Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

25.1.2023Lifestyle

Nejčastější téma nového roku: jak (nej)rychleji zhubnout

Nový rok je spjat s předsevzetími a nejčastější z nich se týká hmotnosti, respektive toho, jak co nejrychleji zhubnout. Existuje mnoho diet, ale měli bychom volit takové, které v protiváze rychlého hubnutí poskytnou tři zásadní benefity: neohrozíme své zdraví, zhubneme udržitelně a budeme jíst chutně a s radostí.

Zjistit více

 
Jak rychle zhubnout a zároveň si neublížit a hmotnost si udržet?

Jednostranně orientované diety krátkodobě a pod dohledem

Motivačním nástrojem pro změnu stravovacího režimu a rychlého hubnutí může být ketogenní dieta. Jedná se o tzv. dietu extra nízkosacharidovou v porovnání s jinými typy low carb diet. „Maximální hranice denního příjmu sacharidů u ketogenní diety nepřesáhne 10 %. U této diety je pak navýšen v protipólu příjem tuku. Značné oblíbenosti této diety nahrává rychlá redukce tuku v krátkém čase. Tato dieta se však může držet pouze krátkodobě a je vhodnější ji podstoupit pod odborným dohledem. U ketogenní diety je nesmírně důležité striktní dodržování rozložení živin, i například zelenina bohatá na sacharidy, která je za normálních okolností přínosná, může křehké prostředí ketózy narušit a proces vzniku ketolátek zastavit. Málokdo ví, že pokud nezařadíme během hubnutí pohybovou aktivitu, můžeme místo tuku ztrácet svalovou hmotu, a to není žádoucí,“ zmiňuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování. Častým pozitivním projevem této diety může být i zlepšení hladiny tuků a cukrů v krvi.

Kvalitní jídlo = kvalitní živiny

Je dobré si uvědomit, že dieta by pro nás neměla být stresující a měla by být co nejpřirozenější. Vsaďte na dietní režim, který nebude postaven na syntetické pseudostravě ve formě prášků či koktejlů. Dietní jídelníček z běžných surovin vám dopřeje živiny v přirozené a pro organismus nejvýhodnější formě. Odpadne i trápení, jak si na nekonvenční stravu zvyknout a neomezit si jídelníček. „Stravování i v době rychlého hubnutí by pro vás mělo být příjemné a chutnat vám. Proč si dobrovolně osekávat jídelníček, každá potravina má jinou skladbu živin a může naše smysly potěšit různorodými chutěmi. I v posledních letech vyzdvihovaná ketodieta může být připravena z úplně běžných potravin a stále platí i to, že dieta by měla respektovat individuální nastavení člověka. Zdravé stravování například i v případě dietního jídelníčku KETO připravuje stravování v několika energetických hodnotách a zohledňuje tak individuální potřeby člověka, který chce hubnout,“ dodává Kateřina Šimková.

Konec diety nesmí vést k původní hmotnosti a špatným návykům

Problémem většiny diet je to, že se zapřeme, nasadíme mnohdy drastický režim, který ale vydržíme jen omezenou dobu, a jakmile dosáhneme požadované hmotnosti, tak se vrátíme k původnímu stylu stravování. A co se nestane? Pracně shozená kila jsou zpět a možná ještě nějaké navíc. „Chcete-li opravdu trvale zhubnout, musíte v konečném důsledku přistoupit k celkové změně přístupu stravování. Abyste například udrželi skvělé výsledky dosažené programem KETO, tak po skončení doporučujeme klientům v mezikroku, než přejdou na běžné zdravé stravování, zařadit stravovací program s lehce navýšeným obsahem sacharidů,“ uzavírá Kateřina Šimková. Prostřednictvím krabičkové diety, ať je už zvolen pro hubnutí jakýkoliv program, se naučíte i pravidelnosti stravování a uděláte si představu o optimálním nutričním rozvržení jídla. Navíc, než proniknete do základních principů sestavování vyváženého jídelníčku, postará se o to tým zkušených nutričních poradců, a změna stravovacích zvyklostí tak bude pro vás bezstarostná a komfortní.

Obrázek: Image by rawpixel.com on Freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio