Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Recepty pro celou rodinu na chuť i podpoření imunity

 

Zjistit více

 

Variace na smoothie: Ananasové s avokádem (zelené)

Suroviny

  • 60 g jablek
  • 50 g šťávy z ananasu
  • 40 g šťávy z pomeranče
  • 30 g čerstvého špenátu
  • 30 g avokáda
  • 3 g čerstvé máty

Postup

Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.

 

Variace na smoothie: Smoothie ala Bloody Mary (pro tatínky a bez alkoholu - červené)

Suroviny

  • 70 g sterilovaných rajčat
  • 50 g jablek
  • 50 g vody
  • 30 g mrkve
  • 30 g rajčatové šťávy
  • 15 g řapíkatého celeru
  • 10 g citronové šťávy
  • Pepř, sůl

Postup

Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.

 

Variace na smoothie: Melounové s ostružinami a dračím ovocem (růžové)

Suroviny

  • 120 g melounu cantaloupe
  • 45 g jablek
  • 40 g ostružin
  • 30 g dračího ovoce
  • 30 g šťávy z pomeranče

Postup

Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.

 

Variace na smoothie: Mangové smoothie (žluté)

Suroviny

  • 65 g šťávy z pomeranče
  • 60 g jablečné šťávy
  • 50 g banánu
  • 50 g manga
  • 25 g mučenky

Postup

Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.

 

Trhanec s ořechy a rozinkami s brusinkovou chia marmeládou

Suroviny (10 porcí)

  • 388 g vajec                   
  • 776 ml mléka
  • 485 g hladké (špaldové) mouky
  • 78 g vanilkového cukru
  • 97 g rozinek
  • 25 g kypřicího prášku z vinného kamene
  • 1 g soli
  • 97 g másla
  • 5 g cukru moučky
  • 1 g sušené citronové kůry
  • 48 g vlašských ořechů

Suroviny na brusinkovou chia marmeládu

  • 0,5 kg brusinek (mražené)
  • Chia semínka
  • 250 g třtinového cukru (pozn. čím sladší ovoce, tím méně je potřeba cukru)

Postup

Trhance

Vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko, citronovou kůru, špetku soli, mouku s kypřicím práškem vyšleháme v těsto, jehož konzistence by měla být hustší než těsto na palačinky. Na pánvičce si rozpustíme kousek másla a vlijeme část těsta. Výška trhance by měla být cca 2 cm.

Po 1-2 minutách posypeme rozinkami a až začne trhanec lehce hnědnout, s pomocí obracečky ho obrátíme. Před servírováním na talíř pomocí dvou vidliček placku roztrháme na menší kousky, posypeme pokrájenými vlašskými ořechy, ozdobíme brusinkovou chia marmeládou a jemně zaprášíme moučkovým cukrem.

Brusinková chia marmeláda

Mražené brusinky necháme povolit. Následně 1/3 brusinek rozmixujeme na tekutou složku. Dáme do hrnce, povaříme na konzistenci marmelády a na poslední 2 minuty přidáme chia semínka a zbytek celých brusinek. Dosladíme dle chuti třtinovým cukrem. Trhanec s ní ozdobíme.

Trhanec s ořechy a rozinkami s brusinkovou chia marmeládou

Růžové hambáče nejen pro holky

Suroviny na těsto pro bulku

  • 10 g droždí
  • 2 bulvy řepy
  • 300 g hladké mouky (celozrnné)
  • 30 g olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • rostlinné mléko
  • mák/sezam na posypání bulek

Suroviny na burger

  • mleté hovězí maso (minutkové maso)
  • sušené koření: rozmarýn, česnek, pepř, hořčičné semínko, cibule
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej

Suroviny na oblohu

  • listový salát
  • rajče
  • červená cibule
  • nakládaná okurka

Postup

Těsto

 2 bulvy řepy rozkrojíme na menší kousky a krátce povaříme. Řepu oloupeme a najemno nastrouháme. Odšťavníme strojově, nebo ručně, a získanou šťávu doplníme teplou vodou na 170 ml (ne více). Vylijeme do misky a do vody rozdrobíme droždí. Promícháme a potom zapracujeme všechny ostatní ingredience a 20 g nastrouhané řepy. Následně vypracujeme hladké pružné těsto (dle potřeby přidávejme mouku). Cílem je, aby těsto mělo velmi mírnou lepivost.

Těsto vložíme do lehce olivovým olejem vymazané misky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů a vypracujeme bochánky, které vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Potřeme rostlinným mlékem s kapkou oleje a posypeme mákem, nebo sezamem. Necháme ještě nejméně 30 minut kynout a dáme péct do předehřáté trouby na 230 °C po dobu asi 12 minut (po 10 minutách raději zkontrolujme, zda bulky nejsou hotové).

Po vyndání z trouby nechme bulky ještě pár minut na plechu, nakonec necháme zchladnout na pečicí mřížce (bulky se tak nezapaří). 

Maso

V míse smícháme maso s kořením a vytvarujeme masové burgery (lze použít velkou kulatou formičku na linecké, nebo pokud máte přímo tvořítko na burgery). Rozpálíme pánev a burger osmažíme nejprve z jedné, a poté z druhé strany, dokud se pořádně nezatáhne. Pak ho necháme v troubě při 80 °C dojít. Maso si tak zachová svoji šťavnatost.

Kompletace burgeru

Upečené bulky podélně rozřízneme a na sucho orestujeme (zabrání se tak rozmáčení vnitřku housky). Na spodní díl položíme list salátu, maso, vrstvu dipu/hořčice, kolečka cibule, plátek rajčete, příp. plátky nakládané okurky a další list salátu a burger přiklopíme vrchní polovinou bulky. Pozn. pokud chceme připravit variantu tzn. cheeseburegeru, tak plátek sýra umístěme na opékané maso a pánev přikryjme poklicí. Sýr na mase krásně povolí.

Růžové hambáče nejen pro holky

Zeleninové nesmažené hranolky s parmezánovým dipem a kari hořčicí s medem

Suroviny na hranolky

  • mrkev
  • celer
  • batáty
  • olivový olej

Suroviny na dip

  • 20 g smetanového čerstvého sýra
  • 20 g mléka
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • citronová šťáva
  • 20 g olivového oleje

Suroviny na hořčici

  • 20 g plnotučné hořčice
  • 10 g hrubozrnné hořčice
  • 10 g medu
  • 3 g kari pasty

Postup

Hranolky

Očištěnou zeleninu nakrájíme na hranolky. Do hrnce dáme olivový olej a zeleninu orestujeme do okamžiku, až začne být zelenina „pružnější“. Hranolky v této chvíli přendáme na plech a vložíme do trouby, která je rozehřátá na 180 °C a dopečeme. Hranolky tak budou křupavé, ale ne zbytečně mastné. Po vyndání z trouby trochu osolíme.

Dip

Sýr, mléko, parmazán, sůl, pepř a příp. česnek rozmixujeme. Následně vmícháme olivový olej a dochutíme citronovou šťávou.

Příprava hořčice

Všechny suroviny promícháme do hladké konzistence.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio