Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

22.2.2023Lifestyle

Jak si vybrat ketodietu. Víte, kdy se hodí právě pro vás?

Ketogenní dieta nebo i zkráceně ketodieta se aktuálně drží na žebříčku popularity diet. Oblíbenosti jednoznačně nahrává rychlý úbytek hmotnosti, ke kterému dochází díky čerpání energie z uložených tukových zásob a odvodnění. Málokdo k ní však přistupuje jako ke krátkodobé dietě a uvědomuje si důležitost odborného dozoru. Dietu nemůže držet každý, protože může být pro vybrané skupiny osob zcela nevhodná.

Zjistit více

 
Keto dieta v krabičkách Zdravého stravovaní

Abyste si hmotnostní úbytek udrželi, musíte po skončení keto režimu pozvolna zařadit sacharidy a dodržovat racionální stravovací režim, jinak se během krátké doby vrátíte ke své původní váze. Vyvedeme vás i z omylu, že ketodietu lze držet pouze za pomoci syntetického jídla. Není tomu tak.

Nízká hladina sacharidů ve stravě

„Při ketodietě dochází ke stavu, že se metabolismus přeorientuje do glukoneogeneze a ketogeneze a začne využívat alternativní zdroj energie. Dochází k tomu proto, že organismu chybí optimální přísun sacharidů. Při zahájení keto diety dojde nejprve k vyčerpání energetických zásob sacharidů uložených ve svalech a játrech. Tělo si začne tvořit takzvané ketolátky z rozpadu tukové tkáně. Efektem je rychlá redukce nadbytečného tuku.

Klíčové je zařazení jakékoliv pohybové aktivity, abychom nezačali místo tuku ztrácet svalovou hmotu,“ varuje Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Vedlejším pozitivním projevem může být i zlepšení hladiny cukrů a tuků v krvi. Aby se glukoneogeneze a ketogeneze spustila, musí dojít k radikálnímu navýšení tuků a snížení sacharidů ve stravě při zajištění optimálního poměru mezi tuky a bílkovinami. Přemíra bílkovin nesmí být vysoká, protože pak by se nemuselo ketogeneze dosáhnout.  

6 měsíců a dost

Převaha studií, které se zabývají ketodietou, mapuje přínos diety v krátkodobém horizontu, za který se dá považovat hranice 6 měsíců. Zde se sluší připomenout, že původně byla ketodieta využívána lékaři u velmi obézních jedinců před realizací akutní operace, kdy se potřebovalo dosáhnout opravdu rychlé redukce hmotnosti.

„Pro některé skupiny lidí, jako jsou diabetici 1. typu či lidé s onemocněním nervové soustavy, je ketodieta nepřijatelná a je významnou hrozbou. Jako to platí u ostatních diet, i ketodieta je nevhodná pro těhotné ženy a ženy v krátkém období po porodu. Z důvodu atypického rozložení živin je nutné u lidí s akutním či chronickým onemocněním její případné podstoupení konzultovat s lékařem či nutričním terapeutem,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková.

Prim hrají na tuk bohaté potraviny

Při keto dietě nemáte pocit hladu. Mohou za to bílkoviny i tuky, které mají sytící účinek. Navíc pro tvorbu ketolátek vyžaduje organismus na jejich zpracování více energie. „Nízkosacharidová dieta s vysokým obsahem tuku je ideální pro ty, kdo jsou rezistentní na inzulin. Tuk totiž můžete bezpečně metabolizovat i bez inzulinu.

V této dietě se velmi snižuje obsah obilovin, brambor, pečiva, cukrovinek, vysoce průmyslově zpracovaných potravin, slazených nápojů apod. Naopak je záhodno jíst tučné potraviny, tedy např. plnotučné varianty mléčných výrobků, avokádo, tučnější masa, ořechy a semínka, olivy, vejce apod.,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Zapomeňte na syntetické náhražky stravy

Ketodieta je jako každá jiná a to znamená, že i při této dietě můžete jíst dietní jídelníček z běžných surovin, byť je ketodieta hojně propagována formou syntetické pseudostravy a koktejlů. Vyhodnoťte si, zda nebude výhodnější sáhnout po ketodietě připravené z kvalitních běžných surovin. Objektivním posouzením pravděpodobně dojdete ke zjištění, že běžné potraviny budou pro organismus přirozenější než syntetické náhražky jídla a nebudete odkázáni na limitovanou skupinu jídel. Navíc nebudete mít problém se na dietu adaptovat a jídlo, byť v dietním módu, si užijete.

„Nová krabičková KETO dieta od Zdravého stravování má upravený poměr živin následovně: sacharidy představují ve stravě 10 %, bílkoviny se pohybují v rozmezí 10-20 % a tuky jsou v celodenním jídelníčku zastoupeny 70-80 %. Program je dostupný v pěti energetických variantách a objednat si ho lze maximálně na měsíc. Poté lze navázat více nutričně vyváženým jídelníčkem jiného stravovacího programu, který uchrání od nabrání shozených kil, a hlavně navede ke správným zásadám zdravého stravování. K dispozici je na konzultace i vlastní nutriční tým, který se podílí na odborné přípravě jídelníčku,“ uzavírá Kateřina Šimková.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio