Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

11.6.2020Lifestyle

Jak si v jídelníčku nevědomky škodíme a měníme zdravá jídla na nezdravá

Říká se, že potraviny a jídla nemůžeme striktně rozdělit jen na zdravé a nezdravé. Každá potravina může mít v jídelníčku své místo, ale musíme regulovat její množství a to, jak často ji jíme. Na první pohled můžeme poznat „ty zdravější“, o kterých prostě víme, že jsou pro naše tělo dobré. Ale co když si člověk nevědomky z té zdravé vykouzlí omylem nezdravou? Pojďme se podívat, v čem děláme chyby!

Zjistit více

 

Jen lehkou večeři a spát

Optimální je dát si poslední jídlo dne, tedy večeři, někdy zhruba 3-4 hodiny před spaním. Když se na noc hodně najíte, tak se vám špatně spí, protože tělo přijatou potravu tráví a nemá čas odpočívat.

Právě ono večerní "luxování lednice“ je jedna z cest vedoucích k nadváze a obezitě. Takže je ideální nějaká lehká večeře a pak jít na kutě. Ale co je ta lehká večeře? Všude se dočtete o zdravých trendech a blahodárné zelenině.

Ne každá zelenina je však na noc ta nejlepší. Zaostříme se na vyzdvihované avokádo. Jeden plod váží orientačně 150 – 200 g a v takovém obsahu přináší na talíř přibližně stejné množství tuku jako 4 nožičky průměrného vídeňského párku. A ten už se jako součást lehké večeře moc dobře nejeví. Nezáleží jen na výběru potraviny, ale i na jejím množství,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Pokud si avokáda ukrojíte jen slabý plátek a namažete jím krajíček celozrnného chleba namísto másla, můžete si být jistí, že máte zdravou a lehkou pozdní večeři.

Tučné zdraví z oliv

Tuky jsou pro naše tělo strašně důležité, na tom se asi shodneme. Jsou nepostradatelné pro využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které by naše tělo nedokázalo jinak zpracovat. Chrání vnitřní orgány a pomáhají nám udržovat tělesnou teplotu. Jsou také nositeli chuti a bez nich by nám jídlo prostě tolik nechutnalo.

Hodně se mluví o nenasycených a omega mastných kyselinách, které chrání cévy a podporují imunitní systém. Proto, i když držíte linii, občas si pár kapek třeba olivového oleje do zeleninového salátu kápněte.

Extra panenský olivový olej lisovaný za studena bychom nikdy neměli využívat ke smažení, abychom ho vysokou teplotou nezničili. Právě to, že je lisovaný za studena, nám napoví, že je určen k přímé konzumaci na saláty nebo na pečivo. Nutriční chybou je pak jeho nadužívání, kdy to s ním v jídelníčku myslíme dobře, ale přeháníme to. Polévková lžíce oleje už svojí kaloričností dosahuje hodnot půlky svačiny,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Můj styl je NEJ!

Když se řekne "jíst zdravěji", každý z nás přijde s jinou představou a jiným názorem na to, co je to NEJ! Vegan jako zdravou stravu bude obhajovat jídelníček s absencí živočišných produktů, kdy v jeho stravě najdeme obiloviny a další potraviny rostlinného charakteru. Tomu se mohou ovšem postavit odpůrci lepku, kteří většinu obilovin odmítají. Opačným směrem se pak ubírá tzv. paleo stravování, které je postavené převážně na živočišných produktech, ovoci a zelenině.

Jakýkoliv extrém může přinášet nebezpečí pro naše tělo a můžeme si snadno ublížit. Základem štíhlosti a dlouhodobého zdraví je pestrý a vyvážený jídelníček. Například zmiňované veganství není jen o vyloučení masa, jak si mnozí myslí. Výběr potravin je u veganů velmi omezený a je nutné být pečlivý při sestavování jídelníčku. Snadno hrozí významný nedostatek nezbytných živin, jako jsou aminokyseliny, železo, vápník, vitamín B12 a další. Jídelníček postavený na dlouhodobém nadměrném příjmu bílkovin vede zase k zatížení jater a ledvin. Dále hrozí vyčerpání některých vitamínů a minerálních látek, které se na metabolismu bílkovin podílejí,“ vysvětluje nutriční specialistka Šimková. Pokud si nejste jistí, jak nastartovat nový životní styl, určitě se poraďte s nutričním terapeutem, který vám pomůže zastoupení základních živin pohlídat.

Extrudované a puffované pečivo

Tuto potravinu najdeme zpravidla mezi regály zdravé výživy. Ale není všechno zlato co se třpytí. Extrudované výrobky zejména z rýže a kukuřice jsou velmi kalorické a mají nízkou výživovou hodnotu. Co tedy dělat, aby splňovaly parametry zdravého jídla?

Zaměřte se na surovinu, ze které jsou připraveny. Výrobek pak přebírá živiny té zdrojové suroviny. Nutričně bohaté jsou luštěniny a pseudoobiloviny, jako je amarant, teff, čočka, hrách, cizrna. Křehké chlebíčky zásadně nejezte samotné, ale ve spojení s bílkovinou a zeleninou. Plátek kvalitní šunky, humus, vajíčko či mléčný produkt sníží jejich glykemický index a tělu dodáme hodnotné jídlo,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Shrnutí: Pakliže bude naše strava pestrá, z kvalitních surovin a budeme přemýšlet nad množstvím i úpravou potravin, které sníme, tak pak bude náš jídelníček zdravý.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio