Nepečená kokosová roláda
Suroviny výroba celozrnných piškotů
- 1 vejce (oddělíme bílek a žloutek)
- 15 g třtinového cukru do žloutků
- 15 g třtinového cukru do bílků
- 35 g špaldové mouky
Suroviny roláda – tmavá část
- 320 g celozrnných piškotů
- 30 g kakaa
- 50 g třtinového cukru
- 125 g pasterizované melanže
- 28 g rumu
Suroviny roláda – světlá část
- 100 g kokosu
- 150 g másla
- 100 g bílého cukru
Postup výroby celozrnných piškotů
Nejprve si v jedné misce ušleháme z bílků sníh, jakmile je dost pevný, přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání. Ve druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem a postupně přisypáváme mouku, promícháme dohladka a opatrně vmícháme směs z cukru a sněhových bílků. Na plech rozložíme pečicí papír, na který lžičkou klademe malé bochánky těsta. Pokud děláme piškotů víc, můžeme pro urychlení použít cukrářský sáček bez zdobítka a těsto vytlačovat z něj. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 10 minut – podle velikosti a zkušeností s troubou.
Postup výroba rolády
Tmavé těsto vypracujeme z rozdrcených piškotů, třtinového cukru, kakaa, pasterizované melanže a rumu. Vzniknout nám má krásně tuhé těsto, které půjde vyválet. Světlé těsto připravíme smícháním másla, bílého cukru a kokosu. Dobře propracujeme a vzniklé těsto vložíme na půl hodiny do chladu.
Tmavé těsto vyválíme válečkem, aby mělo cca 0,5 cm na výšku. Na vyválené tmavé těsto vložíme druhé světlé těsto, tak aby pokrylo celou plochu tmavého těsta, a zamotáme do tvaru rolády. Na rozválení i na rolování je dobré použít potravinářskou folii. Těsto se nelepí na váleček a při rolování dosáhneme dokonalejšího vzhledu. Skladujeme v chladu a před podáváním krájíme ostrým nožem krásné roládky o velikosti 1,5 cm. Toto cukroví není úplně z nejzdravějších surovin, je moc dobré a stojí za trochu hřešení.

Rýžové vanilkové rohlíčky
Suroviny
- 190 g rýžové mouky
- 135 g másla
- 85 g vlašských ořechů
- 55 g cukru
- 35 g vanilkového cukru
Postup
Vlašské ořechy rozemeleme. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které vtlačíme do vymazaných formiček a pečeme na 140-160 °C dokud rohlíčky nejsou křupavé. Vychladlé rohlíčky můžeme posypat vanilkovým cukrem.

Mrkvánky
Suroviny
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 500 g čekankového sirupu (bez umělých sladidel)
- 200 g ovesných vloček
- 200 g povoleného másla
- 200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 150 g strouhané mrkve
- 1 ks vejce
- 8 g kypřicího prášku s vinným kamenem
- 4 g jedlé sody
- 4 g skořice
- 2 g soli
Postup
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Podle chuti je možné přidat i hrozinky, nebo brusinky.
Plech vyložíme pečicím papírem. Tvoříme malé bochánky. Necháme dostatečné rozestupy.
Pečeme při 180 °C stupních 12 až 15 minut. Čím větší bochánek, tím více času na pečení. Když zlátnou okraje, máme hotovo.
Mrkvánky necháme chladnout na plechu.
