Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

3.8.2023Lifestyle

Dopřejme si potraviny z českých luhů a hájů. Na které nezapomenout?

Není všechno zlato, co se třpytí. Zařaďte do svého jídelníčku namísto exotický plodin ty tuzemské a využijte cenné látky, které nabízí.

Zjistit více

 
Jak na pěkná stehna

Není všechno zlato, co se třpytí. Zařaďte do svého jídelníčku namísto exotický plodin ty tuzemské a využijte cenné látky, které nabízí.

Věděli jste, že dovážené ovoce, zelenina a ořechy, které se sklízí nezralé a putují na naše talíře přes půlku zeměkoule, ztrácí dlouhým skladováním významný obsah svých živin? Sáhněte raději po lokálních variantách sklizených v plné zralosti. Dostanete do sebe více prospěšných látek a dozajista si pochutnáte. Přinášíme seznam významných potravin, na které se vyplatí zařadit do zdravého jídelníčku. 

Brusinky

Jestliže chcete posílit močové cesty, tak brusinky jsou to pravé pro vás. Obsahují vitamíny A, E, C, a také vápník, železo, draslík a hlavně hořčík.

Bobulovité ovoce obecně – maliny, ostružiny, černý rybíz

Ostružiny a maliny jsou významným zdrojem vitamínů A, B i C. Černý rybíz (a také brusinky) je kromě vitamínů i výborným zdrojem červených barviv – anthokyanů.

Špenát

Sice se zjistilo, že špenát nemá až tolik železa, jak se původně myslelo, ale stejně do našeho pestrého jídelníčku patří. Je zdrojem skupiny vitamínu B, C, E, K, karotenoidů, železa a minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, hořčík, jód a fosfor. Chlorofyl, zelené barvivo, které obsahuje, působí protizánětlivě a má regenerační účinky.

Petrželka

Konkrétně její nať patří mezi léčivé bylinky. Obsahuje vysoké množství minerálních látek a vitamínů, které zvyšují vitalitu a zdraví člověka. Obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Je mimořádně bohatá na chlorofyl. Petržel dokáže snížit tlak a zlepšit funkci ledvin.

Česnek

Pokud nesnášíte antibiotika, jedno můžete vzít na milost, a tím je česnek. Při prvních příznacích nachlazení a onemocnění dýchacích cest rozhodně začněte vše česnekovat. Bojuje proti virům, parazitům, posiluje imunitu, srovnává krevní tlak, snižuje cholesterol a zlepšuje trávení. Padají vám vlasy? Dejte si česnek, rovnou se vám zlepší i pleť a nehty. Obsahuje vitamíny A, B, B1, B2, B3, C, E a minerální látky draslík, fosfor, chrom, hořčík, mangan, vápník, zinek, jód, sodík.

Oříšky

Vlašské ořechy jsou skvělým antioxidantem díky vysokému obsahu vitamínu E. Také nám dodají vitamín B, zinek, měď a mangan. Pokud si zvyknete jíst je pravidelně, sníží vám hladinu cholesterolu v krvi, riziko infarktu a zlepší náladu. Obsahují poměrně dost vlákniny, která působí blahodárně na zažívání a vlašáky jsou prokazatelně pozitivní i na funkci nervového systému. Také obsahují omega-3 mastné kyseliny. Stejně tak nesmíme zapomenout i na lískové ořechy.

Ovesné vločky

Obsahují beta glukany, látky na bázi vlákniny, které snižují hladinu krevního cholesterolu.

A na závěr jedna speciální rada.

Jezte kysané potraviny! Ať už kysané zelí, fermentovanou zeleninu nebo zakysané mléčné výrobky. Pro svoji střevní mikroflóru nemůže udělat nic lepšího. Také podpoříte imunitu a nadopujete se vitamíny.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio