Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

20.1.2021

8 zásad podle Katky v cestě za štíhlostí a zdravím

Nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Katka Šimková pro vás sestavila osm jednoduchých zásad, které pomohou v cestě za zdravím a štíhlou postavou.

Zjistit více

 

Pro někoho samozřejmost, pro jiného pomocný návod, jak nechybovat. Průběžně sledujte náš blog, kde se věnujeme výživovým tématům více do hloubky.

1. Energetický výdej v převaze

Chcete-li držet svoji hmotnost pod kontrolou, či dokonce zhubnout, je absolutním základem držet svůj energetický příjem pod kontrolou a více energie vydávat.

Náš nutriční tým vám po telefonu, či v našich poradnách (jakmile situace tomu dovolí) pomůže zjistit, jaký máte mít optimální energetický příjem s ohledem na váš věk, pohlaví, hmotnost, povolání a pohybovou aktivitu.

V poradnách vám mohou změřit na přístroji InBody množství svalové hmoty, tukové tkáně, míru útrobního tuku a také hodnotu bazálního metabolismu. Výsledky tak mohou posloužit pro sledování vašich pokroků.

2. Jídelníček ze všech makronutrientů a bez hladovění

Nejhorší způsob hubnutí je hladovění a jednostranně orientované diety. U hladovění si tělo zvykne na snížený příjem jídla a hrozí poruchy příjmu potravy.

Svoji úlohu hraje při hladovění i stresový hormon kortizol, který se vyplavuje. Nebudete se cítit dobře a vyšší hladiny kortizolu mohou naopak způsobit, že kila přiberete. Sekundárně můžete přicházet při sníženém energetickém příjmu o svalovou hmotu, která se po ukončení diety nemusí obnovit.

Vyloučením, nebo značným omezením některé ze základních živin, jakou jsou např. sacharidy nebo tuky, organismu také uškodíte. Krátkodobě se s tím sice vyrovná, ale v budoucnu to může mít zdravotní dopady.

3. Jezte jídlo, ne náhražky

Koktejly a různé syntetické alternativy jídla v prášku. Opravdu to chcete jíst? Myslete na to, že jídlo by vám i v případě dietního režimu mělo dělat radost a přinášet uspokojení.

Tyto náhražky jsou uměle vytvořené a s přirozenou stravou nemají nic společného. Budete si na ně dlouho zvykat, pokud je vůbec přijmete a postrádají pestrost živin a chutí konvenčních surovin a potravin.

4. Dodržujte pravidelnost

Ona omílaná pravidelnost má své opodstatnění. Úprava stravovacího režimu, kdy třeba dojde k nějaké redukci velikosti porcí, při pravidelnosti zajistí, že nebudete ve stresu z nového stravovacího pořádku.

Lépe se vyhnete excesům přejídání, protože pravidelnými porcemi jídla zabráníte výkyvům hladin krevního cukru. Organismus nebude mít tendence si dělat zásoby na horší časy, protože ho nestresujete nárazovým jídlem a hladověním.

5. Libujte si v pestrosti surovin

Dopřejte si co největší škálu surovin a potravin. Maso není jen kuřecí a vepřové. Zkuste zařadit mořské a sladkovodní ryby, hovězí, jehněčí, krůtí či zvěřinu. To samé u příloh.

Vyjma obligátních brambor, rýže, knedlíků a těstovin vyzkoušejte zahrnout do jídelníčku luštěniny a obiloviny. Stačí se rozhlédnout v obchodě a zjistíte, že tak nemusíte mít po celý měsíc stejnou přílohu.

Zeleninu jezte v barevném spektru duhy, každá tak bude mít jiný druh vitaminů a minerálních látek. Internet i náš blog jsou plné inspirativních receptů, tak vzhůru do kuchyně!

6. Šetrná úprava

Smažená jídla jsou nejen energeticky bohatá, ale nemají žádné významné živiny. Proč jsou tolik kalorická? Smažená jídla v oleji přicházejí o vodu, a naopak pohlcují tuk, což zvyšuje kaloričnost pokrmu.

Tato úprava způsobuje i zhoršené trávení. Navíc smažením mohou vznikat karcinogenní látky a neurotoxiny jako akrylamid a glycidamid, které přispívají k riziku vzniku různých chorob.

V jídelníčku by se proto měla smažená jídla vyskytovat opravdu velmi sporadicky, řekněme jedenkrát, dvakrát do měsíce. Raději volte šetrnější formu úpravy pokrmů jako přípravou v páře, dušením, vařením či pečením v troubě.

7. Pijte

Voda rozvádí živiny a jiné důležité látky k buňkám, pomůže odvodnění, a navíc vyplaví toxické látky z těla ven. Vhodná je čistá voda doplněná citrónem a mátou, ředěné čaje, 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky.

Pozor na slazené nápoje a alkohol, je to jako byste jedli z cukřenky kostky cukru! Jednoduchým indikátorem nízké hladiny tekutin v organismu je barva naší moči. Pokud je sytě zabarvená, měli bychom více pít. Člověk by měl vypít minimálně 40 mililitrů tekutiny na 1 kilogram své tělesné hmotnosti.

Nikdy nečekejte do momentu žízně, žízeň je projevem dehydratace. Ztráta pouhých 2 % vody znamená pokles výkonnosti o 10 %. Při ztrátě 10 % vody si už koledujeme o kolaps.

8. Síla pohybu

Jakákoliv pohybová aktivita je pro naše tělo důležitá a všechen pohyb se počítá. Pohyb má vliv na hustotu kostní hmoty a zpomaluje ve stáří její ztrátu.

Tím, že budete vyvíjet jakoukoliv fyzickou aktivitu, budete mít zajištěný výdej energie, a tím nastartujete metabolismus a zlepšíte si celkové fyzické zdraví i psychiku.

Hledejte cesty, jak více do vašeho denního režimu co nejvíce pohybu zařadit. Nevyužívejte výtahy a eskalátory, ale vezměte to po schodech. Denní svižná procházka na čerstvém vzduchu vám také udělá dobře. Současná situace je s omezenými sportovišti komplikovaná, ale nehřešte na to. Než nám je plně otevřou, hledejme alternativní řešení.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio