Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

11.2.2021Lifestyle

Probuďte vášeň jídlem

Valentýn, svátek všech zamilovaných za dveřmi. Věděli jste, že některými potravinami lze povzbudit touhu a libido partnera?

Zjistit více

 

Zmíněné látky, které mají tuto moc, se nazývají afrodiziaka podle řecké bohyně lásky Afrodité. Nemusíte se obávat, přípravky užívané našimi předky jako vývar z kozích varlat či kořen mandragory, to nebudou. Inspirujte své chutě, ale i další smysly a užijte si vašeho Valentýna.

Jak vůbec afrodiziaka působí?

Působení afrodiziak můžeme rozdělit do pomyslných třech skupin. První může být obyčejný placebo efekt. Pokud chceme věřit, že nějaký pokrm v nás může vyvolat vášeň a touhu, může tomu vsugerováním opravdu dojít bez ohledu, zda daná potravina má onen potenciál.

Další dvě kategorie účinků už mají reálný základ a mohou fakticky přispět k sexuálnímu vzrušení. „Svoji roli hraje vzhled potravin. Potraviny připomínající pohlavní orgány byly používány již našimi předky. Vyhlášeným zástupcem této skupiny potravin jsou například ústřice, banán, mrkev či jahody. Třetí kategorií jsou potraviny, jejichž živiny přímo ovlivňují činnost pohlavních orgánů a vzbuzují chuť na sex,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Prokrvení a močopudný účinek

Jídlem můžeme dosáhnout žádoucího prokrvení orgánů a sliznic. Na svědomí to mají ostré koření a potraviny způsobující vyplavení endorfinu. Pocítíme vzestup pulsu a krevního tlaku a zrychlená srdeční činnost napumpuje krev i do pohlavních orgánů.

Za proslulý životabudič je považován například zázvor, který podporuje chuť na sex i zvyšuje schopnost erekce. Může to být také chilli, pepř, vanilka, máta, muškátový oříšek, hřebíček či skořice.

Kořenová zelenina jako petržel, celer, pastiňák, červená řepa, nebo chřest či melouny mají pro změnu močopudný účinek, čímž nepřímo dochází i k dráždění pohlavních orgánů,“ upozorňuje Kateřina Šimková.

Psychická pohoda

Vhodným jídelníčkem můžeme navodit i mírnou euforii a potlačit zábrany. Zajisté vás jako první napadne alkohol. Pozor však. Jeho přemíra působí naopak a alkohol může mít tlumící účinky. Vychlazená sklenička sektu s jahodami a kouskem čokolády zafungují přímo oslnivě.

Když pominu romantický prvek, neboť atributy šampaňského a jahod se často objevují ve žhavých filmových scénách, tak semínka na jahodách obsahují zinek, který zvyšuje hladinu testosteronu. Obsažené flavonoidy napomáhají správnému prokrvení. Ostatně flavonoidy najdete i v kvalitní raw čokoládě, která se připravuje z nepraženého kakaa.

Čokoláda navíc uvolňuje i hormony štěstí, které sexuální požitek ještě umocní. Špatné nejsou ani borůvky, které zvýší cirkulaci krve a dopamin stimuluje centrum rozkoše v mozku,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Hlavně odlehčeně

Dalšími vhodnými potravinami pro chvíle ve dvou mohou být lanýže, sushi, med, pistácie a mandle, z ovoce pak liči, broskve, granátová jablka či fíky. Existuje však celá řada potravin, které ovlivňují tělesné pachy a jejich obtěžující odér se může uvolňovat i několik dní.

Potraviny jako cibule a česnek po konzumaci mají nepříjemný dopad na vůni dechu. A nejen to. Při rozkládání vylučují síru, stejně jako brukvovitá zelenina, kam spadá například brokolice, květák, zelí či kapusta. Tento chemický proces se projeví ve změně pachu moči, ale i potu. Kromě toho brukvovitá zelenina obsahuje tzv. rafinózu.

Trisacharid je rozkládán bakteriemi v tlustém střevě, což má za následek nadýmání a zvýšené riziko plynatosti. Jakoukoliv vášeň zkazí také přejídání, dopřávání si těžkých pokrmů a jídel bohatých na sacharidy. Ty vaše tělo značně zatíží a veškerá chuť na milostné chvíle zmizí,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio