Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

16.7.2023Lifestyle

Jak zhubnout stehna

Nejste spokojeni s tím, jak vypadají vaše nohy? Poradíme vám, jak efektivně zhubnout a vytvarovat stehna.

Zjistit více

 
Jak na pěkná stehna

Nejste spokojeni s tím, jak vypadají vaše nohy? Poradíme vám, jak efektivně zhubnout a vytvarovat stehna.

Venku je teploučko, léto v plném proudu a ty se bojíš obléct si kraťasy a raději se potíš v dlouhých kalhotách? Trápí-li právě vás, jak zhubnout stehna, připravili jsme pro vás pár rad, které vám pomohou zbavit se tohoto trápení jednou provždy.

Tvar hrušky

Tělesný tuk se ukládá nerovnoměrně. Určitě jste si všimli, že u mužů a žen se tuk ukládá v jiných partiích a muži mají oproti ženám velkou výhodu, jelikož od přírody disponují větším množstvím svaloviny a netrpí tolik na tzv. pomerančovou kůru neboli celulitidu. Na vině je zde mužský hormon testosteron, zatímco u žen hrají prim ženské hormony zvané estrogeny. Mnoho žen trápí ukládání tuku v oblasti stehen, boků a hýždí, jedná se o gynoidní typ postavy neboli tvar hrušky, kde dominuje právě ukládání tuku v oblasti stehen a boků. Pokud jste typ hrušky, tuk v problematických partií stehen a hýždí se bude držet zuby nehty a je potřeba s ním zatočit účinnými prostředky. Při hubnutí obecně platí, že k úspěšnému cíli vedou pouze tři cesty – nastavení správného jídelníčku s kalorickým deficitem, přiměřený pohyb a nastolení reálných cílů. Pustíte-li se do hubnutí, nezapomínejte, že při boji s nezdolnými tukovými oblastmi a při formování postavy hraje svoji roli řada faktorů, jako jsou věk, pohlaví, genetika a životní styl.

Zatočte s celulitidou

Právě životní styl je klíčový v boji s neoblíbenou celulitidou, která trápí mnoho žen právě v oblasti stehen. Pozorovat ji můžeme u žen mladých, starších, plnoštíhlých, ale i hubených. Způsobuje ji nezdravý životný styl, genetika i hormony. Tvorbu kolagenu, na kterém stojí elasticita a pevnost pokožky, dokáže ovlivnit také nadměrné slunění bez ochranných prostředků či návštěva oblíbených solárií, takže si dávejte pozor a svoji pokožku ochraňujte. Díky správně nastavené stravě a pravidelnému pohybu dosáhnete úbytku tukové tkáně i zlepšení svalové hmoty. „Zdravá výživa a pitný režim je při boji s celulitidou velmi důležitá. Doporučuji omezit konzumaci jednoduchých cukrů a nezdravých tuků, které intuitivně známe, a které mohou ve vyšší míře za ukládání tuků v problémových partiích nebo vznik metabolických poruch, které výskyt celulitidy podporují. Zadržování vody v těle podporuje navíc nadměrné solení a alkohol,“ dává rady Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování. Při boji s celulitidou vám mohou být nápomocny i různé kosmetické přípravky či procedury na podporu lymfatického systému.

Bez úpravy jídelníčku to nepůjde

Úkolem tukových buněk je skladovat energetické zásoby a chránit naše orgány. Ženy potřebují v těle tuk a hormony estrogen pro svou reprodukční činnost. Pokud zvolíte příliš rychlé a nezdravé hubnutí, například hladovění, uškodíte svému tělu, rozhodíte si hormony a nedocílíte dlouhodobých výsledků a spokojenosti. Ženy mají občas sklon nastavit si nereálné cíle, což vede k brzkému ukončení celého procesu hubnutí a následně začínají znovu a trápí se s obecně velmi známým jojo efektem. Nastavíte-li si vyvážený, pestrý jídelníček, který dokážete držet celoročně, nebudete se již nikdy s jojo efektem potýkat. Tělo je při fázi hubnutí z problémových partií potřeba dostat do kalorického deficitu, což jednoduše znamená, že celkový energetický příjem je nižší než celkový energetický výdej. Není-li pro vás snadné počítání kalorií, může vám s tímto úkolem jednoduše a efektivně pomoci krabičková dieta. „Stravování formou krabiček má mnoho výhod. Odpadá zcela počítání kalorií, zvolíte si ve výběru jak stravovací program, tak energetickou hodnotu, která je pro vaše tělo ideální. Nevíte-li si rady, je vám k dispozici náš vysokoškolsky vzdělaný nutriční tým, který vám po krátké konzultaci poradí, jaký program a výši energetické řady si máte zvolit pro dosažení nastavených cílů,“ dodává Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Krabičková dieta vás naučí jíst pravidelně několik porcí denně, čímž odpadnou nežádoucí návaly hladu a dopřeje vám dostatečný příjem všech potřebných makronutrientů, které vaše tělo na cestě, jak zhubnout stehna, bude potřebovat. Pro budování svalové hmoty, která vytváří krásné nohy od stehen až po hýždě, je důležitý dostatečný přísun bílkovin. „Pro hubnutí a budování svalové hmoty máme pro sportovce dva skvělé stravovací programy se specifickým rozložením živin, jsou to Protein+ a Fit +, které znásobí efekt. Při hubnutí nezapomínejte na doplnění tekutin, kdy pijte především neslazenou vodu bez bublinek,“ doporučuje Kateřina Šimková.

Zapojte kardio i silový trénink

Boj s problematickými partiemi v oblasti stehen vyžaduje trpělivost a pořádně zamakat. Zařaďte do svého režimu pravidelný pohyb v podobě kombinace kardio a silového tréninku. Kardio cvičením spálíte přebytečný tuk a posilováním zpevníte a vytvarujete nohy a stehna. Kardio neznamená, že se musíte trápit na běžeckém páse ve fitku, ale stačí zařadit častěji svižnou chůzi, dopřát si s rodinou, přítelem či dětmi jízdu na kole, kolečkových bruslích či vyzkoušet tenis, badminton. Cílem je najít si pohybovou aktivitu, která vás bude bavit, pořádně se u ní zapotíte a spálíte nálož kalorií, což vám pomůže dostat se do kalorického deficitu. Silový trénink nepodceňujte a zařaďte ho do svého tréninkového plánu alespoň 2krát týdně. Zaměřte se hlavně na spodní část těla, ale nezapomínejte posilovat i komplexně celé tělo. Tréninkový plán si můžete zkusit připravit sami, kdy vám mohou být nápomocny sociální sítě, na které vkládají pravidelně příspěvky fitness trenéři a fitness nadšenci, nebo můžete i v tomto oboru využít pomoc odborníků. Při silovém tréninku nezapomínejte zapojit vnitřní i vnější strany stehen, zapojte i boky, hýždě či lýtka. Výhodou je, že při provádění většiny cviků zapojujete více svalů na nohou. Vyzkoušejte cviky, jako je zanožování, předkopávání či výpady s činkami, které jsou osvědčenou klasickou. Inspirací vám může být i naše rubrika Cvičení s Andy z FITFAB Strong. Budete-li vytrvalí, pohled do zrcadla vám bude brzy tou nejlepší odměnou.

Image by Freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio