Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

26.9.2018Lifestyle

Vyvážený příjem energie

Máte málo energie? Cítíte se stále unavení a vaše tělo říká, že dnešní trénink opravdu nezvládne. Možná jíte méně, než potřebujete.  Ať je malý příjem energie úmyslný, nebo neúmyslný časem to ovlivní trénink a může  vést k vážnějším poruchám.

Zjistit více

 
VYVAZENY PRIJEM ENERGIE

DIAGNOSTIKA

Hubnutí dnes doslova hýbe světem. Nadváha a civilizační choroby jdou ruku v ruce, a proto si uvědomujeme, že snížení váhy a udržení  je jednou z možností, jak si upevnit zdraví. Často se tak staneme obětí představy, že se musíme vydat cestou omezení příjmu potravy. A tím to začíná. Jsme stále unavení, v tréninku nedosahujeme výsledků jaké chceme a naše postava se vůbec nemění.

PŘÍZNAKY

Možná se vám zdá jako dobré řešení začít hodně sportovat a omezit příjem energie. Jen je třeba odlišit dietní stravu od sportovní. Výrobci dietní stravy svoje produkty někdy označují jako sportovní, ovšem ty nevyhovují potřebám aktivního sportovce.

Prvním varovným příznakem bývá nutnost snížit intenzitu tréninku, a také rychlý nástup únavy. Ztráta svalové tkáně a zvětšování zásob tuku následuje. Dále přichází zhoršení pleti, poruchy spánku, střevní potíže, totální vyčerpání a časté bolesti svalů.

Dlouhodobými dopady jsou oslabení imunity, úbytek kostní hmoty a někdy i porucha funkce štítné žlázy.

PŘÍJEM BEZ TLOUSTNUTÍ

To vše má opačný efekt než chceme. Jestli je mezi skutečným příjmem a výdejem velká propast a vaše tělo nedostává potřebné živiny, je  proces hubnutí narušen. Přestaňte se bát, že když více jíte a sportujete, tak budete přibírat. U sportující ženy to rozhodně neplatí. Pravda je taková, že se především zrychlí metabolismus, což chcete.

Sacharidy jsou důležité pro intenzivní trénink a bez nich to nejde. To platí bez ohledu na dnešní moderní tvrzení sacharidy omezovat. Pokud máte dosahovat intenzity až 70% náročnosti tréninku,  sacharidy jednoduše potřebujete, bez nich maximální nasazení není možné. Například HIIT trénink, který je velice efektivní na spalování tuků a celkovou úpravu vzhledu těla.

Správně načasovat doplnění energie před a po tréninku je velice důležité. Po tréninku musíte rozhodně doplnit bílkoviny i sacharidy. Jinak se nevyhnete pozdějšímu nájezdu na ledničku a budete se nekontrolovaně cpát vším co v jejích útrobách objevíte.

JAK NA TO?

Při méně intenzivním tréninku postačí doplnění energie pomocí zdravé a vyvážené stravy. V době kdy necvičíte, je třeba dbát na stravu bohatou na vlákninu a vitamíny (ovoce, zeleninu, celozrnné produkty), kvalitní bílkoviny (živočišné i rostlinné) a zdravé tuky (ořechy, avokádo). Hodinu před tréninkem se můžete zaměřit na rychlé sacharidy (např. cereálie s banánem).

Pro intenzivní trénink už potřebujete kvalitní suplementy, které podpoří výkon a regeneraci.

DOPORUČENÍ

Vzhledem k tomu, že každý jsme individuální a pro někoho je stejný trénink vysoce intenzivním, pro jiného naopak jen rozcvičkou, je lepší vyhledat odborníku, který pomůže se sestavením jídelníčku a určením optimálního příjmu energie. To vše s ohledem na váš výdej při sportu a ostatních denních aktivitách, jinak se vaše snažení o hubnutí bude míjet účinkem.

5 RAD

Poslouchejte svoje tělo a přestaňte ignorovat pocit hladu. Tím vám tělo skutečně dává signál, že potřebuje energii.

Zpětná vazba. Máte poslední dobou příznaky uvedené ve článku? Nejspíš něco děláte špatně, zkuste se zaměřit na dostatečný přísun energie a kvalitní stravu.

Nevynechávejte žádné jídlo. Stačí jen zapomenout dát si svačinu a už se to s vámi veze až do večera. A výsledek? Nemáte dostatečnou energii na trénink.

Nebojte se sacharidů. Extrémě nízký příjem sacharidů člověku opravdu neprospívá.

Přírodní suroviny. Začněte číst  etikety na výrobcích. Kupujte si produkty jen ze základních surovin. Žádné barviva, konzervanty a aromata. Vyhněte se soli a cukru, jak je to možné.

 

Rádi vám pomůžeme v poradnách Zdravého stravování. V Praze, Brně, Ostravě a  i na Slovensku v Žilině.  Kontakty najdete zde  http://www.zdravestravovani.cz/nutricni-poradenstvi/

 

napsala pro Zdravé stravování

Michaela Klopštock Rybová Dis.

Výživový poradce a osobní trenér

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio