku, ale také o chutnosti sýra. Mléčný tuk v sýru je totiž nositelem chuti a jeho celkové konzistence. Tuk v sýrech je přítomen v různém množství a je dobře stravitelný. Tuk je důležitým nosičem vitaminů rozpustných v tucích, především vitaminů A a E. Čím vyšší je obsah tuku v sýru, tím je i vyšší obsah těchto vitaminů. V plísňových sýrech najdeme také poměrně vysoké množství vitaminů skupiny B. Mléčný tuk obsahuje vysoký obsah nasycených mastných kyselin (50 až 70 %) a také cholesterol. Z tohoto důvodu proto dávejte přednost sýrům s nižší tučností.

Tuk v sušině

Sýr se skládá z vody, tuků, sacharidů, bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Sušinu tvoří všechny pevné částice v sýru, což představuje asi dvě třetiny objemu sýru. V sýrařství se u většiny výrobků nesetkáme s vyjádřením absolutní tučnosti, ale s tučností v podobě „tuku v sušině“ (zkratka tvs nebo t. v. s.). Tvs vyjadřuje obsah tuku v sušině sýra. Na obalu sýrů výrobci uvádějí obsah tuku v sušině daného sýra. Jak ale zjistit celkovou tučnost sýra? K tomu Vám pomůže následující vzoreček.

Jak vypočítat obsah tuku v sušině

 

% hmot. tuku v sušině = gramů tuku x 100 100 - gramů vody

Zjednodušeně tedy množství tuku ve 100 gramech sýru vypočítáte vynásobením procent tuku v sušině s obsahem sušiny v sýru. Tím získáte číslo, který vydělíte číslem 100 a máte výsledek. 

Příklad: Sýr Gouda má 45 % tuku v sušině a obsah sušiny v sýru tvoří 50 % jeho hmotnosti: Výpočet: 45 x 50 = 2250, 2250/100 = 22,5 Celkový obsah tuku v Goudě je 22,5 % (22,5 gramů ve 100 g výrobku).


% tuku v sušině  % sušiny  Celkové množství tuku ve 100 g sýra  
 45 % t. v. s.  50 %  22 g
 30 % t. v. s.  50 %  15 g
 15 % t. v. s.  50 %  7,5 g


A na závěr článku ještě dělení sýrů podle jejich tučnosti, ať máte představu, u kterého sýru můžete nejvíc hřešit :-)

  • Vysokotučné sýry obsahují 55 – 70 % t.v s. (např. Mascarpone)
  • Polotučné sýry obsahují 45 - 55 % t.v s. (např. Gouda, Ementál, Camembert)
  • Polotučné sýry obsahují minimálně 30 - 45 % t.v s.  (Eidam)
  • Nízkotučné sýry obsahují méně než 30 % t.v s. (např. Cottage, Lučina Linie)

A na úplný závěr heslo, které máme v uvedené v nadpisu a které mluví za vše: „Zdraví a sílu najdeš v sýru“.

Připravila Kateřina Vítů

Zdroje

http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/WEB_SCS_Brozura_SYRY.pdf http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=134%3A125&catid=96&Itemid=146 http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Prakticky-pruvodce-svetem-syru__s638x7773.html

Ilustrační obrázek

"Cheese 331/365 " by Anne Swoboda (Flickr, CC-BY-SA-2.0)


« zpět na seznam

Objednejte si online

OBJEDNAT

Ukázka jídel

Zasílání novinek

Chcete být infomováni akcích a novinkách?
Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme
váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde
pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením
e-mailu a kliknutím na tlačítko.
Všechny detaily i vaše práva zde.

Oblasti rozvozu jídla:

  • Beroun
  • Brno
  • Bruntál
  • Břeclav
  • Čáslav
  • Česká Třebová
  • České Budějovice
  • Domažlice
  • Frýdek Místek
  • Habartov
  • Hodonín
  • Hradec Králové
  • Cheb
  • Chodov
  • Jindřichův Hradec
  • Jihlava
  • Karlovy Vary
  • Karviná
  • Klatovy
  • Kolín
  • Kuřim
  • Kutná Hora
  • Kroměřiž
  • Kyjov
  • Liberec
  • Litomyšl
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mladá Boleslav
  • Moravská Třebová
  • Napajedla
  • Náchod
  • Nové Město nad Metují
  • Olomouc
  • Otrokovice
  • Ostrava
  • Ostrov
  • Opava
  • Pardubice
  • Plzeň
  • Polička
  • Praha
  • Prostějov
  • Přerov
  • Rohatec
  • Rožnov pod Radhoštěm
  • Rychnov nad Kněžnou
  • Rýmařov
  • Sokolov
  • Strážnice
  • Svitavy
  • Šumperk
  • Tábor
  • Tachov
  • Třebíč
  • Turnov
  • Uherské Hradiště
  • Uherský Brod
  • Valašské Meziříčí
  • Velká nad Veličkou 
  • Velké Meziříčí
  • Veselí nad Moravou
  • Vsetín
  • Zábřeh
  • Zlín

©2013 Zdravé Stravování • Všechna práva vyhrazena • Všeobecné obchodní podmínkyŘešení sporůOsobní údaje

Vytvořeno studiem Up-net Multimedia