Jak dlouho trvá trávení jídla? Zajímavosti, které možná změní váš přístup
Věděli jste, že délku trávení jídla ovlivňuje typ jídla, jeho úprava či hydratace? Pojďme si názorně ukázat, jak a čím můžeme trávení zlepšit.
Zjistit více
Věděli jste, že délku trávení jídla ovlivňuje typ jídla, jeho úprava či hydratace? Pojďme si názorně ukázat, jak a čím můžeme trávení zlepšit.
Zjistit více
Jak dlouho trávíme jídlo? Otázka bytí, či nebytí jako z úst Hamleta. Hodně z nás může nad touto problematikou mávnout rukou, ale zkuste věnovat pár minut svého času tomuto biochemickému procesu. Rychlost a kvalita trávení mají vliv na hubnutí, záněty v těle, produkci hormonů, imunitní oslabení i rozvoj civilizačních onemocnění. Třeba vás ucelená fakta přimějí přehodnotit to, co jíte, a jak. Pojďme se podívat na faktory, které mají přímý vliv na naše trávení, zpomalují rozklad a průchod trávicím traktem.
Čím vyšší obsah tuku, tím je jejich rozklad náročnější, proto se doba zpracování jídla a vyprazdňování protahují. Sváteční kachnička nebo husa oproti libovému masu nám bude ležet v žaludku třeba až osm hodin.
Bílkoviny se tráví déle než sacharidy, což je přínosné z důvodu energie a zasycení, proto usilujeme o to, aby bílkoviny byly v každém denním jídle. Vhodnější jsou pro nás bílkoviny z libového masa, protože jsou lépe stravitelné a dietnější, protože jejich energetická hodnota je nižší. Taková kuřecí či krůtí prsa strávíme za 2 až 3 hodiny.
Smažením do sebe jídlo natahuje tuk jak školní houba vodu. Pakliže smažíme tučnou krkovici nebo obalovanou goudu, znásobíme množství tuku v jídle a prodloužíme dobu trávení o několik hodin. Taková ryba připravená v páře profrčí trávicím ústrojím rychlostí světla. Způsob úpravy nezvyšuje obsah tuku a maso má nižší obsah pojivových tkání a tuku, což nahrává rychlejší stravitelnosti.
Tím, že si jídlo rozdělíme do více menších porcí, efektivně zkrátíme dobu trávení o 1 až 3 hodiny, a to není k zahození. Jako bonus nebudeme mít hlad, protože budeme jíst častěji. Zkrátka situace win-win.
Dalším faktorem délky trávení jídla je bezpochyby hydratace. Bez vody nebude žaludek produkovat žaludeční šťávy, což se promítne do délky doby trávení, které natáhneme zase o několik hodin. Voda je klíčová pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové a dalších enzymů potřebných k efektivnímu trávení. Navíc voda ovlivňuje i motilitu žaludku, tedy schopnost žaludku mechanicky zpracovávat potravu a posouvat ji dále do tenkého střeva.
Jíme a zapíjíme večeři alkoholem? Tak to nám bude těžko hodně dlouho. Vezměme si příklad oblíbených grilovaček, kdy tučné klobásky a krkovice prokládáme pivem či vínem a pak fňukáme, že nás bolí břicho a jsme přejedení a do rána trpíme. Zde je souběh několika okolností. Vedle neadekvátních, tučných porcí masa a sýrů nás trápí často dehydratace a alkohol, který tělo vyhodnocuje jako toxin. Jeho rozložení má absolutní prioritu, proto se ho tělo snaží za všech okolností zlikvidovat co nejdříve. Teprve až se s ním vypořádá, dojde na trávení a zpracování ostatních složek potravy.
I pozice, ve které jíme, významně ovlivňuje rychlost trávení jídla. Nejméně vhodnou polohou konzumace jídla a následného trávení je vleže. Extrémně tím zpomalíme trávení, protože se potrava hůře posouvá traktem. Navíc si můžeme vyvolat reflux, pálení žáhy a nadýmání.
Čas, kdy jíme, může vstupovat do rychlosti trávení jídla. V noci se organismus soustředí na regeneraci a obnovu buněk, a tak tráví minimálně. Produkce trávicích enzymů je nízká, zvýšený hormon melatonin zpomaluje trávení a motilita žaludku a střev je zpomalená.
Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.
Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.
+420 517 070 333Po-Pá: 8:00-16:00
Ne: 12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)
Copyright ©2025 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio