Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

30.9.2021Lifestyle

Vše, co byste měli vědět o doplňcích stravy, spalovačích a detoxu

Vyvážený jídelníček je správná cesta, jak tělu dodat dostatek vitaminů a minerálních látek. Zobnout si tabletku či průmyslový preparát se však zdá být jednodušší, než se na svou skladbu stravy podívat podrobněji a zapojit potraviny s požadovaným efektem. Často se ve vidině rychlého úbytku tuků a nakopnutí metabolismu uchylujeme také k různým spalovačům a přípravkům na detoxikaci organismu. Nezdráháme se přitom za doplňky stravy a podpůrné preparáty utratit vysoké sumy. Na co si dát pozor a proč je lepší vsadit na přírodní zdroje, se dočtete na následujících řádcích.

Zjistit více

 

Doplňky stravy, o co tady kráčí?

Doplňky stravy jsou potravina s koncentrovaným zdrojem vitaminu a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním či fyziologickým účinkem. Přičemž Evropský parlament a Rada vydala seznam výživových a zdravotních tvrzení, které lze u jednotlivých látek uvádět, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Jak samotný název napovídá, pestrou stravu nesuplují, ale pouze doplňují. Zároveň nejsou určeny ani k léčbě, či k prevenci onemocnění.

Lidé často věří, že slupnutím tabletky budou mít rázem všeho dostatek. Není tomu tak. Stravou dostaneme do organismu ve většině případů látky s lepší využitelností než v případě syntetických. Je důležité vědět, že pokud jsme zdraví a jíme pestrou stravu, nepotřebujeme žádné doplňky stravy. Doplňky stravy nachází upotřebení zejména při probíhajícím onemocnění či rekonvalescenci, kdy lékař potřebuje navýšit hladinu konkrétních vitaminů, minerálních látek či stopových prvků.

Dále pak v životních situacích, jako je těhotenství a ním zvýšená potřeba kyseliny listové či jódu. Vegetariáni a vegani zase vypuštěním masa a živočišných produktů mohou trpět nedostatkem železa. Dost často je také zmiňováno potřebné zásobování vitaminem D, který v zimním období slunečním osvitem nezískáme, ale to se dá například vyřešit navýšenou konzumací jater, ryb či solárkovanými houbami.

Jde o novinku, kdy je houbám sluneční svit nasimulován pomocí speciální lampy, která je na několik sekund osvítí, čímž se dosáhne rapidního nárůstu obsahu vitaminu D. Tři až čtyři takto osvícené středně velké houby pokryjí denní doporučený příjem vitaminu D,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková.  

V podobě potravin jsou veškeré látky lépe využitelné, dochází totiž k synergickému efektu, kdy celkový efekt všech přijatých látek a živin je větší než samotný příjem jednotlivých látek. A abyste je využili na maximum, zvolte správnou metodu úpravy.

Kupříkladu při vaření vložte zeleninu až do vroucí vody, pokud ji dáte už do studené, může ztratit až 25 % vitaminu C. Je-li to možné, volte vždy suroviny čerstvé nikoli průmyslově vyrobené, které nedosahují takových nutričních hodnot. Při výrobě jsou totiž využívány postupy, během kterých dochází ke znehodnocení některých důležitých látek. Anebo se naopak často přidávají některé z těch nežádoucích,“ říká Kateřina Šimková.

Pozor na nadužívání

Pokud jste se přece jen pro jejich užívání rozhodli, buďte s jejich množstvím a kombinacemi obezřetní. Špatně namíchaný denní koktejl potravinových doplňků může tělu spíše uškodit. Není neobvyklé, že si lidé v dobré víře naordinují více druhů, nebo jejich množství záměrně navyšují, aby se účinek projevil rychleji. Proč by ne, myslí si, když se zdají být bezpečné a slibovaný výsledek je lákavý. O to spíše, že není nutné mít od lékaře předpis.

Pokud doplňky kombinujete, měli byste si ověřit, zda aktivní látky v nich obsažené si vzájemně rozumí nebo se nesčítají. Některé látky mohou být ve větším než doporučeném množství pro tělo až toxické. Jedná se zejména o vitaminy A, D, E, K, které se kvůli jejich rozpustnosti v tucích mohou v těle hromadit. Snáze se totiž uloží do tkání. Dávkujte je opatrně. Kdežto například u vitaminu C, který je rozpustný ve vodě, hrozí předávkování vzácně, tělo přebytky takto rozpustných vitaminů snadno z těla vyloučí,“ vysvětluje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Opačnou stranu mince užívání doplňků představuje schopnost těla zpracovat naráz pouze omezené množství. Připlatíte si za vysoký obsah dané látky, avšak tělo jej celé nevyužije a velkou část odfiltruje z těla ven. To se děje například u zmíněného vitaminu C, jehož využitelnost je cca 200 miligramů. Doplněk s tabletkou nabytou tisícem miligramů céčka je proto zbytečná investice.

Mají spalovače tuku smysl?

Spalovače se od sebe liší obsahem účinných látek, které fungují na dvou hlavních principech. Ty se stimulačním účinkem zvyšují produkci tepla (termogeneze), což napomáhá zrychlení metabolismu. Tělo vynakládá více energie, kterou bere nejčastěji z tukových zásob. Těmito látkami je například kofein, guarana, synefrin či extrakt ze zeleného čaje. Další variantou spalovačů jsou ty bez obsahu stimulantů, které fungují na principu lipolýzy v tukových tkáních. Tuky jsou přitom rozloženy a využity jako zdroj energie. Působí zde např. L-carnitin, CLA, chitosan. Komplexní spalovače pak kombinují oba principy.

Nicméně to, že doplněk nese název spalovač tuku bohužel neznamená, že bez jakéhokoli přičinění odvede práci za vás a kila půjdou dolů. Užívat jej má smysl v případě, kdy máte zajetý vyvážený jídelníček a naordinováno dostatek pohybu, čímž udržujete kalorický příjem v deficitu. V opačném případě raději investujte do kvalitních surovin nebo pomocné ruky ve formě krabičkové diety, která má jídla sestavená nejen tak, aby dostála cíli spotřebitele, ale také aby tělu dodala veškeré potřebné živiny a další prospěšné látky, navíc z přirozeného potravinového zdroje. Pokud splňujete zmíněné podmínky, ale máte však nějaké srdeční onemocnění, určitě se spalovačům vyhněte úplně, látky v nich obsažené mohou činnost srdce stimulovat, což není žádoucí.

Namísto drahých potravinových doplňků vyzkoušejte termogenní potraviny, které v závislosti na konkrétním organismu mohou navýšit rychlost metabolismu až o patnáct procent. Patří mezi ně například skořice, hřebíček, kajenský pepř či zelený čaj. Stejnou službu udělají i potraviny bohaté na bílkoviny. S těmi má tělo při zpracovávání více práce, a tak se uvnitř pořádně zatopí. Ale i zde platí, že je třeba přidat dostatek pohybu,“ upozorňuje Šimková.

Potřebuje tělo detox?

Různé reklamní materiály se nám snaží vštípit, že je potřeba provádět pravidelnou detoxikaci organismu. V přesvědčení, že je více než nutné zdravé tělo dostatečně pročistit od všemožných škodlivin, bakterií nebo snad parazitů, mnozí sahají po doplňcích stravy slibujících podporu a urychlení tohoto procesu. Jiní zase zařazují drastické půsty a speciální diety postavené na velice nízkém kalorickém příjmu, které však tělu spíše uškodí zpomalením metabolismu a tzv. jojo efektem. Ani jedno z toho však není nutné, tělo se totiž pomocí vylučovacích orgánů čistí samo.

Každý lidský organismus má přirozeně vyvinutý detoxikační systém, který funguje sám bez jakéhokoli našeho přičinění 24 hodin denně. Tento vlastní detoxikační systém tvoří játra, ledviny, trávicí trakt, lymfatický systém, plíce a kůže. Chcete-li z nějakého důvodu přece jen zařadit jakousi očistu, rozhodně tělu potravu neberte, ale dopřejte mu větší množství syrové zeleniny a ovoce skrz které tělo získá větší množství antioxidantů,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Pro přirozenou detoxikaci organismu od běžných toxických látek potřebuje naše tělo kvalitní a vyváženou stravu každý den. Hladovky, půsty, detoxy, vše s sebou nesou riziko nedostatku důležitých životně nezbytných látek pro správné fungování našeho těla, orgánů a jejich funkcí. Sečteno podtrženo, finance investujte raději do kvalitní čerstvé a pestré stravy namísto doplňků, které se často mohou minout účinku.

Food photo created by drobotdean - www.freepik.com

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio