Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

26.6.2023Lifestyle

Jak zhubnout břicho bez cvičení

Nevzhledných tukových faldů v pase se nelze zbavit pouhým cvičením, ale stěžejní roli hraje strava. Zbavte se nadbytečného tuku a dosáhněte plochého břicha.

Zjistit více

 
Jak zhubnout velké břicho

Většina partií jde zhubnout sportem a jídelníčkem. Existuje však jedna část těla, kterou pouhým cvičením ani například liposukcí neodstraníme a jídelníček zde hraje opravdu stěžejní roli. Napjatí, o kterou část jde? Jedná se, jak možná někteří z vás tuší, o břicho.

Viscerální tuk: příčina tučného břicha

V těle se vyskytují dva druhy tuků. Podkožní, jak název napovídá, je uložen pod kůží a u zdravého člověka tvoří nějakých 80 % tukových zásob. Jeho účelem je posloužit jako zásobárna energie v horších časech a chránit nás před chladem. „Břišní tuk, který můžete znát pod označením viscerální, doslova prorůstá dutinou břišní a obklopuje naše orgány. Jeho přílišné množství ale může orgánům bránit v jejich fungování, deformovat je nebo být příčinou jejich nedostatečné výživy a prokrvení, což v nejhorším případě může vést až k jejich selhání,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.  

Krejčovský metr jako vodítko

Odhalit problém s viscerálním tukem pomůže obyčejný krejčovský metr. Čím větší obvod pasu máme, tím je větší pravděpodobnost výskytu viscerálního tuku. „Změříte-li si u obvodu ženského pasu více než 80 cm a u mužského pasu více jak 94 cm, měli byste zpozornět. Přesné množství viscerálního tuku je možné diagnostikovat na speciálních přístrojích tzv. bioimpedancí. Analýza funguje na měření elektrického odporu lidských tkání pomocí slabého elektrického impulzu a vyhodnocuje odpor jednotlivých druhů lidských tkání dle obsahu vody,“ doplňuje Kateřina Šimková. Zajímavostí je, že i ženy s normálním indexem tělesné hmotnosti mohou mít přebytek útrobního tuku a zhruba 20 % obézních jedinců nadbytek útrobního tuku nemá. S přístroji fungujících na bioelektrické impedanci se můžeme setkat ve zdravotnických zařízeních, nutričních poradnách, obezitologických ambulancích či sportovních zařízeních.   

Omezte alkohol, fruktózu a nasycené mastné kyseliny

Jediným opravdu účinným opatřením, jak účinně zhubnout břicho, je pravidelný a vyvážený jídelníček, který bude mít zastoupení všech makroživin, tedy tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin. „Umírněte konzumaci alkoholu a nasycených mastných kyselin, neboť ty se významně podílejí na ukládání viscerálního tuku. Pokud však budeme tělo dlouhodobě a pravidelně zásobit tučnými jídly s nízkou výživovou hodnotou a jíst nepravidelně, zvýšené přítomnosti útrobního tuku se jen těžko vyhneme. Rizikový není jen tuk, ale podhoubím pro vznik viscerálního tuku je cukr, který je z 50 % tvořen fruktózou. 10 g přijaté fruktózy játra přemění na 3 g viscerálního tuku, pokud fruktóza není v kombinaci s vlákninou, což je případ třeba ovoce. Proto bychom se měli dlouhodobě snažit o snížení konzumace cukru, a je jedno, zda se bavíme o řepném, třtinovém, hroznovém apod. a průmyslově zpracovaných potravin, které ho obsahují,“ dodává Kateřina Šimková. 

Pravidelnost a vhodná skladba stravy

Vyhněte se jednostranně orientovaným jídelníčkům, které dlouhodobě omezují či dokonce vyřazují jednu či více živin. Vyvážený jídelníček počítá se všemi makronutrienty, tj. bílkovinami, komplexními sacharidy i kvalitními tuky. Hojnost ovoce a zeleniny dodá vlákninu, vitaminy i minerální látky. „Pro redukci hmotnosti je pak nutné udržovat kalorický deficit, ale nepodhodnotit energetický příjem. Energetický rozdíl, kterým dosáhneme při hubnutí kalorického deficitu odpovídá zhruba 20 % optimálního energetického příjmu. S kvalitními a šetrně upravenými potravinami dodáte organismu široké spektrum přínosných živin. Pravidelnost stravování zabrání přejídání a hladu. Oproštěním od nepřínosných skupin potravin v jídelníčku, kam spadají ty s obsahem fruktózy s absencí vlákniny či potraviny bohaté na nasycené mastné kyseliny, nebudete podporovat ukládání viscerálního tuku,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Tip na závěr: Jídelní programy krabičkové diety Zdravého stravování vám pomohou přejít na zdravý jídelníček, utužit pravidelnost stravování i udělat si představu o optimální velikosti porce.

Image by Freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio