Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

14.7.2020Lifestyle

Letní superpotraviny ze zahrádky

Volný čas a veškerý um, který jste vložili do péče o zahradu se vám nyní vrací, a můžete sklízet první plody vaší práce.

Zjistit více

 

Obecně je všechno ovoce prospěšné, ale některé má opravdu významné množství vitamínů a minerálních látek. A to dokonce tolik, že je směle můžeme zařadit mezi superpotraviny. Báječné je i to, že je máme nadosah, a nemusí k nám cestovat přes půlku Evropy. Pokud nevlastníte zahrádku, nezoufejte, můžete vyrazit na samosběr nebo si najít v okolí svého bydliště farmáře či drobného pěstitele, který přebytky rád prodá. A ke kterému ovoci upřít pozornost?

Jahody

Pár jahod denně hladce pokryje potřebu vitamínu C. Provitamín A, kyselina listová, železo i draslík podporují imunitní systém. Barvivo tzv. antokyany pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. „Jahody na nás působí jako silný antioxidant, dokonce nejsilnější ze všeho ovoce vůbec. Pro někoho překvapivě, i přes svoji sladkou chuť, mají velmi malý obsah kalorií v porovnání s ostatním ovocem i zeleninou, a to i kupříkladu když je srovnáte třeba s takovou dýní,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Meruňky

Jsou nejcennějším peckovým ovocem, obsahují tolik vitamínu C, vitamínů skupiny B, provitamínu A, kyseliny listové, mědi, kobaltu, draslíku a dalších důležitých látek, že se na dlouhou dobu staly předmětem zkoumání vědců. My žádné vědecké meruňkové experimenty nepotřebujeme, protože se opíráme o dlouhá léta výzkumů našich babiček a prababiček. Meruňky můžeme jíst nasladko i naslano, mražené, sušené i zpracované ve formě zavařenin, marmelád, pečených čajů a ano, i likérů a pálenek. V tomto období je doporučuji čerstvé, díky obsahu vlákniny i pro ty, kteří jsou v procesu hubnutí.

Rybíz

Je škoda, že rybíz je v dnešní době opomíjeným ovocem. Děláme velkou chybu, protože podobně jako jahody nás zásobuje potřebným vitamínem C. Vitamín E, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, železo a další prvky doplňují zdravý koktejl. „Nejvíce vitamínu C je samozřejmě v černém rybízu. V tom červeném zase najdeme kyselinu salicylovou, přesně tu, kvůli které v zimě kupujeme různé chemické preparáty na nachlazení. Obsažené barvivo – karotenoidy – opět antioxidačně kouzlí s našim stárnutím a rutin pracuje ze všech sil pro naše cévy,“ upozorňuje nutriční specialistka Katka.

Angrešt

Ovoce pro dospělé i děti. U dětí podporuje správný růst a u dospělých posílí nervovou soustavu. V tomto ovoci znovu ve složení najdeme vitamín C, provitamín A či skupinu vitamínů B. „Nezanedbatelný je obsah křemíku, stavebního materiálu našich kostí, manganu a hořčíku, důležitých pro svaly. Vláknina je přibalena jako bonus navíc,“ doplňuje Katka Šimková.

Maliny

ABC, všechny tyto vitamíny najdeme v malinách a navíc i vysoký obsah kyseliny ellagové. Že jste o ní ještě neslyšeli? Snižuje cholesterol a ve spolupráci s rutinem, kterého jsou maliny plné, posiluje celý cévní systém, zastavuje krvácení v těle. Pokud se potýkáte s krvácením dásní nebo z nosu, tak by to mohlo pomoci. Věděli jste, že jsou maliny žlučopudné? Máte-li problém se žlučníkem či játry, tak maliny určitě do jídelníčku zařaďte.

Borůvky

Štít proti volným radikálům aktivuje už jedna hrst, ať už lesních, nebo zahradních borůvek, neboť jsou napěchovány antioxidanty. Pravidelný přísun borůvek přispěje ke zlepšení zraku a může napomoci i s únavou nebo pobolíváním žaludku. Takže vitamínové pilulky nepotřebujete, když můžete sáhnout po přírodním zdroji,“ uzavírá nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio