Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

6.12.2020Lifestyle

7 stravovacích hříchů Vánoc. Pozor na ně!

Vánoce z pohledu výživy a bezpočtu laskomin, které nabízejí, jsou pro lidi úporně se snažící hlídat si linii, rizikovým obdobím. Katka Šimková poradí, jakým nástrahám se vyhnout, abyste si Vánoce užili, ale zároveň se nebáli na přes rok vlézt na váhu.

Zjistit více

 

Vysoký energetický příjem

Alfou a omegou udržení vaší hmotnosti je energetická rovnováha. Energetický výdej musí být v rovnováze, ne-li v převaze, vůči energetickému příjmu.

Jestliže si chcete dopřát typická vánoční jídla v tradičních úpravách, tak musíte jejich energetickou hodnotu vykompenzovat dostatečnou pohybovou aktivitou. Dopřejte si každý den vydatnou procházku na čerstvém vzduchu, která pomůže rozhýbat pohybový aparát od dlouhého sezení u televize a spotřebuje nabrané kalorie.

Vánoce svátky hojnosti

Vánoce ve smyslu jídla pro naše předky znamenaly svátky hojnosti. Na jejich sváteční tabuli se dostávaly potraviny, které si během roku dopřát nemohli. Na rozdíl od nás předci vykonávali převážně fyzickou práci a jejich standardní jídelníček nebyl nabitý cukry a tuky.

I my současníci chápeme Vánoce jako svátky blahobytu, ale v kontextu toho, že přes rok se nijak v jídle neuskromňujeme, připomínají Vánoce svátky obžerství. Dopřejte si kvalitní potraviny, ale s mírou.

Počet a velikost porcí

Ačkoliv k tomu situace svádí, snažme se hlídat počet i velikost porcí. Klasická jídla podávaná v závěru roku jsou plná cukru a tuku a mají navíc vysokou energetickou hodnotu. Tím, že jíme i hodně u televize a na jídlo jako takové se nesoustředíme, sníme daleko větší množství. Jíme tak, nikoliv z hladu, ale z nudy. Pozor na to.

Pozor si dávejte také na uzobávání přes den. Tam kousek něčeho ochutnáte, tu kousek cukroví a energetický příjem roste a roste. Určitě je vhodné dát si cukroví na talířek, abychom měli kontrolu nad tím, kolik toho sníme.

Příliš cukru

Ať si říká, kdo chce, co chce, sladit je nezdravé, ať sladíme jakýmkoliv druhem sladidla. Měli bychom se snažit jeho příjem co nejvíce snížit. Jak toho ale dosáhnout? Při pečení cukroví, pokud se to negativně nepodepíše na konzistenci těsta, zkuste použít o třetinu až polovinu cukru méně.

Budete možná mile překvapeni, že cukroví chutná líp a nejste z něj tolik přeslazeni. Využijte přirozeně sladkých surovin, jako jsou kokos, med, skořice, kakao či ovoce. Pokud poléváte (zdobíte) cukroví polevou, sáhněte po vysokoprocentní čokoládě a ne po nekvalitních tukových polevách. 

Nula živin

Myslete na to, že každým jídlem, i tím svátečním, byste měli organismu dodat nějaké živiny, jako jsou vitamíny, minerální látky, vláknina, kvalitní tuky či bílkoviny. Jde to vůbec? Jde!

U cukroví nebo u vánočky zkuste použít mouky s nutričními benefity. Vyzkoušet můžete třeba celozrnnou, špaldovou, teffovou, čirokovou nebo cizrnovou. Obalovat můžete cukroví v drcených nepražených oříšcích či semínkách. Ty jsou skvělým zdrojem tuků zdravých pro srdce, bílkovin, vlákniny, vitamínů B, vitamínu E a mnoha dalších minerálních látek a antioxidantů.

Nevhodná úprava

Kvalitní suroviny můžeme snadno zabít nevhodnou kuchyňskou úpravou a ještě jim zvedneme energetickou hodnotu. Bramborový salát je díky majonéze kalorická bomba. Nahraďte část majonézy bílým jogurtem, a pokud do salátu dáváte uzeninu, použijte místo nekvalitního měkkého salámu vysokoprocentní šunku. Rybu či řízek v trojobale lze připravit i na sucho v troubě. Nutričně výhodnější bude ale příprava ryby na přírodní způsob s bylinkami. Určitě si pochutnáte.

Držíte-li redukční dietu, tak můžete tučnost ryby snížit tím, že nesníte kůži. Kdo nemusí ryby, které jsou zdrojem jódu a vitamínu D a dalších prospěšných látek, může sáhnout po darech moře. Výběr je opravdu široký od slávek, ústřic, hřebenatek, přes kalamáry, sépie a humry, až po krevety či kraby.

Pozor na záludné kombinace

Když se nám přejí sladké, sáhneme po slaném, po něm máme žízeň a přichází na řadu kyselé. A pořád tak dokola. Navíc některé kombinace se vzájemně podporují. Příkladem je alkohol. Málokdo ví, že etanol v kombinaci s cukrem ovlivňuje energetickou hodnotu nápoje. Alkohol také otupuje naše zábrany a vzbuzuje chuť k jídlu.

A přiznejme si otevřeně, kdo z nás při popíjení nepodlehne vábení pochutin, jako jsou oříšky, chipsy, nebo jednohubky? Mějme i na paměti, že s přibývajícím věkem se nám zpomaluje jak spalování, tak dochází i k poklesu aktivity jaterních enzymů, které mají na starosti odbourávání alkoholu. Časté popíjení tak může být příčinou proč přibíráme a proč se rok od roku hůře vyrovnáváme s následky pití.

Povzbuzení na závěr. Vánoční svátky by měly být dobou pohody a skvělého jídla. Pokud během roku máte vyvážený a pestrý jídelníček s dostatkem pohybu nemusíte se žádných drastických čísel na váze po Novém roce obávat, i když si vánoční lahůdky dopřejete.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio