Variace na smoothie: Ananasové s avokádem (zelené)
Suroviny
- 60 g jablek
- 50 g šťávy z ananasu 40 g šťávy z pomeranče
- 30 g čerstvého špenátu
- 30 g avokáda
- 3 g čerstvé máty
Variace na smoothie: Smoothie ala Bloody Mary (pro tatínky a bez alkoholu – červené)
Suroviny
- 70 g sterilovaných rajčat
- 50 g jablek
- 50 g vody
- 30 g mrkve
- 30 g rajčatové šťávy
- 15 g řapíkatého celeru
- 10 g citronové šťávy
- Pepř, sůl
Variace na smoothie: Melounové s ostružinami a dračím ovocem (růžové)
Suroviny
- 120 g melounu cantaloupe
- 45 g jablek
- 40 g ostružin
- 30 g dračího ovoce
- 30 g šťávy z pomeranče
Variace na smoothie: Mangové smoothie (žluté)
Suroviny
- 65 g šťávy z pomeranče
- 60 g jablečné šťávy
- 50 g banánu
- 50 g manga
- 25 g mučenky
Postup (všechny druhy)
Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.
Trhanec s ořechy a rozinkami s brusinkovou chia marmeládou

Suroviny (na 10 porcí)
- 388 g vajec
- 776 ml mléka
- 485 g hladké (špaldové) mouky
- 78 g vanilkového cukru
- 97 g rozinek
- 25 g kypřicího prášku z vinného kamene
- 1 g soli
- 97 g másla
- 5 g cukru moučky
- 1 g sušené citronové kůry
- 48 g vlašských ořechů
Suroviny na brusinkovou chia marmeládu
- 0,5 kg brusinek (mražené)
- Chia semínka
- 250 g třtinového cukru (pozn. čím sladší ovoce, tím méně je potřeba cukru)
Postup
Trhance: Vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko, citronovou kůru, špetku soli, mouku s kypřicím práškem vyšleháme v těsto, jehož konzistence by měla být hustší než těsto na palačinky. Na pánvičce si rozpustíme kousek másla a vlijeme část těsta. Výška trhance by měla být cca 2 cm.
Po 1-2 minutách posypeme rozinkami a až začne trhanec lehce hnědnout, s pomocí obracečky ho obrátíme. Před servírováním na talíř pomocí dvou vidliček placku roztrháme na menší kousky, posypeme pokrájenými vlašskými ořechy, ozdobíme brusinkovou chia marmeládou a jemně zaprášíme moučkovým cukrem.
Brusinková chia marmeláda: Mražené brusinky necháme povolit. Následně 1/3 brusinek rozmixujeme na tekutou složku. Dáme do hrnce, povaříme na konzistenci marmelády a na poslední 2 minuty přidáme chia semínka a zbytek celých brusinek. Dosladíme dle chuti třtinovým cukrem. Trhanec s ní ozdobíme.
Růžové hambáče nejen pro holky

Suroviny na těsto pro bulku
- 10 g droždí
- 2 bulvy řepy
- 300 g hladké mouky (celozrnné)
- 30 g olivového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- rostlinné mléko
- mák/sezam na posypání bulek
Suroviny na burger
- mleté hovězí maso (minutkové maso)
- sušené koření: rozmarýn, česnek, pepř, hořčičné semínko, cibule
- sůl
- pepř
- řepkový olej
Suroviny na oblohu
- listový salát
- rajče
- červená cibule
- nakládaná okurka
Postup
Těsto: 2 bulvy řepy rozkrojíme na menší kousky a krátce povaříme. Řepu oloupeme a najemno nastrouháme. Odšťavníme strojově, nebo ručně, a získanou šťávu doplníme teplou vodou na 170 ml (ne více). Vylijeme do misky a do vody rozdrobíme droždí. Promícháme a potom zapracujeme všechny ostatní ingredience a 20 g nastrouhané řepy. Následně vypracujeme hladké pružné těsto (dle potřeby přidávejme mouku). Cílem je, aby těsto mělo velmi mírnou lepivost.
Těsto vložíme do lehce olivovým olejem vymazané misky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů a vypracujeme bochánky, které vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Potřeme rostlinným mlékem s kapkou oleje a posypeme mákem, nebo sezamem. Necháme ještě nejméně 30 minut kynout a dáme péct do předehřáté trouby na 230 °C po dobu asi 12 minut (po 10 minutách raději zkontrolujme, zda bulky nejsou hotové).
Po vyndání z trouby nechme bulky ještě pár minut na plechu, nakonec necháme zchladnout na pečicí mřížce (bulky se tak nezapaří).
Maso: V míse smícháme maso s kořením a vytvarujeme masové burgery (lze použít velkou kulatou formičku na linecké, nebo pokud máte přímo tvořítko na burgery). Rozpálíme pánev a burger osmažíme nejprve z jedné, a poté z druhé strany, dokud se pořádně nezatáhne. Pak ho necháme v troubě při 80 °C dojít. Maso si tak zachová svoji šťavnatost.
Kompletace burgeru: Upečené bulky podélně rozřízneme a na sucho orestujeme (zabrání se tak rozmáčení vnitřku housky). Na spodní díl položíme list salátu, maso, vrstvu dipu/hořčice, kolečka cibule, plátek rajčete, příp. plátky nakládané okurky a další list salátu a burger přiklopíme vrchní polovinou bulky. Pozn. pokud chceme připravit variantu tzn. cheeseburegeru, tak plátek sýra umístěme na opékané maso a pánev přikryjme poklicí. Sýr na mase krásně povolí.
Zeleninové nesmažené hranolky s parmezánovým dipem a kari hořčicí s medem
Suroviny na hranolky
- mrkev
- celer
- batáty
- olivový olej
Suroviny na dip
- 20 g smetanového čerstvého sýra
- 20 g mléka
- 20 g strouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- česnek
- citronová šťáva
- 20 g olivového oleje
Suroviny na hořčici
- 20 g plnotučné hořčice
- 10 g hrubozrnné hořčice
- 10 g medu
- 3 g kari pasty
Postup
Hranolky: Očištěnou zeleninu nakrájíme na hranolky. Do hrnce dáme olivový olej a zeleninu orestujeme do okamžiku, až začne být zelenina „pružnější“. Hranolky v této chvíli přendáme na plech a vložíme do trouby, která je rozehřátá na 180 °C a dopečeme. Hranolky tak budou křupavé, ale ne zbytečně mastné. Po vyndání z trouby trochu osolíme.
Dip: Sýr, mléko, parmazán, sůl, pepř a příp. česnek rozmixujeme. Následně vmícháme olivový olej a dochutíme citronovou šťávou.
Příprava hořčice: Všechny suroviny promícháme do hladké konzistence.