Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

20.3.2023Lifestyle

Detoxikace jater aneb co můžeme udělat pro svá játra

Chcete-li pomoci orgánům, které v organismu zajišťují samočištění, tak byste neměli opomenout játra a přispět k jejich nezatěžování. Dověďte se, jakým skupinám potravin se vyhnout a proč.

Zjistit více

 
Co můžeme udělat pro svá játra

Organismus má značně propracovaný systém samočištění a nastavené mechanismy, aby se průběžně zbavoval toxických látek, které mu nesvědčí. Jaro v nás vzbuzuje potřebu udělat něco víc pro své zdraví, a proto se zajímáme o detox těla. Jestliže celoročně zanedbáváme náš jídelníček, tak nás žádná nárazová očista nespasí. V opačném případě pro náš dobrý pocit můžeme pro naše játra, která spadají do hlavních detoxikačních orgánů, udělat následující. 

Dopřejme si dostatek tekutin

Blahodárná voda by měla být základem našeho denního pitného režimu. Můžeme jí ochutit citronem, okurkou či bylinkami jako meduňka či máta. Zařadit můžeme i vodou ředěné čerstvě odšťavněné ovoce či zeleninu, které budou zdrojem cenných antioxidantů, vitamínů a minerálních látek.

„Příjem tekutin přispívá k čištění organismu, napomáhá proudění krve a transferu živin. Voda pro náš organismus představuje ideální zdroj tekutin, neboť nezatěžuje trávicí soustavu. Dostatečná hydratace zvyšuje odbourává únavu. Svoji nezastupitelnou funkci má i v trávení. Voda usnadňuje štěpení komplexních sacharidů a bílkovin a umožňuje rozpouštění minerálních látek,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Příležitostně můžeme zařadit i bylinkové čaje, jako ten z ostropestřce. Právě tato bylina je v lidovém léčitelství spojována s regenerací jater či jiným pozitivním působením na játra. Ostropestřec mariánský se příležitostně používá na zmírnění zdravotních obtíží, jako jsou záněty jater či žlučové kameny.

Dalším čajem, který můžeme při detoxikační kúře popíjet, je matcha tea. Obsahuje velké množství antioxidantů, aminokyselin a čajovovou obdobu kofeinu teofylin, který se uvolňuje postupně. Matcha tea obsahuje asi 30 % vlákniny a také nejrůznější vitamíny a minerální látky.

Snažme se vynechat alkohol, ale i fruktózu či tučnou stravu

„Nezapomeňme, že játra fungují jako pomyslný filtr pro nasycené tuky, alkohol či různé konzervanty a aditiva, proto bychom měli myslet na regeneraci jater a příjem těchto látek snížit na minimum,“ doplňuje Kateřina Šimková. Alkoholem přetěžovaná játra by měla dostat zvláštní péči, a to absencí alkoholu. Pro naše játra je toxický acetaldehyd jedem a orgán se ho po požití alkoholu snaží co nejrychleji přeměnit na netoxický acetát. Acetaldehyd vzniká v játrech při metabolismu alkoholu-ethanolu.

„Zabrat játrům dává i fruktóza, která bývá hodně obsažena v cukrovinkách či sladkých nápojích. Játra nemálo zatěžuje trvale nevhodná strava bohatá na živočišné tuky, které se nachází v tučných masech, sýrech či uzeninách,“ dodává Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Játra pomůže ochránit i obyčejný česnek, řepa, brokolice, mrkev či listová zelenina, které pomáhají aktivovat jaterní enzymy odpovědné za odvod toxinů.

Chcete-li dlouhodobě dopřát organismu vitalitu a zdraví prospěšné živiny soustřeďte se na kvalitní a pestrý jídelníček, se kterým vám mohou pomoci stravovací programy Zdravého stravování například jídelníček Pro Zdraví. Navýšenou porci vitamínů, antioxidantů, zinku, selenu a koenzymu Q10, které podpoří obranné mechanismy organismu, můžete získat z odlehčené přechodné stravy z programu Detox Pro od Zdravého stravování.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio