Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

21.4.2023Lifestyle

Duha z ovoce a zeleniny na talíři. Proč o ni usilovat? (1. část)

Pořád dokola zdůrazňovaná informace, že je žádoucí dostat na talíř pestrost potravin, se zdá být už ohraná. Nicméně má své opodstatnění. Různě barevné ovoce a zelenina oplývají jinou skladbou vitaminů, minerálních látek a zejména fytochemikálií.

Zjistit více

 
Recepty pro dobrou náladu i zahřátí

Pořád dokola zdůrazňovaná informace, že je žádoucí dostat na talíř pestrost potravin, se zdá být už ohraná. Nicméně má své opodstatnění, a to i v případě ovoce a zeleniny, a hned vysvětlíme proč.

„Různobarevné ovoce a zelenina oplývají jinou skladbou vitaminů, minerálních látek a zejména fytochemikálií. To jsou biologicky aktivní látky protektivních vlastností. Dosavadní fytochemický výzkum ukazuje významný vliv na prevenci řady onemocnění, což vede k jednoznačnému doporučení dostatečné konzumace ovoce a zeleniny. V každém jejím kusu se mohou vyskytovat desítky až stovky těchto přínosných fytochemikálií, a to v různých poměrech. Navíc fytochemikálie ovlivňují charakteristickou vůni, chuť i barvu ovoce či zeleniny,“ říká nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková.

Jednostranně orientované konzumaci plodů se však vyhněte. Například nadměrný a velmi častý přísun rajčat ve stravě může vést díky sloučenině solanin k nahromaďování vápníku a bolestivým otokům kloubů či strumigeny obsažené v brukvovité zelenině mohou narušit normální funkci štítné žlázy. Pojďme si ukázat konkrétní případy zástupců jednotlivých barevných skupin plodů i čím nám mohou konkrétní skupiny prospět.

Červené spektrum

Za červenou barvou stojí zejména karotenoid lykopen a pigmentové molekuly antokyanů, které se řadí mezi tzv. flavonoidy a mají výrazné antioxidační vlastnosti.

Konkrétní zajímavosti:

rajčata – k nejlepšímu vstřebání lykopenu z rajčat dojde po jejich tepelné úpravě.

červené třešně – Jsou bohaté na kvercetin, což je antioxidant účinný při posilování imunity a snižování rozvoje respiračních infekcí.

višně – některé odrůdy višní obsahují přírodní melatonin, který má pozitivní účinky na naše pocity spánku a bdění. Na rozdíl od syntetického melatoninu nesnižuje jeho přirozenou produkci v našem těle.

jahody – jsou bohaté na antioxidanty a semínka na jahodách obsahují zinek, který zvyšuje hladinu testosteronu.

červený rybíz – zásobuje tělo potřebným vitaminem C. Vitamin E, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, železo a další prvky doplňují zdravý koktejl živin. Obsažený rutin napomůže pevnosti cév a kardiovaskulárnímu zdraví.

Oranžovo-žluté spektrum

Jestliže lykopen, který stojí za červenou barvou plodů, nebude mít pro svůj vznik optimální teplotní podmínky, tak příroda zařídila, že dojde k vytvoření jiných karotenoidů. A ovoce a zelenina rázem získají žluto-oranžové vybarvení.

„Typickým vitaminem, který se přetváří z karotenoidů, je vitamin A. Do žluto-oranžova zbarvené ovoce obsahuje foláty, které jsou nezbytné v těhotenství pro vývoj plodu. Plody s karotenoidy hrají roli například pro zdravý zrak, vývoj placenty či spermií, ale i pro metabolismus kostí a růst buněk,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Konkrétní zajímavosti:

mrkev – podobně jako u rajčat je nejvhodnější pro vstřebání karotenoidů tepelná úprava zejména s přídavkem tuku.

dýně – je velmi bohatá na xatofylové barvivo lutein, který má pozitivní vliv na zrak a konkrétně chrání a regeneruje oči. Dýně blahodárně působí i na trávicí a vylučovací soustavu, protože ji z 90 % tvoří voda s množstvím vlákniny. Obsažené enzymy zejména v čerstvé dýňové šťávě mají kladné účinky na nemocnou slinivku. Výjimečný je i poměr vitaminů a minerálních látek, zejména sodíku a draslíku, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému. Opražená semínka dýně můžete chroupat u televize jako pochutinu, která je bohatá na provitamin A, vitamin E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou.

meruňky – v době optimálního stupně zralosti jsou dobrým zdrojem vitaminu C a provitaminu A. Konzumací 3 větších meruněk pokryjeme polovinu doporučené denní dávky provitaminu A, a 4 větší meruňky nám zajistí polovinu doporučené denní dávky vitaminu C.

kaki – má významné množství manganu a provitaminu A či je dobrým zdrojem folátu, riboflavinu či thiaminu. Nezapomeňme, že vitamin A je rozpustný v tucích, proto zkombinujme například kaki s tučnějším jogurtem či tvarohem.

batáty – sladké brambory jsou nejen bohaté na beta-karoten, ale jsou i zdrojem komplexních sacharidů, které dodají energii.

Pokračování příště 

Image by Freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio