Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

4.1.2021Proměny

Jak se zbavit „pivního“ pupíku aneb proměny se Zdravým stravováním

Boj s nadváhou vede mnoho z nás. Patříte také mezi ty, pro které představuje vlastní hmotnost nepřítele číslo jedna?

Zjistit více

 

Že jste vyzkoušeli již různé diety, ale žádná se vám neosvědčila? Rádi bychom vám ukázali a namotivovali vás, že to prostě jde a i pořádného „pivního“ pupíku se lze zbavit, a ještě se přitom můžete pořádně najíst. Máme pro vás důkaz místo slibů, a tím je proměna Petra, který se podělil o svou zkušenost s bojem s nadváhou.

Startovací pozice

Pojďme si Petra krátce představit. Petr je mladý 33letý muž, který pracuje jako referent nákupu a výroby v potravinářské firmě. V práci se jak nasedí, tak ujde kolem 10 000 kroků za den. Na svém začátku v boji s kily trpěl vysokým krevním tlakem, na který bral léky a bolavým kolenem. Jeho startovací hmotnost ukazovala celých 126,6 kg při výšce 176 cm.

Petr se rozhodl zbavit nadbytečných kil s pomocí krabiček Zdravého stravování pod dohledem našich nutričních specialistek. Jak to dopadlo můžete přehledně vidět sami v následujících tabulkách porovnávající Petrovu proměnu a jeho hodnoty PŘED a PO.

Srovnání PŘED a PO

HODNOTY PŘED PO ROZDÍL
hmotnost 126,6 kg 109,3 kg 17,3 kg
svalová hmota 44,4 kg 44 kg 0,4 kg
tuková hmota 49,4 kg 32,5 kg 16,9 kg
viscerální tuk 225 cm² 140 cm² 85 cm²
procento tuku v těle 39 % 29,7 % 9,3 %
obvod pasu 136,6 cm 115 cm 21,6 cm
obvod boků 123,5 cm 115,7 cm 7,8 cm

Cílem společného úsilí s nutričními specialistkami bylo, aby došlo ke snížení tukové hmoty při zachování svalů a zlepšení celkové fyzické kondice. Hodnoty byly měřeny pomocí InBody analyzátoru.

Hodnoty viscerálního tuku byly na začátku velmi vysoké, stejně tak množství tukové hmoty. Petrovi jeho hmotnost nedovolovala příliš sportovat a při delší chůzi pociťoval bolest v koleni. Vysoká hodnota vnitřního tuku představovala značná zdravotní rizika.

Cesta za novým tělem

Nutriční specialistka nastavila Petrovi jídelníček na míru s hodnotou blížící se bazálnímu metabolismu. Ze stravovacích variant byl zvolen program Pro zdraví 8 000 kJ. Bylo zajištěno, aby strava Petra obsahovala dostatečné množství energie, bílkovin, sacharidů a tuků.

Stravovací režim s pěti chody jídel denně učil Petra správným stravovacím návykům. Pro dosažení nejlepšího výsledku je potřeba postupně začleňovat do celkového režimu pohyb a udržet jeho motivaci. Nutriční specialistka proto volila postupné začleňování pohybu a snažila se v Petrovi udržet motivaci, a to i během nejzáludnějšího období, kterými jsou Vánoce. Jak to probíhalo?

První startovací měsíce

Jelikož byl Petr zvyklý jíst nepravidelně a jeho strava obsahovala převážně sacharidy a celkově nesprávnou skladbu jídel, nový stravovací režim byl pro tělo velkou změnou a první 3 měsíce měl Petr při měření skvělé výsledky – každý měsíc o 2 kg méně.

Ruku v ruce se snižoval vnější tuk s tukem vnitřním neboli viscerálním a svalová hmota se udržovala na stejných hodnotách. Petr v tomto období přidal ke stravě více pohybu a do práce začal jezdit na kole, což odpovídalo zhruba 30 km každý den.

V následujícím období nastal podzim a během měsíce října Petr shodil dalších 1,5 kg. Za dosavadní 4 měsíce Petr byl schopen snížit svoji hmotnost o 8,5 kg, což již pozitivně pociťoval především na břiše (naměřený rozdíl obvodu těla činil 10 cm).

Petr zařadil do svého režimu na doporučení specialistky více pohybu a začal běhat. Výsledkem byly v listopadu další 4,3 kg tuku dole a o další 3 cm v pase míň. Fyzička Petra se zlepšovala a on sám se cítil stále lépe a nabitý energií.

Vánoce si Petr užil se vším všudy a krabičky neužíval po dobu 2 týdnů, v jídelníčku se však snažil zachovat pravidelnost a vyhnout se nezdravému přejídání. Výsledek byl na konci měsíce úbytek tukové tkáně o 800 g.

Nový rok, nové tělo

V lednu potřeboval Petrův organismus něčím nastartovat, nutriční specialistka proto nasadila Petrovi nový jídelníček se sníženým obsahem sacharidů – Protein Extra 8 000 kJ. Petr ocenil větší podíl masa v jídelníčku a změnu na přílohách. Jídelníček si užíval 14 dní a následně mu byl opět nastaven program Pro zdraví, ale již ve variantě 9 000 kJ.

Už byl čas, kdy bylo potřeba pro Petra navýšit energetický příjem, aby tělo nestagnovalo a zrychlil se mu opět metabolismus. Pokud na něj přišel hlad či chutě, doháněl to konzumací bílkovin (šunkou, Cottage sýrem, kefírem). Výsledkem byly za 3 týdny téměř další 3 kg dole. V tomto duchu Petr pokračoval a začátkem měsíce března měl celkově o 17,3 kg tělesné hmotnosti méně a z toho celých 16,9 kg připadalo na tukovou hmotu.

Zajímavosti

Na začátku, když Petr s krabičkami začínal, tak měl pocit, že s takovým množstvím jídla nemůže nikdy zhubnout. Naučil se udělat si na něj čas a jídlo si i vychutnat. Petr získal novou energii a začal se cítil skvěle.

Při pravidelné kontrole u praktického lékaře na Petra čekalo milé překvapení, když mu byl naměřen ukázkový krevní tlak a byly mu vysazeny léky, které doposud na něj užíval. I dalšího zdravotního neduhu, jako byla bolest kolene, se společně s nadbytečnými kily zbavil.

Podívejte se i na ostatní proměny.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio