Salát s kuřecím masem, oříšky a malinovým dresingem
Suroviny
- 12 g čekankového sirupu
- 60 g mražených malin
- 200 g salátu crispy
- 7 g salátu frisé
- 3 g konopného semínka
- 8 g vlašských ořechů
- 8 g kešu ořechů
- 7 g limetkové šťávy
- 0,3 g bazalky
- kurkuma
- 10 g bílého vinného octa
- 200 g kuřecího prsního řízku
- 10 g olivového oleje
- 4 g řepkového oleje
- pepř
- sůl
- sladká mletá paprika
- římský kmín
Postup salát
Maso omyjeme, osušíme. V celku marinujeme ve směsi řepkového oleje s římským kmínem, kurkumou, sladkou paprikou, solí a pepřem. Takto připravená kuřecí prsa pečeme v troubě. Pak krájíme na plátky.
Postup malinový dresing
Maliny necháme rozmrazit. Pak rozmixujeme spolu s čekankovým sirupem. Směs následně propasírujeme, abychom se zbavili zrníček.
K dresinku přidáme limetkovou šťávu, vinný ocet, sůl, pepř (jen lehce), nakonec postupně za stálého prošlehávání metličkou přidáváme olivový olej. Vznikne tak jemná emulze.

Řecký kuskusový salát
Suroviny
- 70 g salátové okurky
- 56 g cherry rajčat
- 56 g žluté papriky
- 56 g celozrnného kuskusu (v suchém stavu)
- 35 g balkánského sýru
- 10 g červené cibule
- 10 g bílého vinného octa
- 7 g černých oliv
- 5 g olivového oleje
- 5 g medu
- sůl
- barevný drcený pepř
- oregáno
- zeleninový vývar na uvaření kuskusu
Postup
Kuskus pro lepší chuť uvaříme v zeleninovém vývaru. Okurku a papriku nakrájíme na menší kousky, cherry rajčata nakrájíme na ¼ či 1/2 podle velikosti. Červenou cibuli nakrájíme najemno. Olivy na menší kousky a balkánský sýr na větší kostky.
Dresing (zálivku) připravíme z oleje, octa, medu, pepře a soli. Se solí šetříme, balkánský sýr je slaný sám o sobě. Kuskus promícháme se zálivkou, oreganem a zeleninou. Na závěr posypeme olivami a sýrem.

Čočkový salát s kozím sýrem a brusinkami
Suroviny
- 70 g zelené čočky (suchý stav)
- 90 g mrkve
- 50 g kozího sýra
- 4 g olivového oleje
- 15 g cibule
- balzamikový ocet na dochucení
- 15 g sušených brusinek
- nať z koriandru na dozdobení
- 2 g řepkového oleje
- sůl
Postup
Zelenou čočku si namočíme den předem. Další den čočku přecedíme a vaříme v nové vodě do změknutí. Brusinky zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli stranou.
Cibuli nakrájíme najemno a lehce orestujeme na malém množství řepkového oleje, po chvíli přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
Zálivku připravíme ze soli, pepře, olivového oleje a balzamikového octa. Když čočka trochu zchladne, promícháme ji se zálivkou a zeleninovou směsí.
Na talíři posypeme kozím sýrem nakrájeným na kostičky, brusinkami, které jsme scedili a čerstvým koriandrem.
