Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

3.9.2018

Bolest při tréninku?

Sport prostě někdy bolí. Známe to všichni. Začnete cvičit, jedete na maximum a najednou přijde bolest. Co teď? Cvičit dál, nebo přestat? Pojďme se podívat na to, jak správně chápat bolest při sportu.

Zjistit více

 
Katka cvičení

Sport prostě někdy bolí. Známe to všichni. Začnete cvičit, jedete na maximum a najednou přijde bolest. Co teď? Cvičit dál, nebo přestat? Pojďme se podívat na to, jak správně chápat bolest při sportu.

BOLEST

Slovo ,,bolest,“ v sobě skrývá překvapivě mnoho, může být náhlá, akutní, způsobená zraněním, tupá, ale i jako nepříjemný pocit ve svalech den po tréninku. Vždy je ale důležité vědět, proč se objevila. I tento nepříjemný projev aktivního života můžete mít pod kontrolou.

Bolest znamená že v těle probíhá zánět. Je to signál těla že došlo k nějakému problému. Neignorujte ji! Spíš se naučte ji vnímat a porozumět proč vzniká. Projevují se i změny na kůži? Horkost, začervenání, podlitina? Raději vyhledejte doktora.

AKUTNÍ A CHRONICKÁ

Rozlišujeme bolest na akutní a chronickou.

Akutní je spojená s poškozením nebo poraněním tkáně - je náhlá a  krátkodobá. Většinou signalizuje dobré procvičení svalů a jejich následnou regeneraci. Když má sval správnou výživu, tak roste a zlepšuje svoji funkci. Což je cílem každého z nás. Ale nesmí se tato bolest ozvat během tréninku. Většinou se dostaví až den poté. Jestliže se objeví už při tréninku, je třeba se podle toho zařídit a není vhodné dále cvičit navzdory bolesti. Přerušením tréninku  můžete předejít vážným problémům.

Chronická bolest bývá větší problém. Často odolává všem medicínským postupům. Je způsobená poškozením nervů a může mít návaznost i na psychiku cvičence.

SPECIFIKACE

Bolest kloubů – v kloubu a okolí

Bolest svalů – partie dál od kloubů

Nervová bolest – elektrizující nebo bodová

STUPNĚ BOLESTI

U lékaře se používá stupnice od jedné do deseti. Někdy nám to nejde úplně dobře klasifikovat. Vnímání bolesti je individuální. Nebojte se u lékaře být upřímní. Může vám díky tomu lépe určit léčbu.

LÉČBA

Jsou různé možnosti léčby. Různé léky od bolesti, které vám uleví a pomohou urychlit regeneraci a návrat zpět do tréninku. Nabízí se i alternativní cesty. I suplementy které působí preventivně, tlumí bolest a pomáhají tělu se rychleji vypořádat se zánětem.

Doporučuji pravidelně užívat vitamín C, koenzim Q10 a kurkumu.

KONKRÉTNÍ DOPORUČENÍ

Chronická bolest: akupunktura (aplikace tenké jehly)

Bolest bederní páteře, krku, karpální tunely a hlavy : chiropraxe (je to vztah mezi tělem a jeho funkcí s cílem minimalizovat bolest)

Bolest zad: masáže (manipulace s měkkými tkáněmi)

 

napsala pro Zdravé stravování

Michaela Klopštock Rybová Dis.

Výživový poradce a osobní trenér

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio