Brokolicová pomazánka
Suroviny
- 60 g brokolice
- 30 g tvarohu
- 10 g mraženého hrášku
- 10 g pomazánkového másla
- 4 g olivového oleje
- 1 g čerstvé bazalky
- 1 g petrželové nati sůl pepř
Postup
Spaříme brokolici v horké vodě, propláchneme ve studené, hrášek necháme povolit. Všechny suroviny rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.

Hrášková pomazánka
Suroviny
- 100 g mraženého hrášku
- 40 g taveného sýra
- 40 g pomazánkového másla
- citronová šťáva
- pepř a sůl
- mletý římský kmín
Postup
Hrášek uděláme v páře, smícháme s ostatními surovinami a rozmixujeme do hladké konzistence.

Mrkvová s jablky
Suroviny
- 20 g mrkve
- 40 g tvarohu
- 20 g jablka
- 10 g mléka
- sůl
Postup
Mrkev očistíme, nastrouháme najemno, jablko oloupeme a také nastrouháme. Tvaroh smícháme s mlékem, přimícháme mrkev a jablko, dochutíme solí.

Pomazánka z červené řepy
Suroviny
- 30 g vařené, či pečené červené řepy
- 40 g žervé sýru
- sůl a pepř
- kozí sýr a pažitka na dozdobení
Postup
Uvařenou, či upečenou červenou řepu nastrouháme, smícháme se sýrem žervé. Osolíme, opepříme. K dozdobení můžeme použít pokrájenou pažitku a kozí sýr, který se k chuti červené řepy skvěle hodí. Další kreativní ozdobu pomazánek vytvoří jedlé a chemicky neošetřené květy ze zahrady (např. sedmikrásky, heřmánek, macešky či fialky).
