Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

30.4.2021Lifestyle

Nejen láska prochází žaludkem, soustředění a paměť také

Mozek jako řídící centrum celého těla při své činnosti spotřebuje opravdu velké množství energie, a to zejména při učení a přemýšlení. Dostatečnou výživu získává, stejně jako tělo, pomocí stravy. Špatným soustředěním a únavou pak může dávat signál, že v následku nevhodného způsobu stravování strádá. Pojďme si říct, jaké potraviny zařadit do jídelníčku, abychom jeho aktivitu podpořili.

Zjistit více

 

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Mozkovou činnost podpoří zejména dostatečný příjmem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit, a jejichž zdrojem je proto potrava. Jsou důležité při tvorbě mozkových buněk a výtečně podporují pozornost, učení a dlouhodobou a krátkodobou paměť. Jejich nedostatek je tudíž spojen s poruchami učení, ale dokonce také depresemi.

Největším zdrojem jsou tučné mořské ryby, jako je úhoř, makrela, losos či sardinky. Obsahují cenné polynenasycené mastné kyseliny, které tělo využije až z 90 %. Proto je stačí zařadit do jídelníčku dvakrát týdně, čímž pokryjí potřebu těla,“ uvádí nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Omega-3 mastné kyseliny dále najdete v oříšcích, které obsahují zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Vyvarujte se však konzumaci pražených a solených ořechů. Možná je vaše chuťové pohárky více ocení, nicméně nešetrným pražením dochází ke zničení antioxidantů a mastných kyselin, které ve své přirozené formě obsahují. Navíc jsou oříšky energeticky hodnotné, doporučuje se denní dávka 30-50 g, a díky soli podporující chuť k jídlu jich akorát spořádáte větší množství,“ vysvětluje Šimková. Soustředění a paměť zlepšují zejména vlašské ořechy.

Avokádo, které je další oblíbenou potravinou, kromě zmíněných kyselin obsahuje i širokou škálu vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Pro mozek představuje jednu z nejzdravějších potravin a je často zařazováno mezi superpotraviny. Obsahuje tzv. manózu, druh sacharidů, která mozku dodá potřebnou energii, kyselinu listovou ze skupiny vitaminů B, dále vitamin C, K a E.

Tento zelený plod pomáhá zlepšit psychické zdraví, paměť, soustředěnost a také vnímání. Navíc je výtečným pomocníkem v prevenci proti Alzheimerově chorobě. Jen pozor, avokádo je dost tučné, proto jej do jídelníčku zařazujte v rozumném množství.

Bobuloviny

Blahodárný účinek na mozek mají bobuloviny, a to zejména borůvky. Jsou výborným zdrojem vitaminů, vlákniny, antioxidantů a minerálních látek. Prospěšně působí na část mozku zvanou hipokampus, která má právě vliv na učení a paměť. Při Alzheimerově chorobě bývá tento segment mozku postižen jako první. Dopřejte si je alespoň třikrát týdně.

Doporučuji si plody, jakou jsou zmíněné borůvky, ale i angrešt, maliny, ostružiny, rybíz či brusinky, zamrazit během jejich sezóny a konzumovat v době, kdy se dají v obchodě sehnat pouze dovážené. Jednak je pořídíte za přemrštěnou cenu, a vzhledem ke způsobu mimosezónního pěstování nebudou obsahovat tolik výživných látek,“ dává tip Kateřina Šimková.

Kakao a tmavá čokoláda

Mlsouny jistě potěší, že spojují příjemné s užitečným a skrze tmavou čokoládu s vysokým obsahem kakaa zlepšují svou paměť a soustředění. Flavonoidy z kakaa pomáhají prokrvovat mozek, díky čemuž dochází ke zlepšení výkonu. Theobromin a kofein pak mozek stimulují a zlepšují koncentraci.

Aby měla konzumace kýžený pozitivní účinek, měl by být minimální obsah kakaa 70 %. Zároveň by se mělo jednat o kvalitní čokoládu, protože čím je zpracování kakaových bobů šetrnější, tím se do čokolády dostane více cenných látek,“ vysvětluje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Čokoláda navíc stimuluje produkci hormonu štěstí a lásky.

Přes všechny výhody, nic se nemá přehánět, proto denní optimální snědené množství by nemělo překročit čtvrtinu běžné tabulky čokolády.

Co nám rozhodně neprospěje

Naopak příliš často by se v jídelníčku neměly objevovat zpracované potraviny. Strava plná konzervantů, nezdravých tuků či bílého cukru působí veskrze kontraproduktivně a schopnost myšlení spíše zpomalí. Mozek je potřeba také dostatečně hydratovat, proto je důležité myslet na pitný režim. Nedostatek tekutin má vliv na únavu a zhoršené soustředění.

Rozhodně ale není vhodné vypít velké množství nárazově až ve chvíli, kdy se dostaví pocit žízně. Ten se totiž objevuje teprve ve chvíli, kdy tělo začíná být dehydrované. Pít je potřeba průběžně, přičemž nejvíce by se v pitném režimu měla objevovat čistá voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy a příležitostně i neochucené minerální vody,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Vyvážený jídelníček by měl završit kvalitní spánek, který má zejména regenerační význam. Během něj mozek intenzivně pracuje a ukládá do paměti poznatky a informace z uběhlého dne. Proto málo spánku způsobuje problémy s učením a koncentrace.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio