Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

31.12.2020Lifestyle

Jak ve zdraví přežít kocovinu

Bujará oslava Nového roku před námi a s ním i vydatné popíjení alkoholu. Zajímá vás, proč se organismus rok od roku hůře vyrovnává s alkoholem a jak zmírnit následky kocoviny?

Na nejčastější dotazy k vlivu alkoholu na organismus odpověděla nutriční specialistka Zdravého stravování Kateřina Šimková.

Zjistit více

 

Je pravda, že se organismus s postupujícím věkem hůře vyrovnává s alkoholem?

Ano, to souhlasí. Se zvyšujícím se věkem dochází k poklesu aktivity jaterních enzymů, které tělo nutně potřebuje k odbourávání alkoholu. Také spalování se věkem zpomaluje. Svoji úlohu hraje i snižující se podíl vody v těle, kdy dehydratace při vyšší konzumaci alkoholu je hlavním původcem kocoviny.

Od čeho se odvíjí intenzita kocoviny a rychlost vstřebávání alkoholu?

Svoji roli hraje věk, únava či stres, zaplněnost žaludku, hydratace, množství, druh alkoholu a jeho teplota.

Únava a stres?

Ano, při únavě dochází ke snížení žaludeční motoriky. Jestliže očekáváme událost, kde budeme více popíjet doporučuji si před tím odpočinout.

Zmínila jste také druh a teplotu alkoholu, můžete to rozvést?

Studené nápoje se vstřebávají mnohem pomaleji než nápoje, jejichž teplota se pohybuje okolo 18 °C. Při vzniku kocoviny je také důležitá přítomnost tzv. kongenerů. Ty vznikají jako vedlejší produkt při fermentaci alkoholických nápojů, kterým propůjčují osobitou chuť a charakteristické aroma a mají tendenci intenzitu kocoviny prohlubovat.

Najdeme je v nápojích jako rum, červené víno, brandy či whisky. U alkoholických nápojů obsahujících oxid uhličitý (např. sekt, prosecco, šampaňské, lambrusco) se alkohol vstřebává rychleji. Tyto nápoje způsobují roztáhnutí žaludku, což způsobí zvětšení plochy pro vstřebání alkoholu. Čím více sacharidů nápoj obsahuje, tím je pomalejší vstřebávání alkoholu do krve.

Jaké nápoje jsou tedy na popíjení z pohledu kocoviny vhodnější?

Nápoje bez zmiňovaných kongenerů tedy gin, vodka, pivo či bílé víno. Studené nápoje nás tak rychle neopijí, jako ty teplé, takže pozor na horký punč, grog či svařák. Při popíjení alkoholických nápojů nezapomínejte pít nealkoholické nápoje, zejména čistou vodu či minerálky. Zabráníte tak dehydrataci a ztrátě minerálních látek jako sodík, draslík a chloridy. Vyplatí se to, snížíte předpoklad vzniku bolesti hlavy, malátnosti, nevolnostem či suchosti v ústech.

Alkohol má také velký vliv na hubnutí. Jak moc zátěžový je?

1 g ethanolu znamená 29 kJ. Pro vaši představu 1 g sacharidu má energetickou hodnotu 17 kJ a 1 g tuku odpovídá 37 kJ. Z toho je zřejmé, že alkohol představuje energetickou nálož, která může velmi narušit cíl redukce hmotnosti. Také nezapomínejme, že po alkoholu roste chuť k jídlu, zábrany se vytrácí a jídla pak zkonzumujeme víc než bychom chtěli. A jak si stojí jednotlivé druhy alkoholu?

  • pivo Plzeň 500 ml = 891 kJ (= 213 kcal)
  • víno červené suché 200 ml = 618 kJ (= 148 kcal)
  • víno bílé suché 200 ml = 526 kJ (= 126 kcal)
  • slivovice (45 %) 20 ml = 163 kJ (= 39 kcal)
  • whiskey 20 ml = 184 kJ (= 44 kcal)

Můžeme nějak kocovině předejít?

Kocovině je lepší předcházet, protože následky se „léčí“ hůře. Základem je dodat tělu potřebnou hydrataci. Pro rozklad alkoholu jsou dále důležité dva vitamíny, a to B1 a C. Před očekávaným popíjením alkoholu je dobré si dát dávku těchto vitamínů (Celaskon, B-komplex).

Upravte si i jídelníček. Tuk ve stravě způsobuje pomalejší vstřebávání alkoholu. Před zahájením mejdanu si dejte pořádně tučné jídlo, jako chlebíček s vlašským salátem, kus tvrdého salámu nebo tučný sýr. Opačný postup volme po prohýřené noci, kdy organismus potřebuje dodat lehce stravitelné sacharidy a minerální látky. Ideální je vlažná, nepříliš tučná a tedy lehce stravitelná polévka. Tuk by mohl zatížit játra a to nechceme.

Vhodným zdrojem mohou být ke snídani míchaná vejce s avokádem. Pokud to zvládneme, můžeme se napravit i banánovým mléčným koktejlem. Banán je dobrým zdrojem hořčíku, který je při kocovině žádoucí a mléko zneutralizuje překyselení žaludku.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio