Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

14.5.2018

Objevte zelené životabudiče

Saláty jsou hlavně v letním období oblíbenou součástí jídelníčku. Pokud nechcete po obědě zůstat paralyzováni dávkou horkého vývaru a svíčkové, měli byste volit lehčí a stravitelnější menu. Což saláty splňují bezvýhradně. Mají nízkou kalorickou hodnotu a současně množství vitamínů, minerálů a vlákniny.

Zjistit více

 
Objevte zelené životabudiče

Ovšem pokud se jedná o salát nahrazující oběd, je nutné doplnit prospěšnou zeleninu makroživinami – bílkovinami, sacharidy a ano, i tuky. Možná si říkáte, že přece chcete zhubnout, tak zelenina stačí, ale opak je pravdou. Sacharidy slouží jako zdroj energie, pokud jejich denní příjem drasticky omezíte, budete trpět hladem a pravděpodobně se nevyhnete jojo efektu. Stačí vybrat si kvalitní sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

O bílkovinách nikdo nepochybuje, že by měly být důležitou součástí našeho jídelníčku, ale ruku na srdce, kolik bílkovin za den vaše jídlo obsahuje? A přitom bez bílkovin bude metabolismus výrazně pomalejší a neporoste svalová hmota, která spaluje daleko více energie než tuk, a to dokonce i když jen sedíte u počítače. Pokud salát doplníte libovým masem, rybami, luštěninami a mléčnými výrobky dosáhnete vyváženosti, o kterou v případě stravy jde především.

Tuk nemusíte považovat za sprosté slovo, vyberte si však opět variantu zdravou, jako jsou oříšky, rostlinné oleje, avokádo, ryby.

Nemusíte mít obavu, že si nezvládnete správně složit obědový salát, není to operace srdce, stačí naslouchat selskému rozumu a svému tělu.

Případně si můžete objednat salát z našeho programu Salát+. Naše nutriční specialistka Katka Šimková vše nastudovala a spočítala, naši kuchaři připravili a naši řidiči přivezou na místo, které si určíte.

Abychom vás přesvědčili o pozitivních účincích jednotlivých ingrediencí, vypátrali jsme, o co budete ochuzeni, pokud salát do jídelníčku nezařadíte.

Základem většiny zeleninových salátů je listový salát, nejčastěji hlávkový. Jeho zelené listy jsou bohaté na antioxidanty, hořčík, železo a kyselinu listovou. Je proto ideálním jídlem pro zvýšení naší výkonnosti, okysličení buněk, posílení srdce a podporu procesu zužitkování bílkovin. Vláknina v něm obsažená zajišťuje rychlejší pohyb střev a odstraňování toxických látek a tuků z těla. Je tudíž nenahraditelným pomocníkem při jakékoliv redukční dietě.

Červený salát je jedním z nejlepších zdrojů karotenů, které podporují tvorbu červených krvinek a zároveň chrání lidské tělo před vlivy volných radikálů.

Ledový salát obsahuje množství minerálních látek, vitamínu B,C,E, ale především lactucin, který klidní nervy, stres a pomáhá při nespavosti.

Polníček prý ze všech salátů obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, je bohatý na vitamíny – C,B, provitamin A, kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor a sodík. Nejdůležitější látkou je hořčík, který posiluje srdce, zlepšuje vitalitu a soustředění a celkově posiluje imunitu organismu. Vitamínu C obsahuje tato drobná rostlinka dokonce více než citron a po červené řepě má nejvíc železa ze všech druhů zeleniny.

Rukola nás zajímá pro obsah vitamínu C, beta karotenu a chlorofylu.

Špenát nesmí rozhodně chybět, ovlivňuje tvorbu svalstva a předchází degeneraci oční sítnice díky beta karotenu, luteinu a vitamínu K.

Salát Dubáček je nutričně mimořádně hodnotný, obsahuje vitamín C, provitamín A, kyselinu listovou, vitamíny B1, B2, E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód. Obsahuje množství vlákniny, který urychluje pohyb střev, odstraňuje zácpu a váže jedovaté látky. Má výrazné protikřečové a tišící účinky.

O zelených životabudičích ze zahrádky je to prozatím vše, doufáme, že jsme vás inspirovali k dalšímu kroku směrem ke svěžímu jídelníčku.

 

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio