Potraviny a jejich vhodné kombinace mohou ovlivnit příjem chybějících vitamínů či pomoci zhubnout, a nejen to. Optimálním jídelníčkem se můžeme i zahřát nebo si dodat chybějící energii. Přinášíme recepty pro duševní i fyzickou pohodu.
Rizoto z červené řepy s piniemi a ovocem
Suroviny
- 100 g rýže arborio
- 100 ml bílého vína
- 10 ml aceto bianco
- 15 g bílé cibulky (šalotky)
- 30 g olivového oleje
- 50 g parmezánu
- 30 g másla
- 250 ml zeleninového vývaru
- 100 g uvařené červené řepy
- 50 ml zeleninového vývaru
- 25 g jablek a 25 g hrušek
- jablečný ocet + badyán + hřebíček
- med
- pinie na ozdobu
Postup
Pokrájená jablka nakrájíme na kousky a naložíme do octa s kořením, necháme marinovat 2 hodiny, pak scedíme. Řepu uvaříme, nebo upečeme, oloupeme a rozmixujeme s 50 ml zeleninového vývaru na kaši. Bylinky nemusíme přidávat, tepelnou úpravou ve slupce získá řepa příjemnou chuť. Mixujeme až do úplného zlikvidování všech kousků, kaše musí být dokonale hladká.
Cibulku nakrájíme na velmi jemno, svaříme ve víně. Orestujeme na sucho rýži, aby se rozpálila, přidáme olej, rozehřejeme, přidáme svařenou cibulku s vínem, necháme víno odpařit, pak přidáváme postupně vývar, dokud nebude rýže měkká. Kaši z řepy vmícháme k rýži, postavíme opět na plotýnku a postupně necháme odpařit všechnu přebytečnou tekutinu.
Do rizota vmícháme parmazán, který vytvoří krásnou krémovitou strukturu. Dále přidáme máslo a dochutíme octem. Scezená jablka a hrušky dáme na pánev, zakápneme medem a zarestujeme. Připravené rizoto jimi posypeme spolu s parmazánem a piniemi.

Rizoto z červené řepy s piniemi a ovocem
Česnekovo-papriková směs se sezamem
Suroviny
- 50 g červené papriky
- 50 g zelené papriky
- 50 g žluté papriky
- 30 g cibule
- 5 g česneku
- 2 g sezamu (černý i bílý)
- 2 g řepkového oleje
- pepř
- provensálské bylinky
- sůl
Postup
Cibuli nakrájíme na tenké proužky, česnek na plátky. Papriky nakrájíme po švu, a poté na proužky. Nejprve na pánvi orestujeme cibuli, poté přidáme česnek a papriky a okořeníme solí, pepřem a provensálskými bylinkami. Restujeme tak, aby paprika zůstala na skus. Na závěr posypeme černými i bílými semínky sezamu.

Česnekovo-papriková směs se sezamem
Dýňová polévka se zázvorem
Suroviny
- 800 g dýně hokaido
- 150 g batátů loupaných
- 70 g cibule
- 35 g zázvoru
- 13 g česneku
- 225 ml kokosového mléka
- 850 ml vody
- 9 g soli
- 1 menší cibule
- olej
Postup
Batáty a česnek oloupeme. Dýni očistíme, vybereme vnitřní vlákna a semínka, slupku můžeme nechat, změkne tepelnou úpravou. Na plech naskládáme batáty, dýni, česnek, zakápneme olejem a dáme péct na 150 stupňů 15 až 20 minut.
Na oleji orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vodou a krátce povaříme. Přilijeme kokosové mléko, dosolíme, přidáme zázvor a rozmixujeme do hladka. Můžeme dozdobit dýňovým olejem, opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou.

Dýňová polévka se zázvorem
Jablečno-skořicový dezert s mandlemi, dýňovými semínky a ovesnými vločkami
Suroviny
- 90 g jablka
- 10 g medu
- 5 g slunečnicových semínek
- 5 g mandlí
- 2 g dýňových semínek
- mletá skořice dle chuti
- cca 10 ml teplé vody (nebo dle potřeby)
- 190 g bílého jogurtu
- 3 g řepkového oleje
- 8 g rozinek
- 30 g ovesných vloček
Postup
Jablka očistíme, vydlabeme jádřinec a zhruba polovinu jablek nastrouháme nahrubo. Rozehřejeme a spojíme med spolu s olejem. Do směsi pak zamícháme jablka.
Přidáme vločky, skořici, mandle, rozinky a směs semen. Podle potřeby přidáme trošku horké vody, aby vznikla lepivá směs.
Dáme na plech (výška směsi cca 2 cm) a důkladně upěchujeme. Pečeme při cca 180 C podle potřeby (cca 20 - 30 min) do zlatohněda. Po vychladnutí pokrájíme a podáváme s bílým jogurtem.

Jablečno-skořicový dezert s mandlemi, dýňovými semínky a ovesnými vločkami