Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

7.5.2021Lifestyle

Proč a jak se orientovat v etiketách potravin I.

Všichni víme, že potraviny mají na obale nějaké informace. Jak ale průzkumy ukazují, zas takovou pozornost jim nevěnujeme a hodně lidí neví, jak v etiketách číst. Připravili jsme tedy se zakladatelkou a nutriční specialistkou Zdravého stravování, Kateřinou Šimkovou, povídání o tom, jak se v nich zorientovat. Je to problematika dlouhá, a tak ji rozdělíme do několika částí.

Zjistit více

 

Etiketa, cesta pro nalezení (ne)žádoucích potravin

Prostudováním etiket výrobků se můžete vyvarovat konzumace nutričně nepřínosných potravin a látek, které potravou přijmout opravdu nechceme, ať už se jedná o aditiva, barviva, nadbytek cukru a soli, ale také naopak.

Pakliže se snažíme vyhledávat konkrétní žádoucí složky, jako jsou vláknina, bílkoviny, komplexní sacharidy či podíl ovoce. To vše, a ještě víc se můžeme dozvědět právě z „rodného listu“ potravin, ke kterému se dá obal přirovnat. Pozor, nespoléhejte se na grafické zpracování a ikonografiku na přední straně obalu, která může používat „zavádějící“ informace.

To, jestli je skutečně výrobek bohatý na proteiny, zjistíte v detailním nutričním složení. Mnohdy může mít výrobek bez vyzdvihnutí vysokého obsahu proteinů více než ten, který to hlásá na přední straně obalu. Ačkoliv výrobci využívají tvrzení pro snadnější orientaci spotřebitele, je potřeba si to ověřit v popisu složení. Ne všichni výrobci jsou poctiví.

Potravina vhodná právě pro mě

Při výběru potravin se tedy v první řadě soustřeďte na to, co od výrobku vy sami očekáváte. Hubnete? Pak vás v prvé řadě bude zajímat energetická hodnota, která se zpravidla uvádí na 100 g výrobku a obsah živin, tedy množství bílkovin, sacharidů a tuků.

Jste celiak, nebo máte alergii na nějakou složku potravin? Vás bude prioritně zajímat logo přeškrtnutého klasu, tedy znak pro bezlepkové potraviny a zvýrazněné položky ve složení. Právě zvýrazněním textu ve složení (např. kurzívou, vytučněním) se označují alergeny.

Označení bio vás pak informuje, že produkt je výsledkem ekologického zemědělství. U potravin pro děti vás zase bude zajímat obsah soli a cukru.

Zajímá mě, z čeho je potravina vyrobená

Od toho je tu složení. Vězte, že posloupnost uvedených informací ve složení není náhodná. Suroviny jsou uvedeny v takovém pořadí, jaké je jejich množství ve výrobku.

Dáme příklad. Hledáte kvalitní oříškové máslo. Bude-li složení výrobku (1) začínat slovy cukr, palmový olej a lískové ořechy 13 %, bude vhodnější sáhnout po jiném výrobku (2), jehož složení začíná surovinami lískové ořechy 80 % a hořká čokoláda 16 %. To je z pohledu surovinového složení výrobku. Když zjistíte, že oříškové máslo (1) má navíc 57,5 g sacharidů a z toho celých 56,3 g tvoří cukry, bílkovin má 6,3 g a celková energetická hodnota na 100 g znamená příjem 2252 kJ, a konkurenční oříškové máslo (2) má jen 15,3 g sacharidů a z toho cukry tvoří 12,8 g, zastoupení bílkovin je 12 g a celková energie na 100 g dosahuje 2701 kJ, pak oříškové máslo (2) bude rozhodně vhodnější volbou. Jak z důvodu kvality použitých surovin, tak z nutričního pohledu, ačkoliv je jeho energetická hodnota trochu vyšší.

V dalším díle této problematiky se budeme věnovat tomu, jak číst v etiketách výrobků, pokud chceme hubnout.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio