AKTUALITY

Zjednodušujeme systém výjimek

18.12.2019

U některých výjimek dochází od 6. 1. 2020 k malému zjednodušení.
číst dále »

V ROCE 2020 VAŘÍME OD 6.1.2020

03.12.2019

V novém roce vaříme od 6.1.2020. První jídlo vám tedy doručíme v neděli 5.1.2020 (trasy s ranním rozvozem 6.1.2020 ráno). Přes svátky (od 21.12.2019) je mimo i naše zákaznické centrum.
číst dále »

Program VEGAN: Chcete odlehčit jídelníček?

03.12.2019

Specifický a zcela odlišný od našich klasických programů. Nenajdete v něm maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, vejce, ani med, želatinu a sádlo. Veškeré suroviny jsou tedy rostlinného původu.
číst dále »

další aktuality »

Právě se nacházíte: Úvodní strana / Blog

Zelený čtvrtek  

Zelený čtvrtek 02.04.2015
Zelený čtvrtek je podle křesťanské tradice pátý den Svatého týdne a je to den milosrdenství a obdarovávání. Název „Zelený čtvrtek“ vznikl náhodou, přesmyčkou původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek).

Zelený čtvrtek si ale zeleným můžeme udělat. Na Zelený čtvrtek má totiž zvláštní postavení volba pokrmů i forma jejich požívání. Tento den je nejdelším i nejpřísnějším dnem 40 denního půstu. Je to den, kdy se jí především zelená zelenina: špenát, hrách, zelí, brokolice a různé zelené saláty. To vše, aby člověk zůstal zdravý po celý rok.

Pokud i Vy chcete dodržet tradici a přichystat si něco zeleného, můžete se inspirovat zelenými recepty. A navíc tělu dodáte i spoustu vlákniny, vitaminů a minerálních látek.

Velikonoční špenátový koláč s vejci

Suroviny

  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • 60 g parmazán 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 500 g polotučného tvarohu
  • lžíce olivového oleje
  • 6 ks vajec (+1 ks na potření) 
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 listové těsto

Postup

Dobře očištěný a opraný špenát spařte ve vroucí vodě. Špenát nakrájejte nahrubo a orestujte na lžíci olivového oleje s nasekaným česnekem a cibulí. Špenát osolte a po asi 5 minutách odstavte. Vychladlý špenát promíchejte s tvarohem, nastrouhaným parmazánem a dochuťte. Trochu parmazánu si necháme na později. Těsto si vyválejte na dva kulaté pláty velikosti formy. Formu vyložte pečícím papírem nebo vymažete máslem. Vyložte plátem vyváleného těsta, kterým potáhnete i strany. Na těsto rozprostřete polovinu špenátové směsi, do které položte na půlky rozkrojená natvrdo uvařená vejce. Přidejte druhou polovinu směsi a posypete zbytkem parmazánu. Přikryjte druhým listovým plátem a strany dobře spojte s prvním těstem. Horní část těsta potřete rozšlehaným vejcem a propíchněte vidličkou. Koláč dejte péct asi na 3 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.


Velikonoční kopřivové muffiny

Suroviny

  • 1 hrst čerstvých kopřiv
  •  5 ks vejce
  • 1/2 lžičky kypřící prášek do pečiva
  •  200 g libové šunky
  •  8 ks celozrnných rohlíků
  • 1 hrstka čerstvé petrželky
  •  200 ml 12% smetany

Postup

Šunku nakrájejte nadrobno. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce. Jakmile se všechna tekutina vsákne, ochuťte směs solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vmícháme šunku, bylinky, spařené kopřivy, kypřící prášek a vše řádně propracujeme. Formičky na muffiny naplňte nádivkou a pečete při 180 °C přibližně 30 minut.

A na závěr jedna pranostika, která se nám při nynějším aprílovém počasí možná vyplní.  Je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé. Určitě také nechcete, aby nám ve čtvrtek snažilo, ale když už by mělo být venku nehezky, tak ať máme alespoň podle pranostiky teplé léto :-)

Zdroje


« zpět na seznam

Objednejte si online

OBJEDNAT

Ukázka jídel

Zasílání novinek

Chcete být infomováni akcích a novinkách?
Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme
váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde
pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením
e-mailu a kliknutím na tlačítko.
Všechny detaily i vaše práva zde.

Oblasti rozvozu jídla:

  • Beroun
  • Brno
  • Bruntál
  • Břeclav
  • Čáslav
  • Česká Třebová
  • České Budějovice
  • Domažlice
  • Frýdek Místek
  • Habartov
  • Hodonín
  • Hradec Králové
  • Cheb
  • Chodov
  • Jindřichův Hradec
  • Jihlava
  • Karlovy Vary
  • Karviná
  • Klatovy
  • Kolín
  • Kuřim
  • Kutná Hora
  • Kroměřiž
  • Kyjov
  • Liberec
  • Litomyšl
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mladá Boleslav
  • Moravská Třebová
  • Napajedla
  • Náchod
  • Nové Město nad Metují
  • Olomouc
  • Otrokovice
  • Ostrava
  • Ostrov
  • Opava
  • Pardubice
  • Plzeň
  • Polička
  • Praha
  • Prostějov
  • Přerov
  • Rohatec
  • Rožnov pod Radhoštěm
  • Rychnov nad Kněžnou
  • Rýmařov
  • Sokolov
  • Strážnice
  • Svitavy
  • Šumperk
  • Tábor
  • Tachov
  • Třebíč
  • Turnov
  • Uherské Hradiště
  • Uherský Brod
  • Valašské Meziříčí
  • Velká nad Veličkou 
  • Velké Meziříčí
  • Veselí nad Moravou
  • Vsetín
  • Zábřeh
  • Zlín

©2013 Zdravé Stravování • Všechna práva vyhrazena • Všeobecné obchodní podmínkyŘešení sporůOsobní údaje

Vytvořeno studiem Up-net Multimedia