Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Recepty pro dobrou náladu i zahřátí

Potraviny a jejich vhodné kombinace mohou ovlivnit příjem chybějících vitamínů či pomoci zhubnout, a nejen to. Optimálním jídelníčkem se můžeme i zahřát nebo si dodat chybějící energii. Přinášíme recepty pro duševní i fyzickou pohodu.

Zjistit více

 
Recepty pro dobrou náladu i zahřátí

Rizoto z červené řepy s piniemi a ovocem

Suroviny

  • 100 g rýže arborio
  • 100 ml bílého vína
  • 10 ml aceto bianco
  • 15 g bílé cibulky (šalotky)
  • 30 g olivového oleje
  • 50 g parmezánu
  • 30 g másla
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 100 g uvařené červené řepy
  • 50 ml zeleninového vývaru
  • 25 g jablek a 25 g hrušek
  • jablečný ocet + badyán + hřebíček
  • med
  • pinie na ozdobu

Postup

Pokrájená jablka nakrájíme na kousky a naložíme do octa s kořením, necháme marinovat 2 hodiny, pak scedíme. Řepu uvaříme, nebo upečeme, oloupeme a rozmixujeme s 50 ml zeleninového vývaru na kaši. Bylinky nemusíme přidávat, tepelnou úpravou ve slupce získá řepa příjemnou chuť. Mixujeme až do úplného zlikvidování všech kousků, kaše musí být dokonale hladká.

Cibulku nakrájíme na velmi jemno, svaříme ve víně. Orestujeme na sucho rýži, aby se rozpálila, přidáme olej, rozehřejeme, přidáme svařenou cibulku s vínem, necháme víno odpařit, pak přidáváme postupně vývar, dokud nebude rýže měkká. Kaši z řepy vmícháme k rýži, postavíme opět na plotýnku a postupně necháme odpařit všechnu přebytečnou tekutinu.

Do rizota vmícháme parmazán, který vytvoří krásnou krémovitou strukturu. Dále přidáme máslo a dochutíme octem. Scezená jablka a hrušky dáme na pánev, zakápneme medem a zarestujeme. Připravené rizoto jimi posypeme spolu s parmazánem a piniemi.

ecept_Repove_rizoto_s_jablky_a_parmazanem

Rizoto z červené řepy s piniemi a ovocem

Česnekovo-papriková směs se sezamem

Suroviny 

  • 50 g červené papriky
  • 50 g zelené papriky
  • 50 g žluté papriky
  • 30 g cibule
  • 5 g česneku
  • 2 g sezamu (černý i bílý)
  • 2 g řepkového oleje
  • pepř
  • provensálské bylinky
  • sůl

Postup

Cibuli nakrájíme na tenké proužky, česnek na plátky. Papriky nakrájíme po švu, a poté na proužky. Nejprve na pánvi orestujeme cibuli, poté přidáme česnek a papriky a okořeníme solí, pepřem a provensálskými bylinkami. Restujeme tak, aby paprika zůstala na skus. Na závěr posypeme černými i bílými semínky sezamu.

Recept_Cesnekovo_paprikova_smes_se_sezamem

Česnekovo-papriková směs se sezamem

Dýňová polévka se zázvorem

Suroviny

  • 800 g dýně hokaido
  • 150 g batátů loupaných
  • 70 g cibule
  • 35 g zázvoru
  • 13 g česneku
  • 225 ml kokosového mléka
  • 850 ml vody
  • 9 g soli
  • 1 menší cibule
  • olej

Postup

Batáty a česnek oloupeme. Dýni očistíme, vybereme vnitřní vlákna a semínka, slupku můžeme nechat, změkne tepelnou úpravou. Na plech naskládáme batáty, dýni, česnek, zakápneme olejem a dáme péct na 150 stupňů 15 až 20 minut.

Na oleji orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vodou a krátce povaříme. Přilijeme kokosové mléko, dosolíme, přidáme zázvor a rozmixujeme do hladka. Můžeme dozdobit dýňovým olejem, opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou.

Recept_dynova_polevka

Dýňová polévka se zázvorem

Jablečno-skořicový dezert s mandlemi, dýňovými semínky a ovesnými vločkami

Suroviny

  • 90 g jablka
  • 10 g medu
  • 5 g slunečnicových semínek
  • 5 g mandlí
  • 2 g dýňových semínek
  • mletá skořice dle chuti
  • cca 10 ml teplé vody (nebo dle potřeby)
  • 190 g bílého jogurtu
  • 3 g řepkového oleje
  • 8 g rozinek
  • 30 g ovesných vloček

Postup

Jablka očistíme, vydlabeme jádřinec a zhruba polovinu jablek nastrouháme nahrubo. Rozehřejeme a spojíme med spolu s olejem. Do směsi pak zamícháme jablka.

Přidáme vločky, skořici, mandle, rozinky a směs semen. Podle potřeby přidáme trošku horké vody, aby vznikla lepivá směs.

Dáme na plech (výška směsi cca 2 cm) a důkladně upěchujeme. Pečeme při cca 180 C podle potřeby (cca 20 - 30 min) do zlatohněda. Po vychladnutí pokrájíme a podáváme s bílým jogurtem.

Recept_Rodina_Jablecnoskoricovy_dezert_s_jogurtem_zdroj_Zdrave_stravovani

Jablečno-skořicový dezert s mandlemi, dýňovými semínky a ovesnými vločkami

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio