Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

23.5.2024Lifestyle

Fitness základy: jak začít cvičit a najít fitko, které vám sedne?

Nejtěžší není se cvičením začít, ale vydržet u něj. Základem je nepřepálit start a najít si fitko, kde se budeme cítit dobře a kde bude optimální zázemí.

Zjistit více

 

Nejtěžší není se cvičením začít, ale vydržet u něj. Základem je nepřepálit start a najít si fitko, kde se budeme cítit dobře a kde bude optimální zázemí.

Štíhlé postavy dosáhnete správným stravováním. Spojením kvalitního jídla s pohybem vedle toho získáte také energii, sílu a větší odolnost proti civilizačním chorobám. Jak zhubnout, jak s cvičením začít a vybrat si fitko, do kterého se budete rádi vracet?

Pozor na příliš rychlý začátek

Říká se, že nejtěžší je začít. Často je však problém i vydržet. Zvlášť v případě přepáleného startu. Začít ze sedavého životního stylu cvičit 5x týdně podle Instagramu má své výsledky, místo benefitů v podobě zpevněné postavy a pevnějšího zdraví se však můžete dočkat frustrace a vyhoření

Pokud s pohybem začínáte, neohlížejte se na co nejrychlejší progres. Mnohem důležitější jsou pomalé kroky, které vám postupně pomohou vybudovat návyk. I kdyby mělo jít o krátkou procházku, statický dřep u stěny při každé pracovní pauze, nebo o pár obrácených zkracovaček.

Čím pomaleji začnete, tím déle vydržíte, a pohyb vás začne postupně bavit. Možná až tak, že budete chtít cvičit víc. To je přesně chvíle, kdy se obrátit na zkušenou trenérku, která vám pomůže sestavit cvičební plán s progresivním přetížením na míru vašim cílům a fyzické kondici a ukáže vám efektivní cviky, jak zhubnout stehna, zadek či břicho.

Slovo trenérky: Co je progresivní přetížení?

Během každého tréninku dochází k postupnému zvyšování zátěže, které vede k dosažení vašich fitness cílů. Tomuto zvyšování intenzity se říká progresivní přetížení, které by mělo probíhat v souladu s vaším tréninkovým plánem. Pokud cvičíte bez trenéra, pamatujte na to, že při zvyšování zátěže nikdy nesmíte cvičit na svých 100 %. Vždy je lepší dělat více opakování na 80 %, než se během dvou opakování kompletně odepsat. 

Zuzana Fremlová, manažerka dámské sítě fitness Jako proutek

V moderním fitku získáte zdravý cvičební plán i dlouhodobou motivaci

První návštěvy fitka se mnoho lidí. Kombinace neznámého prostředí a strach z posměchu leckoho může odradit. To je však škoda. Moderní fitness centra nabízí prostředí, ve kterém se může cítit dobře kdokoliv. „K nám do dámského fitness centra chodí ženy různého věku i kondice. Ve většině případů chtějí zhubnout, zpevnit tělo a zlepšit fyzičku, s přibývajícím věkem si ale ženy čím dál více uvědomují důležitost cvičení jako zdravotní prevence. Máme u nás i paní, která letos oslavila 75 let,” popisuje návštěvnice svého fitka Zuzana Fremlová a dodává, že pro návštěvníky centra není důležitý jen cvičební plán, ale také skvělá parta a nová přátelství.

Nejdůležitější je najít místo, kde se budete cítit dobře a k tomu získáte i dohled trenérů, kteří vás naučí zacházet se stroji a pohybovat se ve „vašem” fitku s jistotou.

7 bodů, na které se při výběru fitka zaměřit

  • Věnuje se vám někdo? Vysvětlují vám trenéři cvičení na strojích a hlídají vaši techniku?
  • Umí trenér nastavit individuální cvičební plán podle vaší kondice i zdravotního stavu?
  • Jaká je dopravní dostupnost? Bude se vám chtít do fitka pravidelně dojíždět?
  • Jak je vám sympatická komunikace fitka na webu i na recepci?
  • Jaká ve fitku panuje atmosféra? Cítíte se v něm příjemně?
  • Co všechno je v ceně členství a jak vám cena vyhovuje?
  • Je prostor fitka čistý? Dýchá se vám tam dobře?

Pokud jste na všechny (nebo alespoň převážnou většinu bodů) odpověděli pozitivně, gratulujeme. Právě jste našli své ideální fitko!

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio