Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

17.1.2022Lifestyle

Vše o výživovém poradenství aneb pomocník na cestě ke zdraví a štíhlosti

Moderní výživové poradenství je služba, která vám dokáže být velkým pomocníkem při cestě za vysněnou postavou, a to zdravým způsobem. Touha po štíhlé linii může totiž často vyústit ve špatné stravovací návyky, nekonečný boj s jojo-efektem a někdy bohužel i k poškození zdraví. Cílem těchto řádků je vysvětlit, proč se vyplatí vyhledat nutriční poradnu a změnu svého stravovacího režimu a hubnutí nastavit pod dohledem skutečného odborníka.

Zjistit více

 

Nutriční specialista versus výživový poradce

Možná některé z vás překvapí, jak velký je rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem. Profese výživového poradenství není ukotvena v zákoně, a tak jednoduše stačí splnit podmínky pro volnou živnost. To znamená, že není vyžadováno žádné speciální vzdělání. Někteří výživoví poradci mohou projít různě dlouhými kurzy v časovém rozmezí od několika dní až měsíců. Přestože může být řada kurzů i akreditovaná např. MŠMT, nemohou svou šíří a komplexností ani zdánlivě konkurovat vysokoškolskému vzdělání.

S jakými odborníky se lze setkat a komu můžete po odborné stránce věřit?

Nutriční terapeut naproti tomu má vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání a tím pádem disponuje povědomím o vnitřním lékařství, léčebné i klinické výživě, má znalosti fyziologie i anatomie či farmakologie, orientuje se v základech potravinářských technologií a zbožíznalství nebo také nutriční toxikologii. Nutriční specialista je označení navazujícího magisterského studijního oboru dostupného na LF MU a 1. LF UK. Tito odborníci mohou erudovaně sestavovat výživové plány, edukovat v oblasti výživy či pracovat s nemocnými lidmi. Mohou vám poradit při obezitě, potravinových alergiích, intolerancích či jiných zdravotních neduzích, které je vždy potřeba zohlednit při nastavování nového stravovacího režimu,“ vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

S těmito odborníky, ať už nutričním terapeutem či specialistou, se setkáte nejčastěji v nemocnicích, domovech pro seniory, lázních či soukromých poradnách, jejichž služby může využít opravdu kdokoliv.   

Neváhejte využít služeb poradny

Nevíte-li si sami rady, jak si nastavit jídelníček, jakou zvolit skladbu a množství potravin, pokud chcete výraznou proměnu životního stylu zdravou cestou, pak určitě neváhejte vyhledat nutriční poradnu v blízkém okolí. Zdravé stravování svým klientům nabízí využití svých nutričních poraden v Praze a Brně bezplatně, ale mohou je za poplatek využít i lidé, kteří krabičkovou dietu od Zdravého stravování neodebírají. Nutriční specialisté dávají konzultace osobně na poradnách, ale i telefonicky. Dozvědět se více o poradnách Zdravého stravování

Co od poradny můžete očekávat?

Nutriční specialista či terapeut vám pomůže nastavit každodenní jídelníček, navede vás na cestu zdravého a udržitelného stravování, pomůže s výběrem surovin, množstvím a úpravou pokrmů, a to vše se zohledněním celkové energetické bilance. Klíčem ke štíhlé postavě a dlouhodobě udržitelným výsledkům je kombinace správně sestaveného jídelníčku a pohybu.

V našich poradnách se snažíme klienty navést na cestu zdravého a udržitelného stravování, nebavíme se o zákazech a příkazech, ale hledáme tu nejlepší individuální cestu pro daného klienta. Řešíme, jaké má klient stravovací návyky, hodnotu bazálního metabolismu, jaká jsou jeho zdravotní omezení, práce a celkový životní styl. Všechny tyto parametry nám pomáhají připravit pro něj nejlepší stravovací plán,“ vysvětluje Šimková.

V poradnách se o sobě velmi často dozvíte informace, o kterých jste doposud neměli ani tušení a je důležité brát je v potaz. Jedná se o parametry jako je hodnota útrobního tuku, poměr svalů nebo již zmíněný bazální metabolismus, který jednoduše udává počet kalorií potřebných pro správný chod našich základních životních funkcí. Tuto hodnotu si snižujeme, pokud se nestravujeme správně a například stravování podhodnocujeme. Nutriční specialista vám veškeré důležité hodnoty nejen vysvětlí, ale také změří a následně poradí, jak dosáhnout lepších výsledků.

Výhody poraden Zdravého stravování

Zdravé stravování je specialistou na krabičkovou dietu, kdy jídelníčky sestavuje vysokoškolsky vzdělaný tým a nabídka je široká nejen z pohledu programů ale zároveň energetických řad. Díky šíři této nabídky může nutriční tým Zdravého stravování poradit a vybrat tu nejlepší variantu pro každého klienta, který poradnu navštíví. Člověk může poradnu navštívit, i když neodebírá krabičkovou dietu Zdravého stravování.

V poradnách Zdravého stravování se vždy setkáte s profesionálním přístupem a pouze vysokoškolsky vzdělanými odborníky. Nutriční tým Zdravého stravování je složen z nutričních terapeutů se specializací či z inženýrek chemie z ústavu analýzy potravin a výživy. Při první návštěvě poradny vás čeká vstupní měření na diagnostickém přístroji na principu bioimpedance, díky kterému získáte přehled o složení svého těla a zdravotních rizicích, jako je například větší míra útrobního tuku, který se ukládá v dutině břišní a obaluje naše orgány. Výsledky měření vám budou erudovaně a srozumitelně interpretovány. Dále přejdete k diagnostice vašeho současného jídelníčku a celkového životního stylu. Naši lidé v poradně jsou vám schopni poradit, jaký stravovací program je pro vás nejvhodnější vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu, nastaveným cílům, věku, zaměstnání a celkové pohybové aktivitě. Poradí vám také v oblasti výběru potravin při běžných nákupech, kuchyňské úpravy surovin či doporučení chutných a zdravých receptů, kterými se můžete nechat inspirovat,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Štíhlé a zdravé tělo je vždy výsledkem komplexního přístupu ke stravě a pohybu a odrazem vašeho životního stylu. Tým odborníků je tu pro vás nejen na začátku vašeho rozhodnutí, ale po celou dobu vaší cesty, kdy společně můžete sledovat při průběžných návštěvách a měřeních vaše pokroky. Cesta za štíhlejším tělem není snadná, nutriční specialisté vám dosažení vašeho cíle ale usnadní a zároveň pomohou vyvarovat se častých chyb a nástrah v podobě nezdravého přístupu či diet.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio