Salát s čerstvým sýrem, olivami a malinovým dresinkem
Suroviny
- 140 g ledového salátu
- 50 g čerstvého sýra
- 40 g malin
- 20 g oliv
- 10 g vlašských ořechů
- 10 g olivového oleje
- 6 g kapar
- 5 g vinného octa
- 5 g cukru
- 5 g limetkové šťávy
- listy bazalky
- sůl a pepř
Postup
Salát si očistíme, umyjeme, usušíme a rozprostřeme do misky. Posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Na takto připravený základ poklademe na kostičky nakrájený sýr a kolečka oliv společně s kapary.
Malinový dresink připravíme následujícím způsobem: maliny rozmixujeme spolu s cukrem. Následně propasírujeme, abychom se zbavili peciček. Takto připravenou směs dochutíme limetkovou šťávou, vinným octem, solí a pepřem. Nakonec postupně přidáme olivový olej, aby nám vznikla pěkně jemná emulze (olej je proto nutné přidávat postupně).
Nakonec salát dozdobíme listy bazalky.

Melounový salát se sýrem feta a dýňovými semínky
Suroviny:
- 140 g melounu cantaloupe
- 45 g sýru feta
- 8 g dýňových semínek
- 2 g olivového oleje
- 3 g javorového sirupu
- 2 g šťávy z limetky
- 3 g octa balsamico
- microgreens na ozdobu
Postup
Meloun oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na větší kostky.
Připravíme si zálivku z oleje, octa, javorového sirupu a limetkové šťávy, kterou dochutíme solí a pepřem.
Semínka opražíme nasucho na pánvi. Fetu nadrobíme či nakrájíme na kostky.
Do misky vložíme meloun promíchaný se zálivkou, poklademe fetou a posypeme kombinací dýňových semínek a microgreens.

Salát s quinoou, teffem, čerstvým sýrem a granátovým jablíčkem
Suroviny
- 50 g čerstvého sýru
- 20 g řapíkatého celeru
- 10 g čekankového sirupu
- 25 g žluté papriky
- 12 g dýňových semínek
- 20 g červené cibule
- 30 g granátového jablka
- 20 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 20 g červených fazolí
- 15 g červené quinoa
- 25 g bílé quinoa
- 15 g teffu
- sůl, pepř dle potřeby
- 5 ml jablečného octa
- 5 ml olivového oleje
- nať z hladkolisté petržele
Postup
Fazole předem namočíme a poté uvaříme doměkka.
Quinou uvaříme podle návodu (před vařením spaříme, ať není hořká, poměr vody a quinoi 1,5:1). Teff vaříme v osolené vodě přibližně 20 minut (1 díl teffu, 3 díly vody). Cibulku nakrájíme nadrobno, celer a žlutou papriku na malé kousky.
Cibulku smícháme s quinoou, fazolemi, přidáme dýňová semínka orestovaná nasucho a zrníčka granátového jablka.
Salát ochutíme zálivkou. Tu si připravíme smícháním šťávy vymačkané z čerstvých pomerančů, olivového oleje, čekankového sirupu, jablečného octa a soli.
Salát v závěru posypeme nakrájeným čerstvým sýrem a nasekanou petrželkou.
