Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Inspirativní recepty z krabiček: pro nabití antioxidanty

Antioxidanty jsou jednoduše řečeno látky, které neutralizují neprospěšné volné radikály, jež potřebujeme minimalizovat. Strava bohatá na antioxidanty podpoří imunitní systém, zpomalí proces stárnutí a preventivně působí proti řadě onemocněním. Významnými antioxidanty jsou například vitamín C, selen či zinek. Připravte si jídla na ně bohatá.

Zjistit více

 
Recept bohatý na antioxidanty

Antioxidanty jsou jednoduše řečeno látky, které neutralizují neprospěšné volné radikály, jež potřebujeme minimalizovat. Strava bohatá na antioxidanty podpoří imunitní systém, zpomalí proces stárnutí a preventivně působí proti řadě onemocněním. Významnými antioxidanty jsou například vitamín C, selen či zinek. Připravte si jídla na ně bohatá.

Kančí se šípkovou omáčkou s rakytníkem, muffin z rýže a quinoí

Suroviny

  • 120 g kančí kýty (syrový stav)
  • 40 g mrkve
  • 30 g šípkového džemu
  • 25 g vejce
  • 20 g cibule
  • 20 g rajského protlaku
  • 15 g jasmínové rýže (suchý stav)
  • 10 g slaniny
  • 10 g arborio rýže (suchý stav)
  • 10 g vína
  • 5 g černé quinoy (suchý stav)
  • 4 g řepkového oleje
  • 4 g cukru
  • 3 g rakytníku
  • 2 g pšeničné mouky
  • 1 hladkolistá petržel
  • vývar
  • pepř
  • sůl

Postup maso s omáčkou 

Maso očistíme a nakrájíme na kusy. Cibulku oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostky. Slaninu krájíme na malé kostičky. Na oleji restujeme mrkev. Za chvíli přidáme cibulku a restujeme do zlátnutí cibulky. Poté přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a promícháme. Následně přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Zasypeme cukrem, zalijeme vínem a vyrestujeme téměř do sucha. Nakonec přidáme rajčatový protlak a šípky. Ve studeném vývaru rozmícháme mouku, přidáme do směsi a provaříme. Táhneme při 98 stupních minimálně hodinu, až je maso měkké. Rakytník do směsi přidáváme až nakonec, jen ho zamícháme v omáčce.

Postup cereální knedlík/muffin

Oba druhy rýže a quinou si uvaříme. Každou surovinu uvaříme zvlášť. Necháme suroviny vychladnout. Rýži a quinoy dobře promícháme, poté do směsi zamícháme další ingredience - vajíčko, nasekanou petrželku a dle chuti sůl. Vzniklou směs plníme do formy na muffiny. Pečeme na cca 140 stupňů 15 minut.

Recept bohatý na antioxidanty

Kančí se šípkovou omáčkou s rakytníkem, muffin z rýže a quinoí

Drůbeží játra s paprikami, rýží a červenou čočkou

Suroviny

  • 130 g krůtích jater (v syrovém stavu)
  • 4 ml řepkového oleje
  • 30 g červené cibule
  • 30 g červené papriky
  • 30 g žluté papriky
  • 30 g pórku
  • 30 ml pomerančové šťávy
  • 40 g bílého zelí
  • 40 g jasmínové rýže (v suchém stavu)
  • 10 g červené čočky (v suchém stavu)
  • oregano
  • pomerančová kůra
  • sůl, pepř

Postup

Játra si očistíme od blan a nakrájíme na kousky. Zprudka je orestujeme na kapce řepkového oleje. Poté je vyjmeme z pánve.

Cibuli nakrájíme na klínky a začneme ji restovat na rozpáleném řepkovém oleji. Za chvíli přidáme pórek nakrájený na kolečka, nastrouhané zelí, a nakonec papriky nakrájené na kostky. Vše společně restujeme. K zelenině následně vrátíme játra. Nakonec přidáme pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, oregano, pepř a sůl dle chuti. V případě potřeby použijeme vývar na podlití směsi.

Rýži a červenou čočku uvaříme podle návodu, hotové je spolu promícháme.

Recept bohatý na antioxidanty

Drůbeží játra s paprikami, rýží a červenou čočkou

Quinoy s para ořechy a kustovnicí

Suroviny

  • 40 g quinoy (v suchém stavu)
  • 15 ml datlového sirupu
  • 25 g para ořechů
  • 10 g kustovnice
  • 10 g brusinek

Postup

Quinoy si uvaříme ve vodě, poté ji polijeme datlovým sirupem a dobře promícháme. Ořechy, kustovnici a brusinky zamícháme dovnitř směsi, nebo poklademe na vrch. Vše je možné obohatit ještě o jiné oříšky nebo sušené plody podle chuti.

Recept bohatý na antioxidanty

Quinoy s para ořechy a kustovnicí

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio