Sněhové kuličky
Suroviny
- 220 g rostlinného tuku
- 60 g cukru krupice
- 240 g špaldové mouky
- 240 g pekanových ořechů
- 10 g vanilkového extraktu
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení
Postup
Cukr s tukem vyšleháme do pěny. Postupně zapracujeme mouku a nakonec přidáme ořechy drcené nahrubo. Těsto necháme v lednici odpočinout. Následně tvarujeme kuličky o průměru 3 cm. Pečeme na pečicím papíru na 165 °C po dobu 15 minut. Ještě teplé kuličky obalíme v moučkovém cukru, a to 2x, aby byly bílé.
Válečky ze sušeného ovoce, pufované quinoi, čokolády a oříšků
Suroviny
- 500 g datlí
- 400 g kešu ořechů
- 50 g pufované quinoy
- hořká čokoláda na obalení
- lískové ořechy na posypání
Postup
Datle s kešu pomeleme na masovém mlýnku. Vmícháme pufovanou quinou a vytvarujeme do válečků, které ponoříme do rozpuštěné hořké čokolády následně posypeme oříšky.

Ořechy v čokoládě
Suroviny
- Mandle hranolky
- Pistácie
- Směs sušeného ovoce
- cukr krupice
- kakaové máslo
- bílé, mléčná a hořká čokoláda na polevu
Postup
Mandle posypeme cukrem, přidáme trochu vody, promícháme. Dáme sušit do trouby přibližně na 45 minut na 120 °C. Cukr nám nesmí zkaramelizovat.
Rozpustíme kakaové máslo při nízké teplotě (pozor – rychle se přepaluje). Směs sušeného ovoce a pistácie obalíme v kakaovém másle. Přidáme mandle s cukrem a dobře promícháme. Necháme v ledničce mírně ztuhnout (průběžně promícháváme). Nakonec rozpustíme čokoládu, směs vložíme do čokolády, promícháme. Lžičkou nabíráme a dáváme do muffinové formy, která dá směsi tvar. Necháme ztuhnout.

Bílkové bochánky se sušeným ovocem
Suroviny
- 160 g vlašských ořechů
- 100 g vaječného bílku
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 80 g cukru krupice
- 40 g rýžové mouky
- rubínová čokoláda na polevu
Postup
Z bílků ušleháme pevný sníh. Vlašské ořechy nadrtíme nahrubo. Smícháme se sušeným ovocem, cukrem, moukou. Postupně zapracujeme sníh z bílků. Dáme do formiček a podle jejich velikosti pečeme při 170 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout. Na závěr můžeme ještě zdobit rubínovou čokoládou (tento druh čokolády má tmavě růžovou barvu).

Masarykovo cukroví
Suroviny
- 500 g špaldové mouky
- 200 g moučkového cukru
- 350 g másla
- 100 g žloutků
- 300 g lískových (bez slupky), nebo pistáciových ořechů 10 g kakaa
Postup
Ořechy namočíme do vody, aby změkly. Jakmile můžeme ořech lehce překrojit nožem, scedíme. Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme máslo, mouku, kakao a ořechy. Vytvoříme 2 válce, které zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v ledničce. Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na pečicí papír a pečeme na 170 °C asi 10 minut než cukroví zrůžoví.
